Design thinking blir mer lättillgängligt
7 jun 2018 • 2 min
Nu blir det lättare att jobba med design thinking på biblioteken. Metoden Design thinking for libraries har översatts till svenska.


Design thinking är en metod där verksamheter skapar tjänster som är anpassade till användarens behov. För att fler bibliotek ska börja jobba med detta har läns- och regionbiblioteken i Örebro, Uppsala, Skåne och Dalarna finansierat en översättning av metoden Design thinking for libraries.
Det är en metod som utvecklades för några år sedan av företaget IDEO som jobbar med design och innovationer. Tillsammans med Chicago public library och Århus bibliotek i Danmark observerade de över 40 bibliotekarier i 10 olika länder för att se hur de jobbar med design thinking. De sammanställde sedan lärdomarna och gjorde en verktygslåda i form av en PDF på engelska, och det är alltså denna som nu översatts till svenska.
– Det finns ett stort intresse hos biblioteken att jobba med metoden, så vi hoppas att den ska bli använd och att fler ska få ett bibliotek som användarna trivs i, säger Linda Sävhammar, bibliotekskonsulent på Länsbiblioteket Dalarna som är initiativtagare till översättningen tillsammans med Eleonor Grenholm på Länsbiblioteket Uppsala och Sandra Spjuth på Regionbiblioteket i Örebro.
Med hjälp av design thinking sätts användarna i centrum. Om ett folkbibliotek exempelvis vill göra om en ungdomsavdelning för att få fler besökare så involvera biblioteket ungdomarna tidigt i processen för att ta reda på vad de faktiskt vill ha.
– Det kan börja med att biblioteket får en idé till en förändring. Man samlar då in en massa information som kan behövas för att bygga en prototyp och efter det får målgruppen lämna synpunkter på prototypen som man sedan justerar efter den feedback man fått.
Linda Sävhammar påpekar att det är viktigt att inte ta användarnas åsikter som kritik utan se allt som positiv feedback.
– Det här är en lekfull metod där det inte finns några rätt eller fel, det kan vara galna och konstiga idéer som testas och faktiskt visar sig fungera. Ibland så blir resultatet något helt annat än man tänkt sig och det är det som gör metoden väldigt rolig, säger hon.
Den översatta metoden finns fritt tillgänglig på en webbplats. Här hittar man tre häften; Verktygslådan, Praktiska övningar och Design thinking på en dag.
Det sista häftet passar de bibliotek som vill prova på att göra metoden på en dag, men Linda Sävhammar rekommenderar att biblioteken lägger några veckor på design thinking, eftersom det här är ett tankesätt som ska sätta sig ordentligt i verksamheten.
– Det som är unikt med just den här metoden jämfört med andra design thinking-metoder är att den tar upp exempel från biblioteksvärlden. Det gör det lättare att ta till sig arbetssättet eftersom verkliga exempel ger inspiration.
Att jobba med design thinking och user experience (UX) är något som varit vanligare bland forskningsbiblioteken än bland folkbiblioteken. Läs artikel om hur SLU jobbat med love letters och ett längre reportage med UX-gurun Anneli Friberg på Linköpings universitetsbibliotek.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/de-testar-din-kompetens/
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer