Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
20 feb 2017 • 2 min
Efter en het medlemsdebatt valde Svensk biblioteksförenings styrelse att inte stå fast vid sitt hot om bojkott mot Bokmässan 2017. Men ordföranden stannar hemma. "Den samlade bedömningen var att det bästa för föreningen är att medverka", säger föreningens ordförande Calle Nathanson.
Närvaron av högerextrema tidningen Nya tider på förra årets Bok & bibliotek i Göteborg väckte starka reaktioner. Svensk biblioteksförening ställde sig efter avslutad mässa bakom författaren Lisa Bjurwalds upprop om att bojkotta mässan nästa år om antidemokratiska och rasistiska utställare skulle välkomnas.
Den 13 december antog Bokmässan sedan, efter att ha vacklat i frågan, en policy där de inte stänger ute aktörer så länge de följer lagen. Tidningar i politikens ytterkanter, som exempelvis Nya tider, kommer också fortsatt att vara välkomna till mässan i Göteborg.
Nu har Svensk biblioteksförenings styrelse beslutat att närvara vid året bokmässa trots det.
– En enig styrelse har kommit fram till att det bästa för föreningen är att medverka med en monter 2017 och att vi där tydligt markerar vår hållning. Vi står för mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet och det ska vi manifestera på plats. För vi är också eniga om att det är fel av mässan att upplåta plats åt en tidskrift som Nya tider, säger föreningens ordförande Calle Nathanson.
Vad vill du säga till dem som var mot ett deltagande?
– Att vi fortsätter att driva vår hållning gentemot Bokmässan. Antidemokratiska aktörer med tydliga kopplingar till rasideologiska rörelser ska inte vara där. Det måste bokmässan kunna reglera. Ett sätt är att skriva in i avtalen att man måste ställa sig bakom alla människors lika värde. Sen har åsikterna gått isär bland medlemmarna och det här beslutet innebär den minst radikala förändringen. Vi är där, men då ska vi manifestera.
I beslutet skriver styrelsen bland annat att:
”Frågan om föreningens deltagande på Bok & Bibliotek är symbolisk, men den berör föreningen mer än att delta under några dagar i Göteborg på en bokmässa. Att föreningen på bästa vis ska verka för att tydliggöra bibliotekens roll i den demokratiska processen, värna yttrandefriheten, samt verka för kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning i enlighet med bibliotekslagen råder det ingen tvekan om. Dessa frågor står i fokus för allt vad föreningen gör och framöver kommer detta arbete att intensifieras än mer. Svensk biblioteksförening ska under kommande år tillsammans med medlemmarna fördjupa diskussionerna kring dessa frågor och klargöra vad de innebär till innehåll för både medlemmarna och föreningens eget arbete.”
Styrelsen skriver också i beslutet att det är upp till varje medlem att besluta om sin egen närvaro. Själv tänker Calle Nathanson inte närvara.
– Det blir en logisk följd av att det var jag som undertecknade. Men föreningen är där.
LÄS MER:
Toppchefer vill stoppa bojkott
Toppchefernas brev: ”Äventyra inte trovärdigheten”
Biblioteksmedarbetare: ”Vi var stolta när föreningen tog ställning”
Regionbibliotekarier och -chefer: ”Olyckligt att bojkotta Bokmässan”
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer