Fel, fel, fel...

13 maj 2013 • < 1 min

I nya numret av BBL står det att det är första gången som Lena Adelsohn Liljeroth besöker Biblioteksdagarna. Det är...

I nya numret av BBL står det att det är första gången som Lena Adelsohn Liljeroth besöker Biblioteksdagarna. Det är icke med sanningen överensstämmande. När kulturministern i år besöker Biblioteksdagarna i Örebro blir det för andra gången hon närvarar vid bibliotekens branschdagar. Första gången var 2007, i Stockholm då hon öppnade Biblioteksdagarna.

Då, 2007, berömde kulturministern föreningen för sitt framgångsrika lobbyarbete och lovade att göra en översyn av bibliotekslagen. Och så här sex år senare kan vi konstatera att så skedde – inom sinom tid.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min