APRIL APRIL! Erik Fichtelius (INTE) ny riksbibliotekarie

1 apr 2019 • 2 min

Ni som trodde att en Klemmingmedalj inte räckte för Erik Fichtelius blev faktiskt lurade. Och vi tar tillbaka allt i följande nyhet.

Erik Fichtelius. Foto: Stina Loman.

Regeringen har i dag valt utredaren för den nationella biblioteksstrategin till ny riksbibliotekarie. Han efterträder Gunilla Herdenberg omgående.

– En Klemmingmedalj räcker inte för mig, sade Erik Fichtelius under en presskonferens på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Det har dragit ut på tiden för regeringen att utse en ny riksbibliotekarie efter avgående Gunilla Herdenberg. Men på måndagen kom äntligen beslutet. Tidigare journalisten, chefen för Utbildningsradion och utredaren av en nationell biblioteksstrategi, Erik Fichtelius, tar över i Humlegårdens egen kungatron.

– Det är rimligt att den som tänkt ut bibliotekens masterplan också får genomföra den, sade utbildningsministern till Dagens Nyheter i ett första uttalande i morse.

– Vi ville också pröva något nytt, tillade kulturministern Amanda Lind. Vi har provat både forskare och bibliotekarier tidigare, men det har inte fungerat. Så varför inte en journalist?

En merit som regeringen tagit fasta på hos den tillträdande riksbibliotekarien är att han under arbetet med den nationella biblioteksstrategin visat förmåga att hålla många bollar i luften och både regeringen och sig själv på gott humör samtidigt som han överöses av kritik från stora delar av bibliotekssektorn.

– Det är nästan en förutsättning för det här jobbet, menar Fichtelius företrädare Gunilla Herdenberg som lämnade Stockholm i helgen för en lättsinnig tillvaro i Skåne.

Ett annat skäl till valet av Erik Fichtelius är att medie- och informationskunnighet blivit så i ropet.

– Det känns tryggt med en person som har en säker grund i nyhetsvärdering och faktakoll, säger forskningsminister Matilda Ernkrans.

Erik Fichtelius håller med.

– Det är oerhört sällan som SVT och UR publicerar falska nyheter, säger han. Och de stärker sin trovärdighet dag för dag, till exempel genom att de har slutat publicera aprilskämt. Där kan de utgöra en förebild för bibliotek och bibliotekstidskrifter i hela landet.

Erik Fichtelius tillträder tjänsten klockan 14.00.

 

5 kommentarer

  1. Vad är det roliga i ”skämtet”?
    Ska det inte vara något lite lurigt eller tokigt i aprilskämt tycker ni?

  2. Kul! Och tydligt från början att det var ett skämt utifrån formuleringar kring medalj och vilka som duger och inte t.ex. Kulturnyheterna hade inte läst artikeln det är tydligt.

  3. Kul! Och från början tydligt i formuleringar att det var ett skämt. Men har ni lagt till lite mer sådant efteråt nu?

  4. Aprilskämt – visst- kan vara kul MEN att lägga orden ovan i Kulturministerns mun tycker jag är ovärdigt. Hoppas hon tycker det var roligt! Jag sörjer språkbruket i kulturvärlden …

  5. GRATTIS Figge! Äntligen en ren kvast som orädd kan sopa lager av biblioteksdamm från sedan länge oöppnade volymer! Ska bli intressant att se vad du säger efter att ha sett årets utvalda böcker i Svensk Bokkonst, som just nu finns utställt i det kungligaste Biblioteket i Humlegården – inga aprilskämt där, inte! (eller vad?)

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min