EU-parlamentet säger ja till nya upphovsrättsregler
13 sep 2018 • 2 min
I går röstade EU-parlamentet ja till nya regler för upphovsrätten på internet. Hur det påverkar biblioteken är ännu inte klart.


Upphovsrätten ska moderniseras. Det har EU-parlamentet bestämt och röstade i går ja till det omdebatterade förslaget som bland annat innebär att nätjättar som Google och Facebook ska betala upphovsrättsinnehavare om de sprider deras material. De ska också ha tekniska hjälpmedel som filtrerar bort upphovsrättskyddat material, rapporterar Dagens Nyheter.
Men exakt hur slutresultatet på upphovsrättsreglerna blir är inte klart. Nu börjar förhandlingar med EU:s ministerråd, sedan ska medlemsländerna i ministerrådet och EU-parlamentet komma överens. Därefter ska förslaget godkännas av EU-parlamentet igen innan det blir lag.
Svensk biblioteksförening bedömer att lagförslaget i grunden innebär ett bakslag för informationsfriheten.
– EU-parlamentets förslag till nya upphovsrättsregler innehåller några bra och några riktigt dåliga förslag. Sett till helheten är det tråkigt att parlamentet inte röstat för kunskapsspridning, kreativitet, innovation och bibliotekens möjligheter i en digital värld. Vi kommer nu återigen att uppvakta den svenska regeringen för att om möjligt förbättra förslagen innan de slutgiltigt klubbas, säger Björn Orring, kommunikatör på Svensk biblioteksförening.
[fakta id=”18406″]
Biträdande riksbibliotekarien, Lars Ilshammar, tycker att de offentliga tjänsterna glömts bort i processen.
– Det är för tidigt att göra en ordentlig analys. Men klart är att biblioteken, tillsammans med arkiv och andra minnesinstitutioner, länge har varit kritiska till det grundförslag som behandlades och vi har sett uppenbara faror för vårt uppdrag att bevara och ge tillgång till kunskap i en digital tidsålder. Man har framför allt menat att förslaget fokuserar starkt på kommersiella intressen medan viktiga offentliga tjänster, som bland annat biblioteken svarar för, glömts bort. Man menar också att reformens syfte – att ge europeiska upphovsmän rättvis ersättning för sitt arbete – inte kommer att kunna uppnås med de medel som föreslås, säger han.
Lars Ilshammar menar att ett grundläggande krav på en moderniserad upphovsrätt är att tillgängligheten till de samlingar som finns på biblioteken inte blir sämre.
– Vi vill ju tvärtom möjliggöra ökad användning. I det arbetet är våra och andra biblioteks möjligheter att utnyttja så kallad kollektiva avtalslicenser för att tillgängliggöra upphovsrättsskyddat material viktigt, men just nu är det oklart om den möjligheten hotas eller inskränks. Vi är också oroliga över den möjligheten som nu införs att förbjuda privatpersoner att filma på sportarenor och liknande tillställningar. Om den typen av inskränkningar i vår informationsfrihet får fäste hotas grundläggande fri- och rättigheter som är fundamenten i ett demokratiskt samhälle.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/oro-for-nya-regler-om-upphovsratt/
Senaste nytt
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer