Biblioteksersättningen 2012/13

21 nov 2011 • < 1 min

Regeringen har godkänt en överenskommelse med upphovsrättsorganisationer om biblioteksersättningen. Ersättningens grundbelopp höjs nästa år med 2 öre till 1,35 kronor....

Regeringen har godkänt en överenskommelse med upphovsrättsorganisationer om biblioteksersättningen. Ersättningens grundbelopp höjs nästa år med 2 öre till 1,35 kronor.

År 2013 höjs grundbeloppet med ytterligare 2 öre. För 2012 blir den totala biblioteksersättningen 
134 163 000 kronor, vilket är en höjning med ca 6,3 miljoner kronor jämfört med 2011. Höjningen är delvis en följd av att utlåningen av böcker på biblioteken har ökat under 
senare år.


Förhandlingarna kring biblioteksersättningen har varit infekterade. Från Sveriges Författarförbunds sida kommenterar man nu överenskommelsen om 2012 och 2013 års nivåer som en kompromiss för att vinna tid.

Kulturdepartementet och upphovsmännens organisationer har enats om att bilda en gemensam arbetsgrupp som bland annat ska se över förutsättningarna för statistik och underlag som används som grund för biblioteksersättningen

– Vår analys av ersättningens utveckling håller och den visar tydligt att staten värderar ett boklån lägre idag än för tio år sedan. Vi är glada att vi nu har en gemensam arbetsgrupp för att analysera grunderna för ersättningen. Vi vill säkra ersättningens utveckling på sikt, säger Mats Söderlund, ordförande i Sveriges Författarförbund.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min