Författare och konstnärer saknar skydd
14 apr 2016 • 2 min
Författare är lika utsatta i sin yrkesroll som politiker – men betydligt mindre skyddade. Var tredje författare och konstnär har...
Författare är lika utsatta i sin yrkesroll som politiker – men betydligt mindre skyddade. Var tredje författare och konstnär har någon gång utsatts för hot, våld eller trakasserier kopplat till sin yrkesutövning.
Myndigheten för kulturanalys har för första gången kartlagt hot, våld och trakasserier mot författare och konstnärer. Undersökningen vände sig till alla medlemmar, cirka 6 000, i Författarförbundet och KRO/KIF, konstnärernas riksorganisation. Det var omkring hälften av de tillfrågade som svarade och resultatet pekar på ett allvarligt problem.
Ungefär en tredjedel av de som svarat uppger sig någon gång ha utsatts för någon form av hot, våld eller trakasserier som kan kopplas till deras yrkesutövning. Om man jämför det med utsattheten hos andra grupper på arbetsmarknaden så är författare och konstnärer lika utsatta som politiker, men med ett betydligt svagare skyddsnät. De flesta är frilansare och saknar stöd av en arbetsgivare.
Bland författarna är det vanligast att de utsätts för hot eller trakasserier, medan det bland de utsatta konstnärerna är vanligare med skadegörelse eller stöld. Våld var lika förekommande i båda grupperna och hade drabbat omkring 5 procent av de som svarade på enkäten.
– Den här utsattheten är ett reellt problem. Dels på grund av omfattningen, dels för att det påverkar yrkesutövningen. I förlängningen är det en påverkan på yttrandefriheten, säger utredaren Katharina Tollin.
Över hälften av de utsatta författarna och konstnärerna uppger att det har påverkat deras yrkesutövning i någon grad. Omkring en tredjedel av de utsatta säger att risken att utsättas för hot, våld eller trakasserier har gjort att de övervägt att inte ta sig an ett visst uppdrag eller tema. Och lika många säger att utsattheten har fått dem att på något sätt dra sig undan offentligheten.
Undersökningen visar också att det är en liten grupp som utsatts för de flesta av händelserna. Medial exponering, utländsk bakgrund och en samhällskritisk ambition med sitt skapande är några faktorer som påverkar.
Förövarna är i de flesta fall okända men en majoritet av konstnärerna tror att det är en ”allmänt arg och missnöjd person” bakom gärningen, medan en majoritet av de utsatta författarna tror att gärningen riktas mot dem som personer eller deras åsikter. En grupp av författarna har uppgett att de tror att förövarna har politiska motiv, och att de kommer från en högerextrem eller rasistisk gruppering. Det är få som polisanmäler, eftersom de tror att det inte leder någon vart, men av dem som har polisanmält finns det både positiva och negativa upplevelser av hur ärendet har hanterats.
Ungefär hälften av alla hot och trakasserier har framförts digitalt, och en lösning som många av de svarande såg var just ett stärkt skydd mot hot och trakasserier på internet. Oavsett anledningar eller metod måste resultatet av undersökningen tas på största allvar, anser Katharina Tollin.
– Resultatet visar att förutsättningarna för ett samhällskritiskt konstnärskap eller författarskap behöver stärkas. Det är viktigt för demokratin.
Text: Sally Henriksson
Senaste nytt
Biblioteken på svältkur – vem bryr sig?
Varannan svensk besöker aldrig ett bibliotek. När de saknar relevans för så många borde ingen bli förvånad över krympta budgetar.
8 feb 2023 • < 1 min

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer