"Vi kommer att närvara på Bokmässan"
20 feb 2017 • 2 min
Efter en het medlemsdebatt valde Svensk biblioteksförenings styrelse att inte stå fast vid sitt hot om bojkott mot Bokmässan 2017. Men ordföranden stannar hemma. "Den samlade bedömningen var att det bästa för föreningen är att medverka", säger föreningens ordförande Calle Nathanson.

Närvaron av högerextrema tidningen Nya tider på förra årets Bok & bibliotek i Göteborg väckte starka reaktioner. Svensk biblioteksförening ställde sig efter avslutad mässa bakom författaren Lisa Bjurwalds upprop om att bojkotta mässan nästa år om antidemokratiska och rasistiska utställare skulle välkomnas.
Den 13 december antog Bokmässan sedan, efter att ha vacklat i frågan, en policy där de inte stänger ute aktörer så länge de följer lagen. Tidningar i politikens ytterkanter, som exempelvis Nya tider, kommer också fortsatt att vara välkomna till mässan i Göteborg.
Nu har Svensk biblioteksförenings styrelse beslutat att närvara vid året bokmässa trots det.
– En enig styrelse har kommit fram till att det bästa för föreningen är att medverka med en monter 2017 och att vi där tydligt markerar vår hållning. Vi står för mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet och det ska vi manifestera på plats. För vi är också eniga om att det är fel av mässan att upplåta plats åt en tidskrift som Nya tider, säger föreningens ordförande Calle Nathanson.
Vad vill du säga till dem som var mot ett deltagande?
– Att vi fortsätter att driva vår hållning gentemot Bokmässan. Antidemokratiska aktörer med tydliga kopplingar till rasideologiska rörelser ska inte vara där. Det måste bokmässan kunna reglera. Ett sätt är att skriva in i avtalen att man måste ställa sig bakom alla människors lika värde. Sen har åsikterna gått isär bland medlemmarna och det här beslutet innebär den minst radikala förändringen. Vi är där, men då ska vi manifestera.
I beslutet skriver styrelsen bland annat att:
”Frågan om föreningens deltagande på Bok & Bibliotek är symbolisk, men den berör föreningen mer än att delta under några dagar i Göteborg på en bokmässa. Att föreningen på bästa vis ska verka för att tydliggöra bibliotekens roll i den demokratiska processen, värna yttrandefriheten, samt verka för kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning i enlighet med bibliotekslagen råder det ingen tvekan om. Dessa frågor står i fokus för allt vad föreningen gör och framöver kommer detta arbete att intensifieras än mer. Svensk biblioteksförening ska under kommande år tillsammans med medlemmarna fördjupa diskussionerna kring dessa frågor och klargöra vad de innebär till innehåll för både medlemmarna och föreningens eget arbete.”
Styrelsen skriver också i beslutet att det är upp till varje medlem att besluta om sin egen närvaro. Själv tänker Calle Nathanson inte närvara.
– Det blir en logisk följd av att det var jag som undertecknade. Men föreningen är där.
LÄS MER:
Toppchefer vill stoppa bojkott
Toppchefernas brev: ”Äventyra inte trovärdigheten”
Biblioteksmedarbetare: ”Vi var stolta när föreningen tog ställning”
Regionbibliotekarier och -chefer: ”Olyckligt att bojkotta Bokmässan”
Senaste nytt

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer