APRIL APRIL! Erik Fichtelius (INTE) ny riksbibliotekarie
1 apr 2019 • 2 min
Ni som trodde att en Klemmingmedalj inte räckte för Erik Fichtelius blev faktiskt lurade. Och vi tar tillbaka allt i följande nyhet.


Regeringen har i dag valt utredaren för den nationella biblioteksstrategin till ny riksbibliotekarie. Han efterträder Gunilla Herdenberg omgående.
– En Klemmingmedalj räcker inte för mig, sade Erik Fichtelius under en presskonferens på Kungliga biblioteket i Stockholm.
Det har dragit ut på tiden för regeringen att utse en ny riksbibliotekarie efter avgående Gunilla Herdenberg. Men på måndagen kom äntligen beslutet. Tidigare journalisten, chefen för Utbildningsradion och utredaren av en nationell biblioteksstrategi, Erik Fichtelius, tar över i Humlegårdens egen kungatron.
– Det är rimligt att den som tänkt ut bibliotekens masterplan också får genomföra den, sade utbildningsministern till Dagens Nyheter i ett första uttalande i morse.
– Vi ville också pröva något nytt, tillade kulturministern Amanda Lind. Vi har provat både forskare och bibliotekarier tidigare, men det har inte fungerat. Så varför inte en journalist?
En merit som regeringen tagit fasta på hos den tillträdande riksbibliotekarien är att han under arbetet med den nationella biblioteksstrategin visat förmåga att hålla många bollar i luften och både regeringen och sig själv på gott humör samtidigt som han överöses av kritik från stora delar av bibliotekssektorn.
– Det är nästan en förutsättning för det här jobbet, menar Fichtelius företrädare Gunilla Herdenberg som lämnade Stockholm i helgen för en lättsinnig tillvaro i Skåne.
Ett annat skäl till valet av Erik Fichtelius är att medie- och informationskunnighet blivit så i ropet.
– Det känns tryggt med en person som har en säker grund i nyhetsvärdering och faktakoll, säger forskningsminister Matilda Ernkrans.
Erik Fichtelius håller med.
– Det är oerhört sällan som SVT och UR publicerar falska nyheter, säger han. Och de stärker sin trovärdighet dag för dag, till exempel genom att de har slutat publicera aprilskämt. Där kan de utgöra en förebild för bibliotek och bibliotekstidskrifter i hela landet.
Erik Fichtelius tillträder tjänsten klockan 14.00.
5 kommentarer
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
GRATTIS Figge! Äntligen en ren kvast som orädd kan sopa lager av biblioteksdamm från sedan länge oöppnade volymer! Ska bli intressant att se vad du säger efter att ha sett årets utvalda böcker i Svensk Bokkonst, som just nu finns utställt i det kungligaste Biblioteket i Humlegården – inga aprilskämt där, inte! (eller vad?)
Aprilskämt – visst- kan vara kul MEN att lägga orden ovan i Kulturministerns mun tycker jag är ovärdigt. Hoppas hon tycker det var roligt! Jag sörjer språkbruket i kulturvärlden …
Kul! Och från början tydligt i formuleringar att det var ett skämt. Men har ni lagt till lite mer sådant efteråt nu?
Kul! Och tydligt från början att det var ett skämt utifrån formuleringar kring medalj och vilka som duger och inte t.ex. Kulturnyheterna hade inte läst artikeln det är tydligt.
Vad är det roliga i ”skämtet”?
Ska det inte vara något lite lurigt eller tokigt i aprilskämt tycker ni?