Ceremoni för återfunna KB-böcker i USA

17 jun 2015 • 2 min

Idag klockan 11.30, lokal tid, ska riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg ta emot två böcker som stals av KB-mannen under 1990- och 2000-talen. Detta ska ske under en ceremoni på U.S Attorney’s Office for the Southern District of New York. 

book-701758_1280

Mellan åren 1995 och 2004 stals ett 60-tal böcker från Kungliga biblioteket. Stölden genomfördes av en av KB:s anställda, Anders Burius som då var chef för handskriftsavdelningen. Mannen blev snart känd över hela landet som KB-mannen. Han stal inte bara böckerna utan sålde dem dessutom vidare. När stölden uppdagades, 2004, kunde mannen gripas. Senare samma år begick mannen självmord.

Nu har alltså de böcker som sålts vidare av KB-mannen börjat dyka upp lite överallt. För Gunilla Herdenberg är det tredje gången som hon befinner sig i USA för att ta emot upphittade böcker. Hittills har sju av de drygt 60 stulna verken återfunnits och på Kungliga biblioteket har man stora förhoppningar att ännu fler böcker ska dyka upp.

– Det känns fantastiskt att vi får tillbaka de här böckerna och vi är jättetacksamma för det arbetet man gjort i USA, säger Gunilla Herdenberg till SVT Kulturnyheterna. 

Böckerna kommer att överlämnas under en ceremoni klockan 11.30 lokal tid (17.30 svensk tid). FBI kommer att närvara vid den högtidliga stunden och efter att Gunilla Herdenberg tagit emot böckerna kommer de att fraktas hem till Sverige och Kungliga biblioteket.

Listan över alla saknade böcker finns här. 

Historien om KB-mannen och bokstölderna väckte stort intresse i Sverige och 2010 spelades en dramaserie in, Bibliotekstjuven, som ett år senare sändes i SVT. Serien är inspirerad av händelserna kring KB-mannen. Två år tidigare sände Sveriges Radio P1 en dokumentär av Jesper Huor om KB-mannen, Bibliotekarien, som vann det prestigefyllda priset Stora radiopriset. Här kan du läsa ett reportage om Burius av Jesper Huor.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min