Fira Världsbokdagen med buller och bång

21 apr 2015 • < 1 min

Världsbokdagen fyller 20 år den 23 april, något som stadsbiblioteket i Södertälje ska fira stort. En viktig dag för dem...

balloons-25737_1280Världsbokdagen fyller 20 år den 23 april, något som stadsbiblioteket i Södertälje ska fira stort. En viktig dag för dem som arbetar på bibliotek, säger programansvarig, Maud Nilsson Möller, till lt.se.

Världsbokdagen har funnits sedan 1995 då den instiftades av Unesco, (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur). Syftet med dagen är att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Och i år är det alltså för 20:e gången som dagen firas.

På stadsbiblioteket Luna i Södertälje firas dagen med mingel till pianomusik och försäljning av böcker för en krona styck. Framåt kvällen finns det möjlighet att vara med i en öppen skrivarverkstad för vuxna tillsammans med skribenten Ingrid Sjökvist. Ett bra tillfälle att plocka fram sina halvfärdiga alster ur skrivbordslådan, enligt Maud Nilsson Möller.

Även på andra platser ska Världsbokdagen firas. I Sigtuna öppnar bokkiosken för säsongen, Sigtunas minsta bibliotek som ryms i en gammal telefonkiosk. Under hela veckan delar landets bokhandlare ut 25 000 gratisböcker till barn i första klass för att uppmärksamma Världsbokdagen och Världsbokveckan som pågår mellan 20 och 26 april.

– Att inspirera till läsning bland barn och unga är ett viktigt område som vi arbetar långsiktigt med. Därför är det extra glädjande att hela bokhandeln enas i denna viktiga fråga och gör en gemensam insats för att belysa vikten av läsning för barn och unga, säger Cecilia Helsing, marknadschef Akademibokhandeln, i ett pressmeddelande.

Hur firar du Världsbokdagen? Dela med dig #världsbokdagen

2 kommentarer

  1. På stadsbiblioteket i Gävle där det är program hela dagen. Viveka Sjögren och elever från Solängsskolan kommer. Ola Larsmo kommer. Det kommer att sitta läsinspirerande personer i vårt skyltfönster hela dagen och mycket mer.

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min