FP kräver att Stockholms bibliotek värnas

3 jun 2015 • 2 min

Folkpartisten Hanna Gerdes, kräver i ett debattinlägg att Stockholms stad omedelbart börjar aktivt arbeta för att freda biblioteken. Det kan...

hanna665Folkpartisten Hanna Gerdes, kräver i ett debattinlägg att Stockholms stad omedelbart börjar aktivt arbeta för att freda biblioteken. Det kan inte enligt Hanan Gerdes vara besökarna som får anpassa sig, genom ändrade öppettider, när stökiga gäng tar över folkbibliotek i staden.

Diskussionen om hur Stockholms stadsbibliotek ska hantera stöket på folkbiblioteken fortsätter – och engagerar.

Efter att biblioteket i Hässelby villastad tvingats till ändrade öppettider, på grund av ett större gäng stökiga killar i upp till 25 års ålder, har frågan om bråken och problemen blivit allt mer aktuell.

Folkpartisten Hanna Gerdes, ledamot i kulturnämnden, kräver nu i ett debattinlägg att Stockholms stad ”omedelbart” utreder vilka åtgärder som behövs för att det ska vara lugnt på biblioteken. Staden ska arbeta aktivt för att ”freda biblioteken” från ordningsproblem.

Enligt Hanna Gerdes är det oacceptabelt att besökarna på folkbibliotek får tar smällen – genom stängda bibliotek – när ungdomsgrupper beter sig illa. Hanna Gerdes hävdar också att bibliotekarier inte ska ”behöva agera väktare” utan biblioteken ”måste få hjälp att upprätthålla ordningen”.

Folkbiblioteken är enligt Hanna Gerdes ”ett epicentrum för kunskap och demokrati”, ”ett vardagsrum där kommuninvånare, civilsamhälle, näringsliv och offentlig verksamhet möts” och just för att de är så viktiga måste biblioteken ”värnas”. Alla måste känna sig trygga på ett bibliotek, enligt Hanna Gerdes, och det är ”var och ens ansvar att bidra till en miljö där vi alla kan vistas”.

Hanna Gerdes anser också att när bibliotek blir ”forum för stök och bråk är det givetvis ofta ett uttryck för något större”. Stöket är ofta ”ett symptom” och det är ”oroväckande när relativisering sker av fattade beslut, stök och trakasserier med hänvisning till att det skett i ytterstaden.”

Läs hela inlägget här:

Gerdes (FP): Bibliotekarier ska inte behöva agera väktare

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min