Elibaffären väcker frågor

20 mar 2015 • < 1 min

Bibliotekens e-boksdistributör Elib har köpts av it-företaget Axiell Group. I går skrev Axiell Group på kontraktet och blir därmed 70-procentig...

Bibliotekens e-boksdistributör Elib har köpts av it-företaget Axiell Group. I går skrev Axiell Group på kontraktet och blir därmed 70-procentig ägare i Elib. Bonnierförlagen, Norstedts, Natur & Kultur och Piratförlaget behåller 30 procent av ägandet. Men vad betyder affären för biblioteken? Twittra med Biblioteksbladet under hashtaggen #elib.


Carl Hamilton, styrelseordförande i Elib och Piratförlaget, säger till Svensk Bokhandel att med den här lösningen är ”alla nöjda”. Enligt Carl Hamilton har det funnits ”nyansskillnader” vad gäller engagemanget i Elib bland de fyra ägarförlagen. En ny ägare ska ha varit ”eftersträvansvärt” och enligt Carl Hamilton är Axiell en lämplig ägare, eftersom företaget är inriktat på att hantera stora it-system.

Axiell Group har sitt huvudkontor i Lund och arbetar med it-lösningar och digital infrastruktur för bland annat bibliotek, skolor och museer. 2013 gjorde företaget bibliotekssatsningen Atingo och levererar i dag e-böcker till biblioteken.

Enligt koncernchefen och vd:n Joel Sommerfeldt har Axiell Group betalat ”jävligt bra” för Elib och Carl Hamilton ser företagets storlek som en fördel, ”inte minst på biblioteksmarknaden”.

Carl Hamilton säger till Svensk Bokhandel att Axiell Groups köp och strategier kan leda till ”en revolution inom den digitala biblioteksutlåningen”.

Exakt vad affären betyder för biblioteken har hittills inte framgått.

Redaktionen för Biblioteksbladet har i sociala medier noterat att Elib-affären redan väckt frågor om konsekvenserna för biblioteken som medspelare, motparter och kunder. Vad finns det för risker och fördelar med köpet?

Twittra under hashtaggen #elib och diskutera.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min