”Äventyra inte trovärdigheten”
13 feb 2017 • 2 min
Tretton folkbibliotekschefer skriver till styrelsen för Svensk biblioteksförening att de inte vill se en bojkott av Bok & bibliotek 2017.
Till styrelsen för Svensk biblioteksförening 2017-02-10
Vi skriver med anledning av den diskussion som förs i styrelsen kring föreningens fortsatta deltagande på bokmässan.
Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning, står det i regeringsformen (SFS 1974:152), en av Sveriges fyra grundlagar. Sedan 2014 finns en liknande formulering i bibliotekslagen: Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Lagstiftaren ger här de offentligt finansierade biblioteken en väsentlig funktion för att säkra och utveckla demokratin.
Att hantera de här skrivningarna i praktiken är ett av de svenska bibliotekens allra viktigaste och samtidigt allra mest komplexa uppdrag. Det kräver reflektion, dialog, eftertanke och mod.
Svensk biblioteksförening är inget bibliotek och därmed inte bundna av lagen. Däremot har man tagit på sig att i många fall företräda och i någon mening tala för sina medlemmar. Bland medlemmarna finns förutom enskilda personer också ett stort antal bibliotek.
Vi menar att en bojkott av biblioteksmässan på grund av att det där finns utställare med åsikter som företrädare för föreningen tar avstånd ifrån, riskerar att allvarligt försvåra bilioteksföreningens möjligheter att trovärdigt och konsekvent agera för bibliotekens betydelse för människors rätt att utan påtryckningar bilda sig en uppfattning. De svenska biblioteken ska, utan politisk eller annan påverkan, enligt förarbetena till bibliotekslagen, ”präglas av öppenhet för olika perspektiv och stå fri från censur eller andra hindrande åtgärder.”
Ett sätt att närma sig frågorna är att ta utgångspunkt i föreningens stadgar, särskilt i punkterna om att ”verka för att den svenska bibliotekslagen tillämpas och främja dess utveckling” samt att ”tydliggöra bibliotekens roll i den demokratiska processen och värna yttrandefriheten”. I biblioteksföreningens skrift ”Vi arbetar i medborgarnas tjänst” finns en teoretisk genomgång av ett förhållningssätt utmejslat av Lester Asheim som något omformulerat skulle kunna se ut så här:
Bibliotek ska:
- verka för och skydda möjligheten till läsning och kommunikation – inte skydda läsaren från innehållet,
- verka för att en mångfald av perspektiv och åsikter kan framföras – inte begränsa vissa åsikter,
- stimulera diskussion och till med kontroverser – snarare än att hålla tillbaka och gå på konsensus
- ha tilltro till läsarens möjligheter att ta till sig och bearbeta innehåll utan skydd och begränsning
Vi uppmanar styrelsen att inte med en kortsiktig bojkott äventyra föreningens trovärdighet, utan att i stället med ökad intensitet och öppenhet tillsammans med enskilda och institutionella medlemmar bidra till att problematisera och stödja en utveckling av bibliotekens viktiga arbete med att främja demokrati, tillgång till information och kunskap samt att verka för fri åsiktsbildning.
Cheferna för biblioteken i:
Stockholm, Katti Hoflin
Göteborg, Christina Persson
Uppsala, Johanna Hansson
Linköping, Lena Axelsson
Västerås, Niclas Lindberg
Örebro, Annica Helgadotter Påle
Helsingborg, Catharina Isberg
Norrköping, Birgitta Hjerpe
Lund, Karin Bergendorff
Eskilstuna, Karin Zetterberg
Karlstad, Åsa Hansen
Mölndal, Anette Eliasson (från 170320 Göteborg)
Falun, Karin Hane
Senaste nytt

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer