Ceremoni för återfunna KB-böcker i USA

17 jun 2015 • 2 min

Idag klockan 11.30, lokal tid, ska riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg ta emot två böcker som stals av KB-mannen under 1990- och 2000-talen. Detta ska ske under en ceremoni på U.S Attorney’s Office for the Southern District of New York. 

book-701758_1280

Mellan åren 1995 och 2004 stals ett 60-tal böcker från Kungliga biblioteket. Stölden genomfördes av en av KB:s anställda, Anders Burius som då var chef för handskriftsavdelningen. Mannen blev snart känd över hela landet som KB-mannen. Han stal inte bara böckerna utan sålde dem dessutom vidare. När stölden uppdagades, 2004, kunde mannen gripas. Senare samma år begick mannen självmord.

Nu har alltså de böcker som sålts vidare av KB-mannen börjat dyka upp lite överallt. För Gunilla Herdenberg är det tredje gången som hon befinner sig i USA för att ta emot upphittade böcker. Hittills har sju av de drygt 60 stulna verken återfunnits och på Kungliga biblioteket har man stora förhoppningar att ännu fler böcker ska dyka upp.

– Det känns fantastiskt att vi får tillbaka de här böckerna och vi är jättetacksamma för det arbetet man gjort i USA, säger Gunilla Herdenberg till SVT Kulturnyheterna. 

Böckerna kommer att överlämnas under en ceremoni klockan 11.30 lokal tid (17.30 svensk tid). FBI kommer att närvara vid den högtidliga stunden och efter att Gunilla Herdenberg tagit emot böckerna kommer de att fraktas hem till Sverige och Kungliga biblioteket.

Listan över alla saknade böcker finns här. 

Historien om KB-mannen och bokstölderna väckte stort intresse i Sverige och 2010 spelades en dramaserie in, Bibliotekstjuven, som ett år senare sändes i SVT. Serien är inspirerad av händelserna kring KB-mannen. Två år tidigare sände Sveriges Radio P1 en dokumentär av Jesper Huor om KB-mannen, Bibliotekarien, som vann det prestigefyllda priset Stora radiopriset. Här kan du läsa ett reportage om Burius av Jesper Huor.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min