Digitaliserad 1700-talshistoria

26 mar 2012 • < 1 min

Bibliothèque Nationale de France (BNF) är i färd med att digitalisera den kände förföraren och bibliotekarien  Casanovas memoarer.De fullständiga memoarerna...

Bibliothèque Nationale de France (BNF) är i färd med att digitalisera den kände förföraren och bibliotekarien  Casanovas memoarer.De fullständiga memoarerna ska enligt uppgift ges ut på nytt med start år 2013.

För ett par år sedan köpte en okänd donator för BNF:s räkning de 3 700 ocensurerade handskrivna sidorna med originalmanuskriptet till ”Histoire de Ma Vie” för en fabulös men okänt stor summa, troligen motsvarande ca 45 miljoner kronor.  Äventyraren, förföraren och den bildade världsmannen Casanova (1725-1798) var bibliotekarie hos en bömisk adelsman när han skrev sina memoarer från 1700-talets Europa på franska. De publicerades postumt i olika utgåvor och översättningar, oftast mer eller mindre förkortade och censurerade. De fullständiga memoarerna ska enligt uppgift ges ut på nytt med start år 2013. Senast det gavs ut var 1960-62.

(www.bnf.fr, www.guardian.co.uk m.fl.)

1 kommentarer

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min