Digitaliserad 1700-talshistoria

26 mar 2012 • < 1 min

Bibliothèque Nationale de France (BNF) är i färd med att digitalisera den kände förföraren och bibliotekarien  Casanovas memoarer.De fullständiga memoarerna...

Bibliothèque Nationale de France (BNF) är i färd med att digitalisera den kände förföraren och bibliotekarien  Casanovas memoarer.De fullständiga memoarerna ska enligt uppgift ges ut på nytt med start år 2013.

För ett par år sedan köpte en okänd donator för BNF:s räkning de 3 700 ocensurerade handskrivna sidorna med originalmanuskriptet till ”Histoire de Ma Vie” för en fabulös men okänt stor summa, troligen motsvarande ca 45 miljoner kronor.  Äventyraren, förföraren och den bildade världsmannen Casanova (1725-1798) var bibliotekarie hos en bömisk adelsman när han skrev sina memoarer från 1700-talets Europa på franska. De publicerades postumt i olika utgåvor och översättningar, oftast mer eller mindre förkortade och censurerade. De fullständiga memoarerna ska enligt uppgift ges ut på nytt med start år 2013. Senast det gavs ut var 1960-62.

(www.bnf.fr, www.guardian.co.uk m.fl.)

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min