Bokboxen i Trelleborg har kommit igång

19 jan 2016 • 2 min

När den betydande busshållplatsen flyttades bort från biblioteket antog man att lånen skulle minska. Lösningen – Sveriges första ”smart locker”.  ...

Bild: Trelleborgs bibliotek
Bild: Trelleborgs bibliotek

När den betydande busshållplatsen flyttades bort från biblioteket antog man att lånen skulle minska. Lösningen – Sveriges första ”smart locker”.

 

I Trelleborg låg tidigare hållplatsen för regionbussarna ett stenkast från biblioteket, vilket innebar en ström av väntande pendlare bland böckerna och tidningarna. Nu har hållplatsen flyttats till den nya tågstationen, och med det antas biblioteksbesöken minska.

För att inte förlora pendlarna har biblioteket därför inrättat Sveriges första så kallade ”smart locker” på den nya stationen, en box där man kan hämta ut sin beställda bok. Boxen fylls på två gånger i veckan och lånen kan göras över nätet.

Boxen invigdes för några veckor sedan, och nu har aktiviteten kommit igång.

– Alla som vi pratar med är positiva. Här om dagen när jag tittade var där tjugofem personer som hade hämtat böcker och tio som hade lämnat tillbaka. Så det känns positivt. När folk blir varma i kläderna och fått ögonen för den räknar jag med att de kommer att använda sig av den, säger bibliotekschefen Michael Nordberg.

Tror du att vi kommer att få se mer sådana här bokboxar i landet?

– Ja, det tror jag. Det här med att kunna lösa saker lite på språng där man är och rör sig är alltid smidigt.

Finns det en risk att det blir färre som besöker biblioteket nu?

– Nej, jag tror inte det. Det man vill ha från biblioteket får man där, i form av service och platsen i sig. Jag väljer att tro att den här boxen är någonting positivt, att många som annars skulle ha slutat vara biblioteksanvändare nu i stället fortsätter att vara det.

Tillsammans med bokboxen finns en boksnurra och en dag i veckan är dessutom en bibliotekarie på plats.

Text: Tim Andersson

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min