Fler flyktingar bakom ökat besöksantal

26 feb 2015 • < 1 min

Kampanjen ”Bibliotek mot rasism” fortsätter i vår i Västernorrland, ett län där besöken på folkbiblioteken ökar. Sambiblioteket i Härnösand, en...

Kampanjen ”Bibliotek mot rasism” fortsätter i vår i Västernorrland, ett län där besöken på folkbiblioteken ökar. Sambiblioteket i Härnösand, en stad med drygt 24 000 invånare, hade 331 000 besökare under 2014. En förklaring är det ökade flyktingmottagandet i länet.


Inför kampanjen ”Bibliotek mot rasism” har personal från länets sju folkbibliotek träffats för ett förberedande möte med föreläsningar och diskussioner om migration, nationalism, normer och antirasism. Kampanjen pågår mellan mars och juni.
– Att lyfta fram saker och ting på det här sättet fungerar bra, säger t f länsbibliotekarie Per-Erik Wik i Härnösand. Vi får en chans att fundera över våra egna förutfattade meningar och arbeta för ett ökat medvetande bland personalen. Dessutom har länsomfattande kampanjer visat sig vara effektivt. Här nappar gärna lokaltidningar på bibliotekens aktiviteter, vilket kan vara svårare på större orter.
Västernorrland tar över stafettpinnen från Gävleborg, som arbetade med ”Bibliotek mot rasism” under hösten, och Per-Erik Wik ser fram emot satsningen.
– I dag är trycket på folkbiblioteken ganska hårt. Flyktingmottagandet gör att vi möter många människor från många olika länder och här ökar antalet besökare hela tiden.
Per-Erik Wik talar om bibliotekens förändrade roll och behovet av att öka kontakten mellan de instanser som arbetar med dagens flyktingmottagande. Inte minst för att öka kunskapen och skapa en helhetsbild ur bibliotekens perspektiv.
– Alla kan vara med och bekämpa rasismen, även biblioteken. Vi har en fördel i att vi kan nå ut till så många och lyfta viktiga frågor genom programverksamhet, utställningar och skyltningar, säger Per-Erik Wik.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min