Expressens ledare: Politikerna fegar ur

1 jun 2015 • < 1 min

På flera ställen höjs röster om stöket på biblioteken. Den här gången är det ledarredaktionen på Expressen som ryter till....

ExpressenPå flera ställen höjs röster om stöket på biblioteken. Den här gången är det ledarredaktionen på Expressen som ryter till. Sätt åt dem som sabbar biblioteken, skriver de.

Biblioteksbladet har under den senaste tiden rapporterat om den stökiga situationen på olika bibliotek. Vårgårda bibliotek, Stadsbiblioteket i Norrköping, Hässelby villastads bibliotek och Kumla bibliotek, för att nämna några som haft problem med stökiga ungdomar och vuxna.

Expressens ledarredaktion tycker inte att det räcker med de åtgärder som satts in, ”här måste vuxenvärlden dra en gräns i sanden.” I texten skriver skribenterna att politikerna borde ta itu med problemen istället för som nu, fega ur.

”Det måste bli följdverkningar för personer som ägnar sig åt hot och vandalism, även rättsliga om det finns fog för det. Eftergivenhet är inte bra för bråkmakarna, för samhället eller för skatteviljan, som är en förutsättning för både bibliotek och ungdomslokaler,” skriver de.

De menar att det är dags för samhället att sätta ner foten och att stökigheten på biblioteket i Hässelby villastad inte beror på avsaknaden av lokal med kaffehörna.

”Mjuka åtgärder har förvisso sin plats bland ordningsskapande åtgärder. Men här träder bilden fram, som så ofta, av en vuxenvärld som delar ut godismutor för att den är för feg för att sätta gränser.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min