Digitaliserad 1700-talshistoria

26 mar 2012 • < 1 min

Bibliothèque Nationale de France (BNF) är i färd med att digitalisera den kände förföraren och bibliotekarien  Casanovas memoarer.De fullständiga memoarerna...

Bibliothèque Nationale de France (BNF) är i färd med att digitalisera den kände förföraren och bibliotekarien  Casanovas memoarer.De fullständiga memoarerna ska enligt uppgift ges ut på nytt med start år 2013.

För ett par år sedan köpte en okänd donator för BNF:s räkning de 3 700 ocensurerade handskrivna sidorna med originalmanuskriptet till ”Histoire de Ma Vie” för en fabulös men okänt stor summa, troligen motsvarande ca 45 miljoner kronor.  Äventyraren, förföraren och den bildade världsmannen Casanova (1725-1798) var bibliotekarie hos en bömisk adelsman när han skrev sina memoarer från 1700-talets Europa på franska. De publicerades postumt i olika utgåvor och översättningar, oftast mer eller mindre förkortade och censurerade. De fullständiga memoarerna ska enligt uppgift ges ut på nytt med start år 2013. Senast det gavs ut var 1960-62.

(www.bnf.fr, www.guardian.co.uk m.fl.)

1 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min