Filmen om Karl och e-böcker

31 maj 2012 • < 1 min

Varför kan Karl inte låna e-böcker? Så heter en liten film som biblioteket i Cuyahoga Falls i Ohio har lagt...

Varför kan Karl inte låna e-böcker? Så heter en liten film som biblioteket i Cuyahoga Falls i Ohio har lagt upp på sin hemsida. Svensk Biblioteksförenings ordförande, Inga Lundén, visade den under Biblioteksdagarna som ett exempel på vad bibliotek kan göra för att återta initiativet i e-boksfrågan.

I filmen förklarar Karl varför han och många andra inte kan låna böcker i alla format (läs digitalt) från biblioteket. Som bekant vägrar tongivande förlag i USA att ens sälja e-böcker till biblioteket.

Helt absurt tycker Karl i filmen eftersom biblioteken är de bästa marknadsförarna när det gäller att introducera författare och deras böcker. Oavsett format. Filmen avslutas med en uppmaning om att skriva på ett upprop till förläggarna.

Budskapet till förläggarna är: vi vill kunna låna böcker i alla format på biblioteket.

Filmen rymmer också ett lugnande besked: And don’t worry we will still buy those books if we like them…

Se filmen här

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min