APRIL APRIL! Erik Fichtelius (INTE) ny riksbibliotekarie

1 apr 2019 • 2 min

Ni som trodde att en Klemmingmedalj inte räckte för Erik Fichtelius blev faktiskt lurade. Och vi tar tillbaka allt i följande nyhet.

Erik Fichtelius. Foto: Stina Loman.

Regeringen har i dag valt utredaren för den nationella biblioteksstrategin till ny riksbibliotekarie. Han efterträder Gunilla Herdenberg omgående.

– En Klemmingmedalj räcker inte för mig, sade Erik Fichtelius under en presskonferens på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Det har dragit ut på tiden för regeringen att utse en ny riksbibliotekarie efter avgående Gunilla Herdenberg. Men på måndagen kom äntligen beslutet. Tidigare journalisten, chefen för Utbildningsradion och utredaren av en nationell biblioteksstrategi, Erik Fichtelius, tar över i Humlegårdens egen kungatron.

– Det är rimligt att den som tänkt ut bibliotekens masterplan också får genomföra den, sade utbildningsministern till Dagens Nyheter i ett första uttalande i morse.

– Vi ville också pröva något nytt, tillade kulturministern Amanda Lind. Vi har provat både forskare och bibliotekarier tidigare, men det har inte fungerat. Så varför inte en journalist?

En merit som regeringen tagit fasta på hos den tillträdande riksbibliotekarien är att han under arbetet med den nationella biblioteksstrategin visat förmåga att hålla många bollar i luften och både regeringen och sig själv på gott humör samtidigt som han överöses av kritik från stora delar av bibliotekssektorn.

– Det är nästan en förutsättning för det här jobbet, menar Fichtelius företrädare Gunilla Herdenberg som lämnade Stockholm i helgen för en lättsinnig tillvaro i Skåne.

Ett annat skäl till valet av Erik Fichtelius är att medie- och informationskunnighet blivit så i ropet.

– Det känns tryggt med en person som har en säker grund i nyhetsvärdering och faktakoll, säger forskningsminister Matilda Ernkrans.

Erik Fichtelius håller med.

– Det är oerhört sällan som SVT och UR publicerar falska nyheter, säger han. Och de stärker sin trovärdighet dag för dag, till exempel genom att de har slutat publicera aprilskämt. Där kan de utgöra en förebild för bibliotek och bibliotekstidskrifter i hela landet.

Erik Fichtelius tillträder tjänsten klockan 14.00.

 

5 kommentarer

  1. GRATTIS Figge! Äntligen en ren kvast som orädd kan sopa lager av biblioteksdamm från sedan länge oöppnade volymer! Ska bli intressant att se vad du säger efter att ha sett årets utvalda böcker i Svensk Bokkonst, som just nu finns utställt i det kungligaste Biblioteket i Humlegården – inga aprilskämt där, inte! (eller vad?)

  2. Aprilskämt – visst- kan vara kul MEN att lägga orden ovan i Kulturministerns mun tycker jag är ovärdigt. Hoppas hon tycker det var roligt! Jag sörjer språkbruket i kulturvärlden …

  3. Kul! Och från början tydligt i formuleringar att det var ett skämt. Men har ni lagt till lite mer sådant efteråt nu?

  4. Kul! Och tydligt från början att det var ett skämt utifrån formuleringar kring medalj och vilka som duger och inte t.ex. Kulturnyheterna hade inte läst artikeln det är tydligt.

  5. Vad är det roliga i ”skämtet”?
    Ska det inte vara något lite lurigt eller tokigt i aprilskämt tycker ni?

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min