Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
20 sep 2018 • 2 min
Vill du veta vad tidningarna skrev om din mormors bergsklättring? Eller hur bokbålen i Nazityskland skildrades medan de skedde? Från nästa år kan folkbiblioteken ge tillgång till KB:s digitaliserade dagstidningar.
”Svenska dagstidningar” kallas den tjänst som Kungliga biblioteket nu erbjuder landets folkbibliotek, universitets- och högskolebibliotek och Riksarkivet. Den innehåller tidningar från 1645 till 2018, varav ett tiotal titlar finns i fulltext från publiceringsstarten till i dag, däribland Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen. Sammantaget drygt 20 miljoner tidningssidor.
Från början var det enda sättet att använda databasen att bege sig till Kungliga bibliotekets källare i Humlegården i Stockholm. Sedan 2017 har tjänsten även funnits på 16 universitets- och högskolebibliotek. Och nu kan den alltså bli tillgänglig för biblioteksanvändare också på andra håll.
Tjänsten ersätter de gamla mikrofilmsarkiven och skillnaderna i sökmöjligheter är förstås enorm. Här kan användaren fritextsöka på allt från vävstolsfabrikat till myggarter, eller undersöka förekomsten av prepositioner utan att behöva känna till vare sig rubriker eller publiceringsdatum.
– Tidningsmaterialet är en fantastisk källa till vår gemensamma historia och samtid, säger Kungliga bibliotekets projektledare Heidi Rosen. Stort som smått finns beskrivet, från världspolitiska händelser till skolmatsedlar. Och så klart ur olika vinklar och politisk åskådning. Tidningsmaterial är ett av Kungliga bibliotekets populäraste material och jag skulle vilja påstå att det finns något för alla användare i tidningsmaterialet.
Heidi Rosen tror att viljan hos folkbiblioteken att ansluta sig är stor.
– Tjänsten är mycket populär på KB och på de lärosäten som redan anslutit sig. Folkbibliotekens användare skulle gagnas mycket av att på ett lätt sätt kunna ta del av sin lokalpress, både historisk och nutida. Men som fallet är med många andra tjänster, tillkommer en kostnad även för tidningstjänsten, i det här fallet en licenskostnad som går oavkortat till upphovsrättsorganisationen.
Biblioteken får betala en licenskostnad per ansluten terminal om 2 425 kronor i månaden, som går till upphovsrättsorganisationen. För den kostnaden kan sedan alla användare söka artiklar, spara, skriva ut och kopiera.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/skatten-i-kallarhalan/
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer