Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
27 jun 2016 • 3 min
Ny modell. Sedan ett halvår tillbaka är Kungliga tekniska högskolans bibliotek under ombyggnad. När de öppnar igen i september ska...
Ny modell. Sedan ett halvår tillbaka är Kungliga tekniska högskolans bibliotek under ombyggnad. När de öppnar igen i september ska fler elever få plats i ett ljusare, tystare och mer modernt bibliotek.
Ett bibliotek på ett lärosäte är studenternas arbetsplats. Det slog rektorn på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm fast och sköt till 20 miljoner kronor för att KTHB skulle kunna byggas om till ett modernt bibliotek för kunskapsinhämtning, information och möten, och med plats för fler studenter.
– Vi hoppas också att ombyggnationen ska leda till att studenterna, forskarna och lärarna möts mer, att bibliotekets miljö kan erbjuda mer naturliga mötesplatser, säger Ann Tobin, enhetschef KTHB.
Sedan det nuvarande biblioteket öppnade för 15 år sedan har dörrarna öppnats cirka fem miljoner gånger, en vanlig dag mitt i terminen har KTHB omkring 3 000 besök, och förhoppningsvis kommer det att komma fler besökare när biblioteket nu får fler studieplatser, förklarar Ann Tobin. Efter ombyggnaden kommer biblioteket att ha mer än fördubblat antalet läsplatser, från 440 till 900.
Arkitektfirman Ahrbom & partner byggde det nuvarande biblioteket som invigdes 2002. För det har de vunnit flera priser, bland annat Guldstolen. När det nu var dags för ombyggnad valde KTHB att anlita dem på nytt för att det nya ska smälta ihop så bra som möjligt med det som bevaras. Materialvalen är även denna gång bland annat ek, stål och kalksten. Kungliga tekniska högskolan är kulturminnesmärkt och ombyggnationen av biblioteket har gjorts med stor respekt för det.
– Det har varit en viktig del av vårt arbete att inredningen ska vara specialritad och samspela med Erik Lallerstedts ursprungliga arkitektur, säger projektledaren Sara Eriksson.
Bibliotekshallen, en stor öppen yta i mitten av biblioteket, mellan dess två gallerier, är den del av huset som förändras mest. Bokhyllorna som tidigare funnits där kommer att flyttas upp till gallerierna och ytan kommer istället att fyllas med sittplatser i form av stora rundlar med bord och lampor.
– Med rundlarna vill vi skapa rum i rummet. Det är härligt med en stor, öppen yta men för att få arbetsro är det också bra att skapa en känsla av viss avskildhet.
Ett av de två gallerierna på bibliotekets övervåning har tidigare varit uthyrt men kommer nu att bli en del av det nya biblioteket. Det sydvästra ska fyllas med böcker, arbetsplatser och fler lärosalar. Båda gallerierna är halvtysta platser. Den tysta läsesalen, Ångdomen, får fler läsplatser, bättre ljus och ska bli en än tystare miljö med hjälp av en tyststängande dörr som ska fungera som en sorts ljudsluss.
Biblioteket har varit stängt för ombyggnad sedan januari. Det går fortfarande att låna litteratur genom att förbeställa och hämta ut vid en tillfällig lånedisk. Ett mindre antal studieplatser har också upprättats och bibliotekarierna finns tillgängliga för hjälp med till exempel informationssökning eller språkhantering. Det nya biblioteket är planerat att öppnas efter sommarlovet.
Hela ombyggnaden går att följa på KTHB:s hemsida i bloggen ”Under construction”. Där läggs det kontinuerligt ut bilder och korta texter om hur arbetet fortskrider.
– Vi ville ha ett sätt att snabbt komma ut med nyheter och viktig information, bloggen är ett lättsamt sätt att informera och kommunicera ut hur det går.
Text: Sally Henriksson
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
0 kommentarer