Digitaliserad 1700-talshistoria

26 mar 2012 • < 1 min

Bibliothèque Nationale de France (BNF) är i färd med att digitalisera den kände förföraren och bibliotekarien  Casanovas memoarer.De fullständiga memoarerna...

Bibliothèque Nationale de France (BNF) är i färd med att digitalisera den kände förföraren och bibliotekarien  Casanovas memoarer.De fullständiga memoarerna ska enligt uppgift ges ut på nytt med start år 2013.

För ett par år sedan köpte en okänd donator för BNF:s räkning de 3 700 ocensurerade handskrivna sidorna med originalmanuskriptet till ”Histoire de Ma Vie” för en fabulös men okänt stor summa, troligen motsvarande ca 45 miljoner kronor.  Äventyraren, förföraren och den bildade världsmannen Casanova (1725-1798) var bibliotekarie hos en bömisk adelsman när han skrev sina memoarer från 1700-talets Europa på franska. De publicerades postumt i olika utgåvor och översättningar, oftast mer eller mindre förkortade och censurerade. De fullständiga memoarerna ska enligt uppgift ges ut på nytt med start år 2013. Senast det gavs ut var 1960-62.

(www.bnf.fr, www.guardian.co.uk m.fl.)

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min