Filmen om Karl och e-böcker

31 maj 2012 • < 1 min

Varför kan Karl inte låna e-böcker? Så heter en liten film som biblioteket i Cuyahoga Falls i Ohio har lagt...

Varför kan Karl inte låna e-böcker? Så heter en liten film som biblioteket i Cuyahoga Falls i Ohio har lagt upp på sin hemsida. Svensk Biblioteksförenings ordförande, Inga Lundén, visade den under Biblioteksdagarna som ett exempel på vad bibliotek kan göra för att återta initiativet i e-boksfrågan.

I filmen förklarar Karl varför han och många andra inte kan låna böcker i alla format (läs digitalt) från biblioteket. Som bekant vägrar tongivande förlag i USA att ens sälja e-böcker till biblioteket.

Helt absurt tycker Karl i filmen eftersom biblioteken är de bästa marknadsförarna när det gäller att introducera författare och deras böcker. Oavsett format. Filmen avslutas med en uppmaning om att skriva på ett upprop till förläggarna.

Budskapet till förläggarna är: vi vill kunna låna böcker i alla format på biblioteket.

Filmen rymmer också ett lugnande besked: And don’t worry we will still buy those books if we like them…

Se filmen här

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min