Digitaliserade dagstidningar sprids
20 sep 2018 • 2 min
Vill du veta vad tidningarna skrev om din mormors bergsklättring? Eller hur bokbålen i Nazityskland skildrades medan de skedde? Från nästa år kan folkbiblioteken ge tillgång till KB:s digitaliserade dagstidningar.


”Svenska dagstidningar” kallas den tjänst som Kungliga biblioteket nu erbjuder landets folkbibliotek, universitets- och högskolebibliotek och Riksarkivet. Den innehåller tidningar från 1645 till 2018, varav ett tiotal titlar finns i fulltext från publiceringsstarten till i dag, däribland Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen. Sammantaget drygt 20 miljoner tidningssidor.
Från början var det enda sättet att använda databasen att bege sig till Kungliga bibliotekets källare i Humlegården i Stockholm. Sedan 2017 har tjänsten även funnits på 16 universitets- och högskolebibliotek. Och nu kan den alltså bli tillgänglig för biblioteksanvändare också på andra håll.
Tjänsten ersätter de gamla mikrofilmsarkiven och skillnaderna i sökmöjligheter är förstås enorm. Här kan användaren fritextsöka på allt från vävstolsfabrikat till myggarter, eller undersöka förekomsten av prepositioner utan att behöva känna till vare sig rubriker eller publiceringsdatum.
– Tidningsmaterialet är en fantastisk källa till vår gemensamma historia och samtid, säger Kungliga bibliotekets projektledare Heidi Rosen. Stort som smått finns beskrivet, från världspolitiska händelser till skolmatsedlar. Och så klart ur olika vinklar och politisk åskådning. Tidningsmaterial är ett av Kungliga bibliotekets populäraste material och jag skulle vilja påstå att det finns något för alla användare i tidningsmaterialet.
Heidi Rosen tror att viljan hos folkbiblioteken att ansluta sig är stor.
– Tjänsten är mycket populär på KB och på de lärosäten som redan anslutit sig. Folkbibliotekens användare skulle gagnas mycket av att på ett lätt sätt kunna ta del av sin lokalpress, både historisk och nutida. Men som fallet är med många andra tjänster, tillkommer en kostnad även för tidningstjänsten, i det här fallet en licenskostnad som går oavkortat till upphovsrättsorganisationen.
Biblioteken får betala en licenskostnad per ansluten terminal om 2 425 kronor i månaden, som går till upphovsrättsorganisationen. För den kostnaden kan sedan alla användare söka artiklar, spara, skriva ut och kopiera.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/skatten-i-kallarhalan/
Senaste nytt

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer