Fler flyktingar bakom ökat besöksantal

26 feb 2015 • < 1 min

Kampanjen ”Bibliotek mot rasism” fortsätter i vår i Västernorrland, ett län där besöken på folkbiblioteken ökar. Sambiblioteket i Härnösand, en...

Kampanjen ”Bibliotek mot rasism” fortsätter i vår i Västernorrland, ett län där besöken på folkbiblioteken ökar. Sambiblioteket i Härnösand, en stad med drygt 24 000 invånare, hade 331 000 besökare under 2014. En förklaring är det ökade flyktingmottagandet i länet.


Inför kampanjen ”Bibliotek mot rasism” har personal från länets sju folkbibliotek träffats för ett förberedande möte med föreläsningar och diskussioner om migration, nationalism, normer och antirasism. Kampanjen pågår mellan mars och juni.
– Att lyfta fram saker och ting på det här sättet fungerar bra, säger t f länsbibliotekarie Per-Erik Wik i Härnösand. Vi får en chans att fundera över våra egna förutfattade meningar och arbeta för ett ökat medvetande bland personalen. Dessutom har länsomfattande kampanjer visat sig vara effektivt. Här nappar gärna lokaltidningar på bibliotekens aktiviteter, vilket kan vara svårare på större orter.
Västernorrland tar över stafettpinnen från Gävleborg, som arbetade med ”Bibliotek mot rasism” under hösten, och Per-Erik Wik ser fram emot satsningen.
– I dag är trycket på folkbiblioteken ganska hårt. Flyktingmottagandet gör att vi möter många människor från många olika länder och här ökar antalet besökare hela tiden.
Per-Erik Wik talar om bibliotekens förändrade roll och behovet av att öka kontakten mellan de instanser som arbetar med dagens flyktingmottagande. Inte minst för att öka kunskapen och skapa en helhetsbild ur bibliotekens perspektiv.
– Alla kan vara med och bekämpa rasismen, även biblioteken. Vi har en fördel i att vi kan nå ut till så många och lyfta viktiga frågor genom programverksamhet, utställningar och skyltningar, säger Per-Erik Wik.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min