FP kräver att Stockholms bibliotek värnas

3 jun 2015 • 2 min

Folkpartisten Hanna Gerdes, kräver i ett debattinlägg att Stockholms stad omedelbart börjar aktivt arbeta för att freda biblioteken. Det kan...

hanna665Folkpartisten Hanna Gerdes, kräver i ett debattinlägg att Stockholms stad omedelbart börjar aktivt arbeta för att freda biblioteken. Det kan inte enligt Hanan Gerdes vara besökarna som får anpassa sig, genom ändrade öppettider, när stökiga gäng tar över folkbibliotek i staden.

Diskussionen om hur Stockholms stadsbibliotek ska hantera stöket på folkbiblioteken fortsätter – och engagerar.

Efter att biblioteket i Hässelby villastad tvingats till ändrade öppettider, på grund av ett större gäng stökiga killar i upp till 25 års ålder, har frågan om bråken och problemen blivit allt mer aktuell.

Folkpartisten Hanna Gerdes, ledamot i kulturnämnden, kräver nu i ett debattinlägg att Stockholms stad ”omedelbart” utreder vilka åtgärder som behövs för att det ska vara lugnt på biblioteken. Staden ska arbeta aktivt för att ”freda biblioteken” från ordningsproblem.

Enligt Hanna Gerdes är det oacceptabelt att besökarna på folkbibliotek får tar smällen – genom stängda bibliotek – när ungdomsgrupper beter sig illa. Hanna Gerdes hävdar också att bibliotekarier inte ska ”behöva agera väktare” utan biblioteken ”måste få hjälp att upprätthålla ordningen”.

Folkbiblioteken är enligt Hanna Gerdes ”ett epicentrum för kunskap och demokrati”, ”ett vardagsrum där kommuninvånare, civilsamhälle, näringsliv och offentlig verksamhet möts” och just för att de är så viktiga måste biblioteken ”värnas”. Alla måste känna sig trygga på ett bibliotek, enligt Hanna Gerdes, och det är ”var och ens ansvar att bidra till en miljö där vi alla kan vistas”.

Hanna Gerdes anser också att när bibliotek blir ”forum för stök och bråk är det givetvis ofta ett uttryck för något större”. Stöket är ofta ”ett symptom” och det är ”oroväckande när relativisering sker av fattade beslut, stök och trakasserier med hänvisning till att det skett i ytterstaden.”

Läs hela inlägget här:

Gerdes (FP): Bibliotekarier ska inte behöva agera väktare

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min