Banned Books Week

1 okt 2013 • 2 min

Under det årliga Banned Books Week i USA i september fortsatte biblioteken, bibliotekens organisationer, bokhandlar, förläggare, lärare och läsare att...

Under det årliga Banned Books Week i USA i september fortsatte biblioteken, bibliotekens organisationer, bokhandlar, förläggare, lärare och läsare att propagera för rätten till fri tillgång till information och läsning, även av sådant som är oortodoxt och impopulärt. Många deltar i Virtual Read-Out, högläsning av böcker som censurivrare försökt få bort från bibliotekens och skolornas hyllor. Inom ”Virtual Read-Out” har fler än 1 500 videor gjorts sedan projektet började 2011. Numera hedras också utvalda ”Banned Books Heroes”, personer och organisationer som gjort en stor insats med att försvara rätten att läsa fritt. Nytt är också ”Twitter parties”.

Den årliga listan Most challenged books (Mest utmanade böcker) användes i år, liksom tidigare år, i kampanjen.

Mest challenged books 2012 rangordnad efter antalet protester

 1.Captain Underpants (serie) av Dav Pilkey, anses ha anstötligt språk och olämplig för åldersgrupp.

2.The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian av Sherman Alexie – ”anstötligt språk, rasism, sexuell frispråkighet, olämplig för åldersgrupp”.

3.Thirteen Reasons Why av Jay Asher – ”droger, alkohol, rökning, sexuell frispråkighet, självmord, olämplig för åldersgrupp”.

4.Fifty Shades of Grey av E. L. James – ”anstötligt språk, sexuell frispråkighet”.

5.And Tango Makes Three av Peter Parnell och Justin Richardson –”homosexualitet, olämplig för åldergrupp”.

6.The Kite Runner av Khaled Hosseini – ”homosexualitet, anstötligt språk, religiös synpunkt, sexuell frispråkighet”.

7.Looking for Alaska av John Green – ”anstötligt språk, sexuell frispråkighet, olämplig för åldersgrupp”.

8.Scary Stories (serie) av Alvin Schwartz – ”olämplig för åldersgrupp, våld”.

9.The Glass Castle av Jeanette Walls – ”anstötligt språk, sexuell frispråkighet”.

10.Beloved av Toni Morrison – ”sexuell frispåkighet, religiös ståndpunkt, våld”.

Antalet anmälningar har ökat med ungefär 25 % sedan 2011 men är fortfarande färre än under 1980- och 1990-talen.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min