Biblioteksersättningen 2012/13

21 nov 2011 • < 1 min

Regeringen har godkänt en överenskommelse med upphovsrättsorganisationer om biblioteksersättningen. Ersättningens grundbelopp höjs nästa år med 2 öre till 1,35 kronor....

Regeringen har godkänt en överenskommelse med upphovsrättsorganisationer om biblioteksersättningen. Ersättningens grundbelopp höjs nästa år med 2 öre till 1,35 kronor.

År 2013 höjs grundbeloppet med ytterligare 2 öre. För 2012 blir den totala biblioteksersättningen 
134 163 000 kronor, vilket är en höjning med ca 6,3 miljoner kronor jämfört med 2011. Höjningen är delvis en följd av att utlåningen av böcker på biblioteken har ökat under 
senare år.


Förhandlingarna kring biblioteksersättningen har varit infekterade. Från Sveriges Författarförbunds sida kommenterar man nu överenskommelsen om 2012 och 2013 års nivåer som en kompromiss för att vinna tid.

Kulturdepartementet och upphovsmännens organisationer har enats om att bilda en gemensam arbetsgrupp som bland annat ska se över förutsättningarna för statistik och underlag som används som grund för biblioteksersättningen

– Vår analys av ersättningens utveckling håller och den visar tydligt att staten värderar ett boklån lägre idag än för tio år sedan. Vi är glada att vi nu har en gemensam arbetsgrupp för att analysera grunderna för ersättningen. Vi vill säkra ersättningens utveckling på sikt, säger Mats Söderlund, ordförande i Sveriges Författarförbund.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min