Fler flyktingar bakom ökat besöksantal

26 feb 2015 • < 1 min

Kampanjen ”Bibliotek mot rasism” fortsätter i vår i Västernorrland, ett län där besöken på folkbiblioteken ökar. Sambiblioteket i Härnösand, en...

Kampanjen ”Bibliotek mot rasism” fortsätter i vår i Västernorrland, ett län där besöken på folkbiblioteken ökar. Sambiblioteket i Härnösand, en stad med drygt 24 000 invånare, hade 331 000 besökare under 2014. En förklaring är det ökade flyktingmottagandet i länet.


Inför kampanjen ”Bibliotek mot rasism” har personal från länets sju folkbibliotek träffats för ett förberedande möte med föreläsningar och diskussioner om migration, nationalism, normer och antirasism. Kampanjen pågår mellan mars och juni.
– Att lyfta fram saker och ting på det här sättet fungerar bra, säger t f länsbibliotekarie Per-Erik Wik i Härnösand. Vi får en chans att fundera över våra egna förutfattade meningar och arbeta för ett ökat medvetande bland personalen. Dessutom har länsomfattande kampanjer visat sig vara effektivt. Här nappar gärna lokaltidningar på bibliotekens aktiviteter, vilket kan vara svårare på större orter.
Västernorrland tar över stafettpinnen från Gävleborg, som arbetade med ”Bibliotek mot rasism” under hösten, och Per-Erik Wik ser fram emot satsningen.
– I dag är trycket på folkbiblioteken ganska hårt. Flyktingmottagandet gör att vi möter många människor från många olika länder och här ökar antalet besökare hela tiden.
Per-Erik Wik talar om bibliotekens förändrade roll och behovet av att öka kontakten mellan de instanser som arbetar med dagens flyktingmottagande. Inte minst för att öka kunskapen och skapa en helhetsbild ur bibliotekens perspektiv.
– Alla kan vara med och bekämpa rasismen, även biblioteken. Vi har en fördel i att vi kan nå ut till så många och lyfta viktiga frågor genom programverksamhet, utställningar och skyltningar, säger Per-Erik Wik.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min