Bibliotek stängt efter misshandel

8 jan 2016 • < 1 min

En bibliotekarie på Öxnehaga bibliotek i Huskvarna fördes i går till sjukhus efter att ha blivit nedslagen av en tonårig...

En bibliotekarie på Öxnehaga bibliotek i Huskvarna fördes i går till sjukhus efter att ha blivit nedslagen av en tonårig biblioteksbesökare.

– Det som hände var att en medarbetare från ett annat bibliotek, som inte jobbat där tidigare, blev utsatt för en situation där hon ville avvisa ett gäng ungdomar från biblioteket och då slog en av dem till henne, säger bibliotekschefen Ulf Moberg.

Bibliotekarien var inte ensam i biblioteket. Där fanns två medarbetare till, men de befann sig i angränsande rum. Det är första gången som det sker en våldshandling här.

– Det här påverkar förstås hela personalen, säger Ulf Moberg. Från nästa vecka kommer det att finnas vakter på plats. Polisen har också utlovat en större närvaro i området.

Biblioteket var tillfälligt stängt på fredagen, men öppnar igen på måndag. Den drabbade bibliotekarien mår bättre och har fått komma hem.

– Det här är en öppen verksamhet och nu får vi bearbeta det som har hänt och ta nya tag. Det här är trots allt en enskild händelse. Man får ta det för vad det är.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min