”Äventyra inte trovärdigheten”
13 feb 2017 • 2 min
Tretton folkbibliotekschefer skriver till styrelsen för Svensk biblioteksförening att de inte vill se en bojkott av Bok & bibliotek 2017.
Till styrelsen för Svensk biblioteksförening 2017-02-10
Vi skriver med anledning av den diskussion som förs i styrelsen kring föreningens fortsatta deltagande på bokmässan.
Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning, står det i regeringsformen (SFS 1974:152), en av Sveriges fyra grundlagar. Sedan 2014 finns en liknande formulering i bibliotekslagen: Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Lagstiftaren ger här de offentligt finansierade biblioteken en väsentlig funktion för att säkra och utveckla demokratin.
Att hantera de här skrivningarna i praktiken är ett av de svenska bibliotekens allra viktigaste och samtidigt allra mest komplexa uppdrag. Det kräver reflektion, dialog, eftertanke och mod.
Svensk biblioteksförening är inget bibliotek och därmed inte bundna av lagen. Däremot har man tagit på sig att i många fall företräda och i någon mening tala för sina medlemmar. Bland medlemmarna finns förutom enskilda personer också ett stort antal bibliotek.
Vi menar att en bojkott av biblioteksmässan på grund av att det där finns utställare med åsikter som företrädare för föreningen tar avstånd ifrån, riskerar att allvarligt försvåra bilioteksföreningens möjligheter att trovärdigt och konsekvent agera för bibliotekens betydelse för människors rätt att utan påtryckningar bilda sig en uppfattning. De svenska biblioteken ska, utan politisk eller annan påverkan, enligt förarbetena till bibliotekslagen, ”präglas av öppenhet för olika perspektiv och stå fri från censur eller andra hindrande åtgärder.”
Ett sätt att närma sig frågorna är att ta utgångspunkt i föreningens stadgar, särskilt i punkterna om att ”verka för att den svenska bibliotekslagen tillämpas och främja dess utveckling” samt att ”tydliggöra bibliotekens roll i den demokratiska processen och värna yttrandefriheten”. I biblioteksföreningens skrift ”Vi arbetar i medborgarnas tjänst” finns en teoretisk genomgång av ett förhållningssätt utmejslat av Lester Asheim som något omformulerat skulle kunna se ut så här:
Bibliotek ska:
- verka för och skydda möjligheten till läsning och kommunikation – inte skydda läsaren från innehållet,
- verka för att en mångfald av perspektiv och åsikter kan framföras – inte begränsa vissa åsikter,
- stimulera diskussion och till med kontroverser – snarare än att hålla tillbaka och gå på konsensus
- ha tilltro till läsarens möjligheter att ta till sig och bearbeta innehåll utan skydd och begränsning
Vi uppmanar styrelsen att inte med en kortsiktig bojkott äventyra föreningens trovärdighet, utan att i stället med ökad intensitet och öppenhet tillsammans med enskilda och institutionella medlemmar bidra till att problematisera och stödja en utveckling av bibliotekens viktiga arbete med att främja demokrati, tillgång till information och kunskap samt att verka för fri åsiktsbildning.
Cheferna för biblioteken i:
Stockholm, Katti Hoflin
Göteborg, Christina Persson
Uppsala, Johanna Hansson
Linköping, Lena Axelsson
Västerås, Niclas Lindberg
Örebro, Annica Helgadotter Påle
Helsingborg, Catharina Isberg
Norrköping, Birgitta Hjerpe
Lund, Karin Bergendorff
Eskilstuna, Karin Zetterberg
Karlstad, Åsa Hansen
Mölndal, Anette Eliasson (från 170320 Göteborg)
Falun, Karin Hane
Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
0 kommentarer