De kan bli årets bästa lättlästa bibliotek

21 maj 2015 • < 1 min

Tre bibliotek är nominerade till utmärkelsen Bästa lättlästa bibliotek av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier: Campusbiblioteket i Skellefteå, Linköpings stadsbibliotek...

Tre bibliotek är nominerade till utmärkelsen Bästa lättlästa bibliotek av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier: Campusbiblioteket i Skellefteå, Linköpings stadsbibliotek och Tornlyckeskolans bibliotek i Höganäs.

Priset delas ut till ett bibliotek som ”på ett förtjänstfullt sätt lyft fram den lättlästa litteraturen, lättlästa tidningar och lättläst samhällsinformation”.

Prissumman är 10 000 kronor och ska användas till läsfrämjande aktiviteter. Priset delas ut i anslutning till Internationella läskunnighetens dag den 8 september på det vinnande biblioteket.

Vinnaren ska enligt MTM ha insett behovet av lättläst hos flera målgrupper, marknadsföra verksamheten, ordna anpassade aktiviteter, skylta, informera och placera lättlästa titlar tydligt och inte minst ha avsatt särskilda resurser för arbetet med lättläst.

Läs mer om priset: http://lattlast.se/bibliotek/basta-lattlasta-bibliotek#

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min