Bibliotek stängt efter misshandel

8 jan 2016 • < 1 min

En bibliotekarie på Öxnehaga bibliotek i Huskvarna fördes i går till sjukhus efter att ha blivit nedslagen av en tonårig...

En bibliotekarie på Öxnehaga bibliotek i Huskvarna fördes i går till sjukhus efter att ha blivit nedslagen av en tonårig biblioteksbesökare.

– Det som hände var att en medarbetare från ett annat bibliotek, som inte jobbat där tidigare, blev utsatt för en situation där hon ville avvisa ett gäng ungdomar från biblioteket och då slog en av dem till henne, säger bibliotekschefen Ulf Moberg.

Bibliotekarien var inte ensam i biblioteket. Där fanns två medarbetare till, men de befann sig i angränsande rum. Det är första gången som det sker en våldshandling här.

– Det här påverkar förstås hela personalen, säger Ulf Moberg. Från nästa vecka kommer det att finnas vakter på plats. Polisen har också utlovat en större närvaro i området.

Biblioteket var tillfälligt stängt på fredagen, men öppnar igen på måndag. Den drabbade bibliotekarien mår bättre och har fått komma hem.

– Det här är en öppen verksamhet och nu får vi bearbeta det som har hänt och ta nya tag. Det här är trots allt en enskild händelse. Man får ta det för vad det är.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min