Bibliotek stängt efter misshandel

8 jan 2016 • < 1 min

En bibliotekarie på Öxnehaga bibliotek i Huskvarna fördes i går till sjukhus efter att ha blivit nedslagen av en tonårig...

En bibliotekarie på Öxnehaga bibliotek i Huskvarna fördes i går till sjukhus efter att ha blivit nedslagen av en tonårig biblioteksbesökare.

– Det som hände var att en medarbetare från ett annat bibliotek, som inte jobbat där tidigare, blev utsatt för en situation där hon ville avvisa ett gäng ungdomar från biblioteket och då slog en av dem till henne, säger bibliotekschefen Ulf Moberg.

Bibliotekarien var inte ensam i biblioteket. Där fanns två medarbetare till, men de befann sig i angränsande rum. Det är första gången som det sker en våldshandling här.

– Det här påverkar förstås hela personalen, säger Ulf Moberg. Från nästa vecka kommer det att finnas vakter på plats. Polisen har också utlovat en större närvaro i området.

Biblioteket var tillfälligt stängt på fredagen, men öppnar igen på måndag. Den drabbade bibliotekarien mår bättre och har fått komma hem.

– Det här är en öppen verksamhet och nu får vi bearbeta det som har hänt och ta nya tag. Det här är trots allt en enskild händelse. Man får ta det för vad det är.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min