Dubbelt så många läsplatser på nya KTHB

27 jun 2016 • 3 min

Ny modell. Sedan ett halvår tillbaka är Kungliga tekniska högskolans bibliotek under ombyggnad. När de öppnar igen i september ska...

Bokhallen 160121
Se en ritning av det nya biblioteket längre ned i artikeln!

Ny modell. Sedan ett halvår tillbaka är Kungliga tekniska högskolans bibliotek under ombyggnad. När de öppnar igen i september ska fler elever få plats i ett ljusare, tystare och mer modernt bibliotek.

Ett bibliotek på ett lärosäte är studenternas arbetsplats. Det slog rektorn på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm fast och sköt till 20 miljoner kronor för att KTHB skulle kunna byggas om till ett modernt bibliotek för kunskapsinhämtning, information och möten, och med plats för fler studenter.

– Vi hoppas också att ombyggnationen ska leda till att studenterna, forskarna och lärarna möts mer, att bibliotekets miljö kan erbjuda mer naturliga mötesplatser, säger Ann Tobin, enhetschef KTHB.

bildSedan det nuvarande biblioteket öppnade för 15 år sedan har dörrarna öppnats cirka fem miljoner gånger, en vanlig dag mitt i terminen har KTHB omkring 3 000 besök, och förhoppningsvis kommer det att komma fler besökare när biblioteket nu får fler studieplatser, förklarar Ann Tobin. Efter ombyggnaden kommer biblioteket att ha mer än fördubblat antalet läsplatser, från 440 till 900.

Arkitektfirman Ahrbom & partner byggde det nuvarande biblioteket som invigdes 2002. För det har de vunnit flera priser, bland annat Guldstolen. När det nu var dags för ombyggnad valde KTHB att anlita dem på nytt för att det nya ska smälta ihop så bra som möjligt med det som bevaras. Materialvalen är även denna gång bland annat ek, stål och kalksten. Kungliga tekniska högskolan är kulturminnesmärkt och ombyggnationen av biblioteket har gjorts med stor respekt för det.

– Det har varit en viktig del av vårt arbete att inredningen ska vara specialritad och samspela med Erik Lallerstedts ursprungliga arkitektur, säger projektledaren Sara Eriksson.

Bibliotekshallen, en stor öppen yta i mitten av biblioteket, mellan dess två gallerier, är den del av huset som förändras mest. Bokhyllorna som tidigare funnits där kommer att flyttas upp till gallerierna och ytan kommer istället att fyllas med sittplatser i form av stora rundlar med bord och lampor.

– Med rundlarna vill vi skapa rum i rummet. Det är härligt med en stor, öppen yta men för att få arbetsro är det också bra att skapa en känsla av viss avskildhet.

Ett av de två gallerierna på bibliotekets övervåning har tidigare varit uthyrt men kommer nu att bli en del av det nya biblioteket. Det sydvästra ska fyllas med böcker, arbetsplatser och fler lärosalar. Båda gallerierna är halvtysta platser. Den tysta läsesalen, Ångdomen, får fler läsplatser, bättre ljus och ska bli en än tystare miljö med hjälp av en tyststängande dörr som ska fungera som en sorts ljudsluss.

Biblioteket har varit stängt för ombyggnad sedan januari. Det går fortfarande att låna litteratur genom att förbeställa och hämta ut vid en tillfällig lånedisk. Ett mindre antal studieplatser har också upprättats och bibliotekarierna finns tillgängliga för hjälp med till exempel informationssökning eller språkhantering. Det nya biblioteket är planerat att öppnas efter sommarlovet.

Hela ombyggnaden går att följa på KTHB:s hemsida i bloggen ”Under construction”. Där läggs det kontinuerligt ut bilder och korta texter om hur arbetet fortskrider.

– Vi ville ha ett sätt att snabbt komma ut med nyheter och viktig information, bloggen är ett lättsamt sätt att informera och kommunicera ut hur det går.

Text: Sally Henriksson

Klicka på bilden för att göra den större!
Plan 3 av KTHs nya bibliotek. Klicka på bilden för att göra den större!
  1. Ångdomen – Den tysta läsesalen får en ljudsluss för att förbättra ljudmiljön. Glastaket avtäcks för att få in ljuset. Bakom Ångdomen tillkommer tre nya grupprum för studenter.
  2. Sydvästra galleriet – Det här är en ny lokal för biblioteket. Här tillkommer cirka 30 studieplatser plus ett nytt grupprum för studenter.
  3. Norra galleriet – En halvtyst studiemiljö med mycket böcker och ett drygt hundratal läsplatser varav vissa är läsbås.
  4. Biblioteksgalleriet – Den stora hallen ges struktur med nya specialritade sittmöbler och avskärmade studieplatser.
    Äldrebokssamlingen – Flyttar nu till källarplanet. Kompakt-systemet för böcker har renoverats och uppdaterats. Det blir också plats för några nya studieplatser här.
    Lärarlounge – Det byggs en särskild lounge för KTH:s lärare på plan 2 där det kommer att finnas plats för möten och diskussioner om KTH:s pedagogiska utveckling av både kurser och lärares egen kompetens.

LÄS MER: Ny modell: Uppsala bygger för möten

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min