Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
27 mar 2014 • 2 min
Bokcirklar i bibliotekens regi kan skapa förväntningar på att den deltagande bibliotekarien både ska ha och ska förmedla mer kunskap...
Bokcirklar i bibliotekens regi kan skapa förväntningar på att den deltagande bibliotekarien både ska ha och ska förmedla mer kunskap än vad cirkeldeltagarna har. Det framgår i Ulrika Wahlströms uppsats ”Läsa och samtala. Vad betyder folkbibliotekens bokcirkel för användaren?”
Varför deltar Agnes i bibliotekets bokcirkel med Strindberg som tema? Hur mycket beror det på slumpen att Beata och Cecilia väljer en bokcirkel med allmänt tema? Vad får Doris och Elin ut av den feministiska bokcirkeln?
Syftet med Ulrika Wahlströms uppsats Läsa och samtala. Vad betyder folkbibliotekets bokcirkel för användaren? framgår alltså tydligt av titeln. Det är en undersökning av upplevelser och förväntningar hos fem deltagare i tre skilda bokcirklar. Gemensamt för bokcirklarna är att de arrangeras i regi av ett folkbibliotek, att de är öppna för alla samt att minst en bibliotekarie är närvarande.
Det framgår på ett sympatiskt sätt att det här är en uppsats med ursprung i författarens egen läsglädje. Hon beskriver utförligt och kärleksfullt sina tidiga minnen av böcker och biblioteket ”som låg precis vid skolan” och som något oumbärligt. En plats där det fanns obegränsat med böcker att välja bland och vuxna att prata med och inspireras av.
Dessa upplevelser blev den huvudsakliga anledningen bakom valet att läsa biblioteks- och informationsvetenskap och så småningom också valet av uppsatsämne genom att undersöka något som har med bibliotekens läsfrämjande verksamhet att göra.
Relaterat till detta för Wahlström intressanta och tankeväckande resonemang kring den konsensus som råder kring att läsning, helst av kvalitetslitteratur, är att betrakta som något entydigt positivt och nyttigt.
Foto Johannna Nordbring, bokcirkel på Trelleborgs bibliotek.
Läs mer BBL nr 3
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer