Bibliotek stängt efter misshandel

8 jan 2016 • < 1 min

En bibliotekarie på Öxnehaga bibliotek i Huskvarna fördes i går till sjukhus efter att ha blivit nedslagen av en tonårig...

En bibliotekarie på Öxnehaga bibliotek i Huskvarna fördes i går till sjukhus efter att ha blivit nedslagen av en tonårig biblioteksbesökare.

– Det som hände var att en medarbetare från ett annat bibliotek, som inte jobbat där tidigare, blev utsatt för en situation där hon ville avvisa ett gäng ungdomar från biblioteket och då slog en av dem till henne, säger bibliotekschefen Ulf Moberg.

Bibliotekarien var inte ensam i biblioteket. Där fanns två medarbetare till, men de befann sig i angränsande rum. Det är första gången som det sker en våldshandling här.

– Det här påverkar förstås hela personalen, säger Ulf Moberg. Från nästa vecka kommer det att finnas vakter på plats. Polisen har också utlovat en större närvaro i området.

Biblioteket var tillfälligt stängt på fredagen, men öppnar igen på måndag. Den drabbade bibliotekarien mår bättre och har fått komma hem.

– Det här är en öppen verksamhet och nu får vi bearbeta det som har hänt och ta nya tag. Det här är trots allt en enskild händelse. Man får ta det för vad det är.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min