Fira Världsbokdagen med buller och bång

21 apr 2015 • < 1 min

Världsbokdagen fyller 20 år den 23 april, något som stadsbiblioteket i Södertälje ska fira stort. En viktig dag för dem...

balloons-25737_1280Världsbokdagen fyller 20 år den 23 april, något som stadsbiblioteket i Södertälje ska fira stort. En viktig dag för dem som arbetar på bibliotek, säger programansvarig, Maud Nilsson Möller, till lt.se.

Världsbokdagen har funnits sedan 1995 då den instiftades av Unesco, (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur). Syftet med dagen är att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Och i år är det alltså för 20:e gången som dagen firas.

På stadsbiblioteket Luna i Södertälje firas dagen med mingel till pianomusik och försäljning av böcker för en krona styck. Framåt kvällen finns det möjlighet att vara med i en öppen skrivarverkstad för vuxna tillsammans med skribenten Ingrid Sjökvist. Ett bra tillfälle att plocka fram sina halvfärdiga alster ur skrivbordslådan, enligt Maud Nilsson Möller.

Även på andra platser ska Världsbokdagen firas. I Sigtuna öppnar bokkiosken för säsongen, Sigtunas minsta bibliotek som ryms i en gammal telefonkiosk. Under hela veckan delar landets bokhandlare ut 25 000 gratisböcker till barn i första klass för att uppmärksamma Världsbokdagen och Världsbokveckan som pågår mellan 20 och 26 april.

– Att inspirera till läsning bland barn och unga är ett viktigt område som vi arbetar långsiktigt med. Därför är det extra glädjande att hela bokhandeln enas i denna viktiga fråga och gör en gemensam insats för att belysa vikten av läsning för barn och unga, säger Cecilia Helsing, marknadschef Akademibokhandeln, i ett pressmeddelande.

Hur firar du Världsbokdagen? Dela med dig #världsbokdagen

2 kommentarer

  1. På stadsbiblioteket i Gävle där det är program hela dagen. Viveka Sjögren och elever från Solängsskolan kommer. Ola Larsmo kommer. Det kommer att sitta läsinspirerande personer i vårt skyltfönster hela dagen och mycket mer.

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min