Framtiden formas i Luleå
10 apr 2019 • 4 min
Teknisk utveckling och nya studievanor har lett till en stor renovering av biblioteket vid Luleå tekniska universitet. Lånedisken tas bort och bokhyllorna komprimeras för att ge plats åt fler samarbetsytor och ett makerspace.


I vår har det gått 25 år sedan biblioteket vid Luleå tekniska universitet öppnade dörrarna för första gången. Sedan dess har det hänt en hel del, exempelvis har biblioteket haft närmare tio miljoner besökare under de här åren. Men det har hänt mycket annat också. Framför allt har den tekniska utvecklingen gått snabbt vilket har lett till att studenternas behov har förändrats i grunden.
Mot den bakgrunden började biblioteksledningen planera för en stor renovering redan 2014. Det berättar biträdande bibliotekschefen Eva Nyman.
Verkligheten har förändrats, både för oss och för våra studenter, men vårt bibliotek har inte anpassats till det. Vi har haft för lite variation i våra miljöer, för dålig ventilation och för få eluttag, säger hon.
För att få en bra bild av vilka förändringar som behövde göras började projektet med ett researcharbete bland studenter och lärare för att förstå vilka behov som fanns framåt. Man tittade även på vad den senaste forskningen sa om lärandemiljöer.

En av de saker som framkom var att vi behövde skapa bättre samarbetsytor, men också att det fanns ett fortsatt stort behov av en tyst miljö. Den största bristen som uppdagades var dock att det fanns ett skriande behov av el i lokalerna.
– Vi var väl försedda med el under nittiotalet och har alltid haft publika datorer som alla har fått använda. Men det där är ju totalt överspelat i dag. Nu behöver studenterna stöd för att kunna använda sin egen utrustning. Den här utvecklingen kunde man inte förutsäga för 20 år sedan, säger hon.
Planeringen av det nya biblioteket blev färdigt redan under 2015, men av flera skäl fanns det inte möjlighet att påbörja renoveringen då. I stället kom rätt tillfälle för ett år sedan när delar av taket behövde repareras.
För att kunna genomföra reparationen behövde hela lokalen evakueras. Då fick vi chansen, säger Eva Nyman.
Renoveringen av den 3 664 kvadratmeter stora lokalen är nu i full gång, med planerad invigning hösten 2019. Några av de större förändringar som görs är att bokhyllorna komprimeras och till viss del arkiveras för att ge plats åt fler samarbetsytor och lärandemiljön. Dessutom byggs ett helt nytt makerspace.
Här kommer det bland annat att finnas en studio där studenter kan förbereda och öva på presentationer och få feedback. Det kommer även att finnas mycket teknisk utrustning, så som 3D-teknik, bildprogram och filmredigeringsprogram. Tanken är att det här området ska kunna utvecklas efterhand, säger hon.
En annan stor förändring är att biblioteket kommer att få ett rum för aktivt lärande.
ALC (active learning center) är en pedagogik som sätter lärandet i centrum och som kräver särskild utformning och utrustning av rummet. Luleå tekniska universitet styr mot denna form av lärande och rummet som vi bygger blir en förstärkning, säger Eva Nyman.
Andra förändringar som kommer att märkas vid invigningen är att den tysta miljön har utökats, och att det kommer att finnas ett helt nytt forskartorg.
Det här är ett sätt att fånga upp forskarna som hittills har varit väldigt osynliga på biblioteket. På forskartorget kommer avhandlingar att spikas elektroniskt och vi får möjlighet att koppla ihop information om forskaren och avhandlingen, säger Eva Nyman.
Forskartorget kommer också att vara en plats för stöd för forskningsfinansiering och frågor kring öppen vetenskap.
Avslutningsvis, och med spänd förväntan, berättar Eva Nyman att lånedisken kommer att tas bort helt och hållet. I stället kommer det att finnas en självservicepunkt för låneärenden och en mötespunkt där personalen kan ta hand om handledning och sökfrågor. Genom att arbeta i en informell mötespunkt plockar vi bort en barriär och signalerar handledning. Det pågår utvecklingsarbeten på många håll kring hur man bäst når ut med sina söktjänster, både i rummet och på distans. Detta blir vårt sätt att prova något nytt, säger Eva Nyman.
Hon berättar att mötespunkten kommer att vara bemannad hela dagarna och att de kommer att kunna ta hand om alla typer av frågor där. Men fokus ska ligga på mer komplexa frågor.
– Utgångspunkten är att optimera de resurser vi har och jobba med de frågor som hjälper våra målgrupper mest.
[fakta id=”19609″]


Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer