Dagboken: Sofia Malmberg om lärande skolbibliotek
18 nov 2016 • 2 min
En rektor som vågar satsa och en skolbibliotekarie som är beredd att ta plats i lärandet. Det är vad som krävs, skriver prisade skolbibliotekarien Sofia Malmberg från en konferens.


På väg hem från en mycket lyckad skolbibliotekskonferens i Linköping försöker jag summera dagens intryck. Under rubriken ”Bra skolbibliotek gör skillnad!” har Regionbibliotek Östergötland bjudit in länets rektorer till en heldag med fokus på skolbibliotek. Syftet var förstås att rektorerna ska satsa på skolbiblioteket som en del i skolans måluppfyllande arbete. Jag hade fått uppdraget att i egenskap av moderator guida åhörarna genom dagen och sätta in föreläsarna i ett sammanhang.
Det var en bra mix av föreläsare, några med en mer övergripande strategisk roll och några som fungerade som praktiska exempel. Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledarförbund, var noga med att understryka vikten av att rektor har en medveten strategi för hur skolbiblioteket ska integreras i undervisningen. Något som förstås har varit utgångspunkten för Linköpings numera nationellt kända fokusbibliotek. Matz menade vidare på att skolbibliotekarien behöver utmana strukturer och öppna nya världar. Något som ligger helt i linje med det arbete som fokusbibliotekarierna Pernilla Skantze och Liselott Drejstam bedriver på sina respektive skolor. Pernilla ligger i startfasen med ett intensivt läsfrämjande arbete medan Liselotte har ett mångårigt medvetet arbete med läsande och källkritik bakom sig. Något som 2015 renderade biblioteket på Hjulsbroskolan den presigefyllda utmärkelsen Årets skolbibliotek.
Regionbibliotek Östergötland och Linköpings kommuns framgångsrika satsning på fokusbibliotek har tveklöst resulterat i en ökad måluppfyllelse. En projektmodell som sedan förra veckan även finns dokumenterad i bokform för att kunna fungera som inspirationskälla för andra. Inspirerade är ju förstås det man hoppas att rektorerna ska bli. Att de ska se skolbiblioteket som en pedagogisk investering som betalar sig i form av ökad måluppfyllelse. Men för att det ska ske behövs det två saker. Det ena är en rektor som har en strategisk plan för skolbiblioteket och som är beredd att ge skolbibliotekarien ett pedagogiskt uppdrag. Det andra är en skolbibliotekarie som är beredd att skapa sig en plats i den lärande strukturen. Jag tycker att Kajsa Andersson, rektor på Skäggetorpsskolan, summerar väl vad det egentligen handlar om: ”Man måste våga prova nytt. Och man måste våga misslyckas”.
Sofia Malmberg är samordnare för skolbiblioteken i Järfälla. Hon är en flitigt anlitad föreläsare i skolbiblioteksfrågor och har skrivit ”Bibliotekarien som medpedagog” (BTJ, 2014) och Happenings som arbetsmetod” (BTJ, 2015). Under året har hon tilldelats både Greta Linder-stipendiet och Christer Holmqvist-priset för att hon verkat som en självständig röst i skolbiblioteksdebatten.
2 kommentarer
Senaste nytt

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min
Vad bra skrivet, Sofia! Det är jätteviktigt att rektor och skolledning tar ett aktivt ansvar för skolbiblioteksverksamheten och legitimerar den i det pedagogiska sammanhanget på skolan. Annars riskerar skolbiblioteket att reduceras till en lokal med böcker och det är ju tråkigt när det finns en sådan potential i professionsöverskridande samarbeten mellan lärare och skolbibliotekarier. Med rätt förutsättningar kan det bli magiskt!
Hej Emma!
Tack för glada tillrop. Ja det är helt klart rektors ansvar att tillgodose alla elevers rätt till ”tillgång till skolbibliotek” och det behövs driftiga bibliotekarier som ligger i framkant vad gäller pedagogiska samarbeten. Frågan är dock komplex eftersom lagens skrivningar, som bekant, är ganska luddiga och därför mer får karaktären av rekommendation än lag i egentlig mening. För hur gör man när de fina orden saknar definition och lämnar stort utrymme för egna tolkningar? Hm, det är en karamell att suga på!