De granskar den extrema litteraturen
22 maj 2015 • 2 min
Konferensen Readme i Lund på tisdag den 26 maj handlar om en av vår tids mest akuta samhällsfrågor – läsning....

Konferensen Readme i Lund på tisdag den 26 maj handlar om en av vår tids mest akuta samhällsfrågor – läsning.
– De flesta av de brännande, stora samhällsfrågorna går att koka ner till läsfrågor, säger moderatorn Anders Mildner, som också initiativtagare till Readme.
Readme riktar sig till dem som är intresserade av framtiden för skolan, biblioteken, forskningen och mediebranschen – det vill säga i princip alla.
– När vi pratar om läsning pratar vi om vilket samhälle vi vill ha och om människors möjlighet att forma sina liv och framtid, säger Anders Mildner. Men det handlar också om vilket samhälle vi får om vi går mot ett delat och segregerat klassamhälle.
Hittills har cirka 250 besökare anmält sig till konferensen, som arrangeras för andra året i rad, och en stor del av dem kommer från biblioteksfären.
Programmet har stor bredd, med punkter om mediekrisens konsekvenser för litteraturkritiken, (exempelvis ”Tre sätt som biblioteken kan fylla kritikerrollen”), men det som kan väcka särskild uppmärksamhet är ”Dålig litteratur: Extremisters läsvärldar”. Journalisten och författaren Annika Hamrud ska tala om ”Högerextremisternas läsvärldar”, forskaren och Mellanösternkännaren Rickard Lagervall, Lunds universitet, om ”Islamisternas läsvärldar” och journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius om ”Vänsterextremisternas läsvärldar”.
– Det är ganska tydligt att vi går mot en värld där olika grupper håller fast i sin alldeles speciella syn på vad sanning är, säger Anders Mildner. Resultatet är en ökad polarisering mellan olika gruppers bilder av sanning och verklighet. Jag tror att vi måste ge oss in i de här världarna lite djupare för att förstå varför de är attraktiva.
En annan punkt, med anknytning till ”litteraturkritikens död” är ”Vem tipsar barnen om litteratur idag – och hur gjorde vi det förr?” med Boktipset-”legenden” från Sveriges Television, Stefan Mählqvist, som gjorde boktips i TV mellan 1976 och 1988.
– Om vi nu tycker att läsning är viktig, varför har vi inga program i dag där vi tipsar barn om böcker? säger Anders Mildner, och berättar det fortfarande kommer fram entusiastiska tittare till Stefan Mählqvist som vill tacka för vad boktipsen har betytt för dem.
Vad gäller läsning och bibliotek tar Anders Mildner upp tänkbara konsekvenser av att allt färre söker sig till de fysiska folkbiblioteken.
– I och med att besöken generellt sätt minskar kraftigt kan en ny politik vänta runt hörnet. Biblioteken befinner sig i något slags valsituation: ska de försöka få dit besökarna för att säkra sin fortlevnad, visa bra siffror och utvecklas mer mot kulturhus och en verksamhet, som kanske inte längre handlar om böcker?
En annan fråga på Readme:s program är utvecklingen mot att allt mer information överförs med ljud: röststyrda telefoner, bilar och klockor, och så poddexplosionen. Bland annat presenteras ett program som gör ljud sökbart, alltså att det går att textsöka i poddar och radioprogram.
Senaste nytt

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min

Regeringen uppmanas snabba på digitaliseringen av kulturarvet
KB efterlyser nya uppdrag i nästa års forskningsproposition. Och Svensk biblioteksförening lyfter hela bibliotekssektorns roll för att forskningen ska nå ut till allmänheten.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer