Dubbelt så många läsplatser på nya KTHB

27 jun 2016 • 3 min

Ny modell. Sedan ett halvår tillbaka är Kungliga tekniska högskolans bibliotek under ombyggnad. När de öppnar igen i september ska...

Bokhallen 160121
Se en ritning av det nya biblioteket längre ned i artikeln!

Ny modell. Sedan ett halvår tillbaka är Kungliga tekniska högskolans bibliotek under ombyggnad. När de öppnar igen i september ska fler elever få plats i ett ljusare, tystare och mer modernt bibliotek.

Ett bibliotek på ett lärosäte är studenternas arbetsplats. Det slog rektorn på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm fast och sköt till 20 miljoner kronor för att KTHB skulle kunna byggas om till ett modernt bibliotek för kunskapsinhämtning, information och möten, och med plats för fler studenter.

– Vi hoppas också att ombyggnationen ska leda till att studenterna, forskarna och lärarna möts mer, att bibliotekets miljö kan erbjuda mer naturliga mötesplatser, säger Ann Tobin, enhetschef KTHB.

bildSedan det nuvarande biblioteket öppnade för 15 år sedan har dörrarna öppnats cirka fem miljoner gånger, en vanlig dag mitt i terminen har KTHB omkring 3 000 besök, och förhoppningsvis kommer det att komma fler besökare när biblioteket nu får fler studieplatser, förklarar Ann Tobin. Efter ombyggnaden kommer biblioteket att ha mer än fördubblat antalet läsplatser, från 440 till 900.

Arkitektfirman Ahrbom & partner byggde det nuvarande biblioteket som invigdes 2002. För det har de vunnit flera priser, bland annat Guldstolen. När det nu var dags för ombyggnad valde KTHB att anlita dem på nytt för att det nya ska smälta ihop så bra som möjligt med det som bevaras. Materialvalen är även denna gång bland annat ek, stål och kalksten. Kungliga tekniska högskolan är kulturminnesmärkt och ombyggnationen av biblioteket har gjorts med stor respekt för det.

– Det har varit en viktig del av vårt arbete att inredningen ska vara specialritad och samspela med Erik Lallerstedts ursprungliga arkitektur, säger projektledaren Sara Eriksson.

Bibliotekshallen, en stor öppen yta i mitten av biblioteket, mellan dess två gallerier, är den del av huset som förändras mest. Bokhyllorna som tidigare funnits där kommer att flyttas upp till gallerierna och ytan kommer istället att fyllas med sittplatser i form av stora rundlar med bord och lampor.

– Med rundlarna vill vi skapa rum i rummet. Det är härligt med en stor, öppen yta men för att få arbetsro är det också bra att skapa en känsla av viss avskildhet.

Ett av de två gallerierna på bibliotekets övervåning har tidigare varit uthyrt men kommer nu att bli en del av det nya biblioteket. Det sydvästra ska fyllas med böcker, arbetsplatser och fler lärosalar. Båda gallerierna är halvtysta platser. Den tysta läsesalen, Ångdomen, får fler läsplatser, bättre ljus och ska bli en än tystare miljö med hjälp av en tyststängande dörr som ska fungera som en sorts ljudsluss.

Biblioteket har varit stängt för ombyggnad sedan januari. Det går fortfarande att låna litteratur genom att förbeställa och hämta ut vid en tillfällig lånedisk. Ett mindre antal studieplatser har också upprättats och bibliotekarierna finns tillgängliga för hjälp med till exempel informationssökning eller språkhantering. Det nya biblioteket är planerat att öppnas efter sommarlovet.

Hela ombyggnaden går att följa på KTHB:s hemsida i bloggen ”Under construction”. Där läggs det kontinuerligt ut bilder och korta texter om hur arbetet fortskrider.

– Vi ville ha ett sätt att snabbt komma ut med nyheter och viktig information, bloggen är ett lättsamt sätt att informera och kommunicera ut hur det går.

Text: Sally Henriksson

Klicka på bilden för att göra den större!
Plan 3 av KTHs nya bibliotek. Klicka på bilden för att göra den större!
  1. Ångdomen – Den tysta läsesalen får en ljudsluss för att förbättra ljudmiljön. Glastaket avtäcks för att få in ljuset. Bakom Ångdomen tillkommer tre nya grupprum för studenter.
  2. Sydvästra galleriet – Det här är en ny lokal för biblioteket. Här tillkommer cirka 30 studieplatser plus ett nytt grupprum för studenter.
  3. Norra galleriet – En halvtyst studiemiljö med mycket böcker och ett drygt hundratal läsplatser varav vissa är läsbås.
  4. Biblioteksgalleriet – Den stora hallen ges struktur med nya specialritade sittmöbler och avskärmade studieplatser.
    Äldrebokssamlingen – Flyttar nu till källarplanet. Kompakt-systemet för böcker har renoverats och uppdaterats. Det blir också plats för några nya studieplatser här.
    Lärarlounge – Det byggs en särskild lounge för KTH:s lärare på plan 2 där det kommer att finnas plats för möten och diskussioner om KTH:s pedagogiska utveckling av både kurser och lärares egen kompetens.

LÄS MER: Ny modell: Uppsala bygger för möten

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min