Banned Books Week
1 okt 2013 • 2 min
Under det årliga Banned Books Week i USA i september fortsatte biblioteken, bibliotekens organisationer, bokhandlar, förläggare, lärare och läsare att...
Under det årliga Banned Books Week i USA i september fortsatte biblioteken, bibliotekens organisationer, bokhandlar, förläggare, lärare och läsare att propagera för rätten till fri tillgång till information och läsning, även av sådant som är oortodoxt och impopulärt. Många deltar i Virtual Read-Out, högläsning av böcker som censurivrare försökt få bort från bibliotekens och skolornas hyllor. Inom ”Virtual Read-Out” har fler än 1 500 videor gjorts sedan projektet började 2011. Numera hedras också utvalda ”Banned Books Heroes”, personer och organisationer som gjort en stor insats med att försvara rätten att läsa fritt. Nytt är också ”Twitter parties”.
Den årliga listan Most challenged books (Mest utmanade böcker) användes i år, liksom tidigare år, i kampanjen.
Mest challenged books 2012 rangordnad efter antalet protester
1.Captain Underpants (serie) av Dav Pilkey, anses ha anstötligt språk och olämplig för åldersgrupp.
2.The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian av Sherman Alexie – ”anstötligt språk, rasism, sexuell frispråkighet, olämplig för åldersgrupp”.
3.Thirteen Reasons Why av Jay Asher – ”droger, alkohol, rökning, sexuell frispråkighet, självmord, olämplig för åldersgrupp”.
4.Fifty Shades of Grey av E. L. James – ”anstötligt språk, sexuell frispråkighet”.
5.And Tango Makes Three av Peter Parnell och Justin Richardson –”homosexualitet, olämplig för åldergrupp”.
6.The Kite Runner av Khaled Hosseini – ”homosexualitet, anstötligt språk, religiös synpunkt, sexuell frispråkighet”.
7.Looking for Alaska av John Green – ”anstötligt språk, sexuell frispråkighet, olämplig för åldersgrupp”.
8.Scary Stories (serie) av Alvin Schwartz – ”olämplig för åldersgrupp, våld”.
9.The Glass Castle av Jeanette Walls – ”anstötligt språk, sexuell frispråkighet”.
10.Beloved av Toni Morrison – ”sexuell frispåkighet, religiös ståndpunkt, våld”.
Antalet anmälningar har ökat med ungefär 25 % sedan 2011 men är fortfarande färre än under 1980- och 1990-talen.
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer