Dubbelt så många läsplatser på nya KTHB
27 jun 2016 • 3 min
Ny modell. Sedan ett halvår tillbaka är Kungliga tekniska högskolans bibliotek under ombyggnad. När de öppnar igen i september ska...


Ny modell. Sedan ett halvår tillbaka är Kungliga tekniska högskolans bibliotek under ombyggnad. När de öppnar igen i september ska fler elever få plats i ett ljusare, tystare och mer modernt bibliotek.
Ett bibliotek på ett lärosäte är studenternas arbetsplats. Det slog rektorn på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm fast och sköt till 20 miljoner kronor för att KTHB skulle kunna byggas om till ett modernt bibliotek för kunskapsinhämtning, information och möten, och med plats för fler studenter.
– Vi hoppas också att ombyggnationen ska leda till att studenterna, forskarna och lärarna möts mer, att bibliotekets miljö kan erbjuda mer naturliga mötesplatser, säger Ann Tobin, enhetschef KTHB.
Sedan det nuvarande biblioteket öppnade för 15 år sedan har dörrarna öppnats cirka fem miljoner gånger, en vanlig dag mitt i terminen har KTHB omkring 3 000 besök, och förhoppningsvis kommer det att komma fler besökare när biblioteket nu får fler studieplatser, förklarar Ann Tobin. Efter ombyggnaden kommer biblioteket att ha mer än fördubblat antalet läsplatser, från 440 till 900.
Arkitektfirman Ahrbom & partner byggde det nuvarande biblioteket som invigdes 2002. För det har de vunnit flera priser, bland annat Guldstolen. När det nu var dags för ombyggnad valde KTHB att anlita dem på nytt för att det nya ska smälta ihop så bra som möjligt med det som bevaras. Materialvalen är även denna gång bland annat ek, stål och kalksten. Kungliga tekniska högskolan är kulturminnesmärkt och ombyggnationen av biblioteket har gjorts med stor respekt för det.
– Det har varit en viktig del av vårt arbete att inredningen ska vara specialritad och samspela med Erik Lallerstedts ursprungliga arkitektur, säger projektledaren Sara Eriksson.
Bibliotekshallen, en stor öppen yta i mitten av biblioteket, mellan dess två gallerier, är den del av huset som förändras mest. Bokhyllorna som tidigare funnits där kommer att flyttas upp till gallerierna och ytan kommer istället att fyllas med sittplatser i form av stora rundlar med bord och lampor.
– Med rundlarna vill vi skapa rum i rummet. Det är härligt med en stor, öppen yta men för att få arbetsro är det också bra att skapa en känsla av viss avskildhet.
Ett av de två gallerierna på bibliotekets övervåning har tidigare varit uthyrt men kommer nu att bli en del av det nya biblioteket. Det sydvästra ska fyllas med böcker, arbetsplatser och fler lärosalar. Båda gallerierna är halvtysta platser. Den tysta läsesalen, Ångdomen, får fler läsplatser, bättre ljus och ska bli en än tystare miljö med hjälp av en tyststängande dörr som ska fungera som en sorts ljudsluss.
Biblioteket har varit stängt för ombyggnad sedan januari. Det går fortfarande att låna litteratur genom att förbeställa och hämta ut vid en tillfällig lånedisk. Ett mindre antal studieplatser har också upprättats och bibliotekarierna finns tillgängliga för hjälp med till exempel informationssökning eller språkhantering. Det nya biblioteket är planerat att öppnas efter sommarlovet.
Hela ombyggnaden går att följa på KTHB:s hemsida i bloggen ”Under construction”. Där läggs det kontinuerligt ut bilder och korta texter om hur arbetet fortskrider.
– Vi ville ha ett sätt att snabbt komma ut med nyheter och viktig information, bloggen är ett lättsamt sätt att informera och kommunicera ut hur det går.
Text: Sally Henriksson

- Ångdomen – Den tysta läsesalen får en ljudsluss för att förbättra ljudmiljön. Glastaket avtäcks för att få in ljuset. Bakom Ångdomen tillkommer tre nya grupprum för studenter.
- Sydvästra galleriet – Det här är en ny lokal för biblioteket. Här tillkommer cirka 30 studieplatser plus ett nytt grupprum för studenter.
- Norra galleriet – En halvtyst studiemiljö med mycket böcker och ett drygt hundratal läsplatser varav vissa är läsbås.
- Biblioteksgalleriet – Den stora hallen ges struktur med nya specialritade sittmöbler och avskärmade studieplatser.
Äldrebokssamlingen – Flyttar nu till källarplanet. Kompakt-systemet för böcker har renoverats och uppdaterats. Det blir också plats för några nya studieplatser här.
Lärarlounge – Det byggs en särskild lounge för KTH:s lärare på plan 2 där det kommer att finnas plats för möten och diskussioner om KTH:s pedagogiska utveckling av både kurser och lärares egen kompetens.
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer