Bokboxen i Trelleborg har kommit igång

19 jan 2016 • 2 min

När den betydande busshållplatsen flyttades bort från biblioteket antog man att lånen skulle minska. Lösningen – Sveriges första ”smart locker”.  ...

Bild: Trelleborgs bibliotek
Bild: Trelleborgs bibliotek

När den betydande busshållplatsen flyttades bort från biblioteket antog man att lånen skulle minska. Lösningen – Sveriges första ”smart locker”.

 

I Trelleborg låg tidigare hållplatsen för regionbussarna ett stenkast från biblioteket, vilket innebar en ström av väntande pendlare bland böckerna och tidningarna. Nu har hållplatsen flyttats till den nya tågstationen, och med det antas biblioteksbesöken minska.

För att inte förlora pendlarna har biblioteket därför inrättat Sveriges första så kallade ”smart locker” på den nya stationen, en box där man kan hämta ut sin beställda bok. Boxen fylls på två gånger i veckan och lånen kan göras över nätet.

Boxen invigdes för några veckor sedan, och nu har aktiviteten kommit igång.

– Alla som vi pratar med är positiva. Här om dagen när jag tittade var där tjugofem personer som hade hämtat böcker och tio som hade lämnat tillbaka. Så det känns positivt. När folk blir varma i kläderna och fått ögonen för den räknar jag med att de kommer att använda sig av den, säger bibliotekschefen Michael Nordberg.

Tror du att vi kommer att få se mer sådana här bokboxar i landet?

– Ja, det tror jag. Det här med att kunna lösa saker lite på språng där man är och rör sig är alltid smidigt.

Finns det en risk att det blir färre som besöker biblioteket nu?

– Nej, jag tror inte det. Det man vill ha från biblioteket får man där, i form av service och platsen i sig. Jag väljer att tro att den här boxen är någonting positivt, att många som annars skulle ha slutat vara biblioteksanvändare nu i stället fortsätter att vara det.

Tillsammans med bokboxen finns en boksnurra och en dag i veckan är dessutom en bibliotekarie på plats.

Text: Tim Andersson

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min