Biblioteksersättningen 2012/13

21 nov 2011 • < 1 min

Regeringen har godkänt en överenskommelse med upphovsrättsorganisationer om biblioteksersättningen. Ersättningens grundbelopp höjs nästa år med 2 öre till 1,35 kronor....

Regeringen har godkänt en överenskommelse med upphovsrättsorganisationer om biblioteksersättningen. Ersättningens grundbelopp höjs nästa år med 2 öre till 1,35 kronor.

År 2013 höjs grundbeloppet med ytterligare 2 öre. För 2012 blir den totala biblioteksersättningen 
134 163 000 kronor, vilket är en höjning med ca 6,3 miljoner kronor jämfört med 2011. Höjningen är delvis en följd av att utlåningen av böcker på biblioteken har ökat under 
senare år.


Förhandlingarna kring biblioteksersättningen har varit infekterade. Från Sveriges Författarförbunds sida kommenterar man nu överenskommelsen om 2012 och 2013 års nivåer som en kompromiss för att vinna tid.

Kulturdepartementet och upphovsmännens organisationer har enats om att bilda en gemensam arbetsgrupp som bland annat ska se över förutsättningarna för statistik och underlag som används som grund för biblioteksersättningen

– Vår analys av ersättningens utveckling håller och den visar tydligt att staten värderar ett boklån lägre idag än för tio år sedan. Vi är glada att vi nu har en gemensam arbetsgrupp för att analysera grunderna för ersättningen. Vi vill säkra ersättningens utveckling på sikt, säger Mats Söderlund, ordförande i Sveriges Författarförbund.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min