EU-parlamentet säger ja till nya upphovsrättsregler
13 sep 2018 • 2 min
I går röstade EU-parlamentet ja till nya regler för upphovsrätten på internet. Hur det påverkar biblioteken är ännu inte klart.


Upphovsrätten ska moderniseras. Det har EU-parlamentet bestämt och röstade i går ja till det omdebatterade förslaget som bland annat innebär att nätjättar som Google och Facebook ska betala upphovsrättsinnehavare om de sprider deras material. De ska också ha tekniska hjälpmedel som filtrerar bort upphovsrättskyddat material, rapporterar Dagens Nyheter.
Men exakt hur slutresultatet på upphovsrättsreglerna blir är inte klart. Nu börjar förhandlingar med EU:s ministerråd, sedan ska medlemsländerna i ministerrådet och EU-parlamentet komma överens. Därefter ska förslaget godkännas av EU-parlamentet igen innan det blir lag.
Svensk biblioteksförening bedömer att lagförslaget i grunden innebär ett bakslag för informationsfriheten.
– EU-parlamentets förslag till nya upphovsrättsregler innehåller några bra och några riktigt dåliga förslag. Sett till helheten är det tråkigt att parlamentet inte röstat för kunskapsspridning, kreativitet, innovation och bibliotekens möjligheter i en digital värld. Vi kommer nu återigen att uppvakta den svenska regeringen för att om möjligt förbättra förslagen innan de slutgiltigt klubbas, säger Björn Orring, kommunikatör på Svensk biblioteksförening.
[fakta id=”18406″]
Biträdande riksbibliotekarien, Lars Ilshammar, tycker att de offentliga tjänsterna glömts bort i processen.
– Det är för tidigt att göra en ordentlig analys. Men klart är att biblioteken, tillsammans med arkiv och andra minnesinstitutioner, länge har varit kritiska till det grundförslag som behandlades och vi har sett uppenbara faror för vårt uppdrag att bevara och ge tillgång till kunskap i en digital tidsålder. Man har framför allt menat att förslaget fokuserar starkt på kommersiella intressen medan viktiga offentliga tjänster, som bland annat biblioteken svarar för, glömts bort. Man menar också att reformens syfte – att ge europeiska upphovsmän rättvis ersättning för sitt arbete – inte kommer att kunna uppnås med de medel som föreslås, säger han.
Lars Ilshammar menar att ett grundläggande krav på en moderniserad upphovsrätt är att tillgängligheten till de samlingar som finns på biblioteken inte blir sämre.
– Vi vill ju tvärtom möjliggöra ökad användning. I det arbetet är våra och andra biblioteks möjligheter att utnyttja så kallad kollektiva avtalslicenser för att tillgängliggöra upphovsrättsskyddat material viktigt, men just nu är det oklart om den möjligheten hotas eller inskränks. Vi är också oroliga över den möjligheten som nu införs att förbjuda privatpersoner att filma på sportarenor och liknande tillställningar. Om den typen av inskränkningar i vår informationsfrihet får fäste hotas grundläggande fri- och rättigheter som är fundamenten i ett demokratiskt samhälle.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/oro-for-nya-regler-om-upphovsratt/
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer