Boktips till kompisarna
16 maj 2016 • 3 min
Skolbibliotekarien Sofia Malmberg lät eleverna filma boktips till varandra. Nu kan de dra telefonen längs bokraden och se vad bästisarna...
Skolbibliotekarien Sofia Malmberg lät eleverna filma boktips till varandra. Nu kan de dra telefonen längs bokraden och se vad bästisarna gillar.
Sofia Malmberg, bibliotekarie på Adolf Fredriks musikklasser, letade efter ett sätt att göra elevernas bokpresentationer till något utöver det vanliga. Hon ville erbjuda eleverna något de inte förväntade sig – gärna något som hade en digital dimension. Skolans IKT-pedagog föreslog att de skulle testa gratisappen Aurasma. Det visade sig bli en fullträff.
Hur fungerar appen?
– Man kan använda Aurasma till många olika saker men jag använder den till att skapa digitala boktips. Då filmar man ett 30 sekunder kort prat om en bok och kopplar sedan ihop filmen med en bild på bokens omslag. Biblioteket skapar en egen kanal i appen som man måste prenumerera på för att kunna titta på de digitala boktipsen. När man sedan, med appen i gång, för en telefon över samma bok fungerar bilden som en trigger som gör att filmen med elevens tips poppar upp i telefonen.
Hur bar du dig åt när du började?
– Jag laddade ner appen och raggade upp en lärare som jag trodde skulle nappa på idén. Eleverna läste från ett urval jag gjort och fick sedan hjälp av läraren med att skapa sina presentationer om de böcker de tyckte var allra bäst. Det är en utmaning att på så kort tid sälja in en bok, att avgöra vad som är viktigt att ha med. Jag filmade med den vanliga kameran i min telefon och använde sedan appen för att länka filmerna till bokomslagen. När tipsen var klara ställde jag upp ett bord där jag skyltade med böckerna som klassen jobbet med. Då kunde alla på skolan ladda ner appen, börja prenumerera på vår kanal och kolla in deras tips.
Vad tyckte eleverna?
– De tyckte att det var spännande, nytt och annorlunda. När jag berättade om projektet var reaktionen: När börjar vi? När de sedan skulle filmas blev de nervösa. Jag fick poängtera att om det blir fel så gör vi bara om och sa att de skulle lägga undan sina papper, att det blir mycket bättre om de berättar från hjärtat. När nervositeten släppte tyckte de att det var jätteroligt. De var väldigt sugna på att få se resultatet med en gång, helst samma eftermiddag.
– Fjärdeklassarna som spelat in dem var speciellt inbjudna till en timme där de fick gå runt och titta på alla böcker. Jag tror att deras föräldrar och syskon också har fått titta hemma. Det är klart att niorna kanske inte var jätteintresserade av fyrornas boktips utan det var mest fyror och femmor som spanade in dem.
Är det något som är svårt?
– Det är egentligen inte så svårt men åtminstone jag behövde lite handledning på vägen. Det var skönt att ha en IKT-pedagog som stöd. Det tar lite tid att koppla filmerna till böckerna. För att det ska kunna bli en trigger måste det också finnas en tydlig bild på bokens framsida. Det gäller också att ha en schysst telefon. Jag hade tänkt att lärarna skulle sköta filmandet och koppla ihop filmerna med bok-omslagen medan jag skulle vara handledare, men just den lärare jag arbetade med hade inte en tillräckligt bra telefon. I fortsättningen är tanken att jag bara ska bokprata och handleda arbetet.
Text: Karin Persson
Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
0 kommentarer