Boktips till kompisarna
16 maj 2016 • 3 min
Skolbibliotekarien Sofia Malmberg lät eleverna filma boktips till varandra. Nu kan de dra telefonen längs bokraden och se vad bästisarna...
Skolbibliotekarien Sofia Malmberg lät eleverna filma boktips till varandra. Nu kan de dra telefonen längs bokraden och se vad bästisarna gillar.
Sofia Malmberg, bibliotekarie på Adolf Fredriks musikklasser, letade efter ett sätt att göra elevernas bokpresentationer till något utöver det vanliga. Hon ville erbjuda eleverna något de inte förväntade sig – gärna något som hade en digital dimension. Skolans IKT-pedagog föreslog att de skulle testa gratisappen Aurasma. Det visade sig bli en fullträff.
Hur fungerar appen?
– Man kan använda Aurasma till många olika saker men jag använder den till att skapa digitala boktips. Då filmar man ett 30 sekunder kort prat om en bok och kopplar sedan ihop filmen med en bild på bokens omslag. Biblioteket skapar en egen kanal i appen som man måste prenumerera på för att kunna titta på de digitala boktipsen. När man sedan, med appen i gång, för en telefon över samma bok fungerar bilden som en trigger som gör att filmen med elevens tips poppar upp i telefonen.
Hur bar du dig åt när du började?
– Jag laddade ner appen och raggade upp en lärare som jag trodde skulle nappa på idén. Eleverna läste från ett urval jag gjort och fick sedan hjälp av läraren med att skapa sina presentationer om de böcker de tyckte var allra bäst. Det är en utmaning att på så kort tid sälja in en bok, att avgöra vad som är viktigt att ha med. Jag filmade med den vanliga kameran i min telefon och använde sedan appen för att länka filmerna till bokomslagen. När tipsen var klara ställde jag upp ett bord där jag skyltade med böckerna som klassen jobbet med. Då kunde alla på skolan ladda ner appen, börja prenumerera på vår kanal och kolla in deras tips.
Vad tyckte eleverna?
– De tyckte att det var spännande, nytt och annorlunda. När jag berättade om projektet var reaktionen: När börjar vi? När de sedan skulle filmas blev de nervösa. Jag fick poängtera att om det blir fel så gör vi bara om och sa att de skulle lägga undan sina papper, att det blir mycket bättre om de berättar från hjärtat. När nervositeten släppte tyckte de att det var jätteroligt. De var väldigt sugna på att få se resultatet med en gång, helst samma eftermiddag.
– Fjärdeklassarna som spelat in dem var speciellt inbjudna till en timme där de fick gå runt och titta på alla böcker. Jag tror att deras föräldrar och syskon också har fått titta hemma. Det är klart att niorna kanske inte var jätteintresserade av fyrornas boktips utan det var mest fyror och femmor som spanade in dem.
Är det något som är svårt?
– Det är egentligen inte så svårt men åtminstone jag behövde lite handledning på vägen. Det var skönt att ha en IKT-pedagog som stöd. Det tar lite tid att koppla filmerna till böckerna. För att det ska kunna bli en trigger måste det också finnas en tydlig bild på bokens framsida. Det gäller också att ha en schysst telefon. Jag hade tänkt att lärarna skulle sköta filmandet och koppla ihop filmerna med bok-omslagen medan jag skulle vara handledare, men just den lärare jag arbetade med hade inte en tillräckligt bra telefon. I fortsättningen är tanken att jag bara ska bokprata och handleda arbetet.
Text: Karin Persson
Senaste nytt
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Uppskjuten tillgänglighet
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
Skolbibliotek och kärv ekonomi dominerade 2024
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
0 kommentarer