Bokboxen i Trelleborg har kommit igång

19 jan 2016 • 2 min

När den betydande busshållplatsen flyttades bort från biblioteket antog man att lånen skulle minska. Lösningen – Sveriges första ”smart locker”.  ...

Bild: Trelleborgs bibliotek
Bild: Trelleborgs bibliotek

När den betydande busshållplatsen flyttades bort från biblioteket antog man att lånen skulle minska. Lösningen – Sveriges första ”smart locker”.

 

I Trelleborg låg tidigare hållplatsen för regionbussarna ett stenkast från biblioteket, vilket innebar en ström av väntande pendlare bland böckerna och tidningarna. Nu har hållplatsen flyttats till den nya tågstationen, och med det antas biblioteksbesöken minska.

För att inte förlora pendlarna har biblioteket därför inrättat Sveriges första så kallade ”smart locker” på den nya stationen, en box där man kan hämta ut sin beställda bok. Boxen fylls på två gånger i veckan och lånen kan göras över nätet.

Boxen invigdes för några veckor sedan, och nu har aktiviteten kommit igång.

– Alla som vi pratar med är positiva. Här om dagen när jag tittade var där tjugofem personer som hade hämtat böcker och tio som hade lämnat tillbaka. Så det känns positivt. När folk blir varma i kläderna och fått ögonen för den räknar jag med att de kommer att använda sig av den, säger bibliotekschefen Michael Nordberg.

Tror du att vi kommer att få se mer sådana här bokboxar i landet?

– Ja, det tror jag. Det här med att kunna lösa saker lite på språng där man är och rör sig är alltid smidigt.

Finns det en risk att det blir färre som besöker biblioteket nu?

– Nej, jag tror inte det. Det man vill ha från biblioteket får man där, i form av service och platsen i sig. Jag väljer att tro att den här boxen är någonting positivt, att många som annars skulle ha slutat vara biblioteksanvändare nu i stället fortsätter att vara det.

Tillsammans med bokboxen finns en boksnurra och en dag i veckan är dessutom en bibliotekarie på plats.

Text: Tim Andersson

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min