Digitaliserad 1700-talshistoria

26 mar 2012 • < 1 min

Bibliothèque Nationale de France (BNF) är i färd med att digitalisera den kände förföraren och bibliotekarien  Casanovas memoarer.De fullständiga memoarerna...

Bibliothèque Nationale de France (BNF) är i färd med att digitalisera den kände förföraren och bibliotekarien  Casanovas memoarer.De fullständiga memoarerna ska enligt uppgift ges ut på nytt med start år 2013.

För ett par år sedan köpte en okänd donator för BNF:s räkning de 3 700 ocensurerade handskrivna sidorna med originalmanuskriptet till ”Histoire de Ma Vie” för en fabulös men okänt stor summa, troligen motsvarande ca 45 miljoner kronor.  Äventyraren, förföraren och den bildade världsmannen Casanova (1725-1798) var bibliotekarie hos en bömisk adelsman när han skrev sina memoarer från 1700-talets Europa på franska. De publicerades postumt i olika utgåvor och översättningar, oftast mer eller mindre förkortade och censurerade. De fullständiga memoarerna ska enligt uppgift ges ut på nytt med start år 2013. Senast det gavs ut var 1960-62.

(www.bnf.fr, www.guardian.co.uk m.fl.)

1 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min