Boktips till kompisarna

16 maj 2016 • 3 min

Skolbibliotekarien Sofia Malmberg lät eleverna filma boktips till varandra. Nu kan de dra telefonen längs bokraden och se vad bästisarna...

En av elevernas favoriter var "Drakhjärta och hamnskiftare av Jerker Hultén. Foto: Karin Persson
En av elevernas favoriter var ”Drakhjärta och hamnskiftare av Jerker Hultén. Foto: Karin Persson

Skolbibliotekarien Sofia Malmberg lät eleverna filma boktips till varandra. Nu kan de dra telefonen längs bokraden och se vad bästisarna gillar.

Sofia Malmberg, bibliotekarie på Adolf Fredriks musikklasser, letade efter ett sätt att göra elevernas bokpresentationer till något utöver det vanliga. Hon ville erbjuda eleverna något de inte förväntade sig – gärna något som hade en digital dimension. Skolans IKT-pedagog föreslog att de skulle testa gratisappen Aurasma. Det visade sig bli en fullträff.

Hur fungerar appen?

– Man kan använda Aurasma till många olika saker men jag använder den till att skapa digitala boktips. Då filmar man ett 30 sekunder kort prat om en bok och kopplar sedan ihop filmen med en bild på bokens omslag. Biblioteket skapar en egen kanal i appen som man måste prenumerera på för att kunna titta på de digitala boktipsen. När man sedan, med appen i gång, för en telefon över samma bok fungerar bilden som en trigger som gör att filmen med elevens tips poppar upp i telefonen.

Hur bar du dig åt när du började?

– Jag laddade ner appen och raggade upp en lärare som jag trodde skulle nappa på idén. Eleverna läste från ett urval jag gjort och fick sedan hjälp av läraren med att skapa sina presentationer om de böcker de tyckte var allra bäst. Det är en utmaning att fakta1på så kort tid sälja in en bok, att avgöra vad som är viktigt att ha med. Jag filmade med den vanliga kameran i min telefon och använde sedan appen för att länka filmerna till bokomslagen. När tipsen var klara ställde jag upp ett bord där jag skyltade med böckerna som klassen jobbet med. Då kunde alla på skolan ladda ner appen, börja prenumerera på vår kanal och kolla in deras tips.

Vad tyckte eleverna?

– De tyckte att det var spännande, nytt och annorlunda. När jag berättade om projektet var reaktionen: När börjar vi? När de sedan skulle filmas blev de nervösa. Jag fick poängtera att om det blir fel så gör vi bara om och sa att de skulle lägga undan sina papper, att det blir mycket bättre om de berättar från hjärtat. När nervositeten släppte tyckte de att det var jätteroligt. De var väldigt sugna på att få se resultatet med en gång, helst samma eftermiddag.

– Fjärdeklassarna som spelat in dem var speciellt inbjudna till en timme där de fick gå runt och titta på alla böcker. Jag tror att deras föräldrar och syskon också har fått titta hemma. Det är klart att niorna kanske inte var jätteintresserade av fyrornas boktips utan det var mest fyror och femmor som spanade in dem.

Är det något som är svårt?

– Det är egentligen inte så svårt men åtminstone jag behövde lite handledning på vägen. Det var skönt att ha en IKT-pedagog som stöd. Det tar lite tid att koppla filmerna till böckerna. För att det ska kunna bli en trigger måste det också finnas en tydlig bild på bokens framsida. Det gäller också att ha en schysst telefon. Jag hade tänkt att lärarna skulle sköta filmandet och koppla ihop filmerna med bok-omslagen medan jag skulle vara handledare, men just den lärare jag arbetade med hade inte en tillräckligt bra telefon. I fortsättningen är tanken att jag bara ska bokprata och handleda arbetet.

Text: Karin Persson

MISSA INTE: Biblioteksdagarna-podden

LÄS MER: Digitala delaktighetsprojektet IT-guide

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min