Framtiden formas i Luleå

10 apr 2019 • 4 min

Teknisk utveckling och nya studievanor har lett till en stor renovering av biblioteket vid Luleå tekniska universitet. Lånedisken tas bort och bokhyllorna komprimeras för att ge plats åt fler samarbetsytor och ett makerspace.

Det ombyggda biblioteket på Luleå tekniska universitet. Foto: A och D arkitektkontor

I vår har det gått 25 år sedan biblioteket vid Luleå tekniska universitet öppnade dörrarna för första gången. Sedan dess har det hänt en hel del, exempelvis har biblioteket haft närmare tio miljoner besökare under de här åren. Men det har hänt mycket annat också. Framför allt har den tekniska utvecklingen gått snabbt vilket har lett till att studenternas behov har förändrats i grunden. 

Mot den bakgrunden började biblioteksledningen planera för en stor renovering redan 2014. Det berättar biträdande bibliotekschefen Eva Nyman. 

Verkligheten har förändrats, både för oss och för våra studenter, men vårt bibliotek har inte anpassats till det. Vi har haft för lite variation i våra miljöer, för dålig ventilation och för få eluttag, säger hon. 

För att få en bra bild av vilka förändringar som behövde göras började projektet med ett researcharbete bland studenter och lärare för att förstå vilka behov som fanns framåt. Man tittade även på vad den senaste forskningen sa om lärandemiljöer. 

Här finns rum för makerspace och eget arbete. Foto: A och D arkitektkontor

En av de saker som framkom var att vi behövde skapa bättre samarbetsytor, men också att det fanns ett fortsatt stort behov av en tyst miljö. Den största bristen som uppdagades var dock att det fanns ett skriande behov av el i lokalerna. 

– Vi var väl försedda med el under nittiotalet och har alltid haft publika datorer som alla har fått använda. Men det där är ju totalt överspelat i dag. Nu behöver studenterna stöd för att kunna använda sin egen utrustning. Den här utvecklingen kunde man inte förutsäga för 20 år sedan, säger hon.

Planeringen av det nya biblioteket blev färdigt redan under 2015, men av flera skäl fanns det inte möjlighet att påbörja renoveringen då. I stället kom rätt tillfälle för ett år sedan när delar av taket behövde repareras.  

För att kunna genomföra reparationen behövde hela lokalen evakueras. Då fick vi chansen, säger Eva Nyman. 

Renoveringen av den 3 664 kvadratmeter stora lokalen är nu i full gång, med planerad invigning hösten 2019. Några av de större förändringar som görs är att bokhyllorna komprimeras och till viss del arkiveras för att ge plats åt fler samarbetsytor och lärandemiljön. Dessutom byggs ett helt nytt makerspace.  

Här kommer det bland annat att finnas en studio där studenter kan förbereda och öva på presentationer och få feedback. Det kommer även att finnas mycket teknisk utrustning, så som 3D-teknik, bildprogram och filmredigeringsprogram. Tanken är att det här området ska kunna utvecklas efterhand, säger hon. 

En annan stor förändring är att biblioteket kommer att få ett rum för aktivt lärande.

ALC (active learning center) är en pedagogik som sätter lärandet i centrum och som kräver särskild utformning och utrustning av rummet. Luleå tekniska universitet styr mot denna form av lärande och rummet som vi bygger blir en förstärkning, säger Eva Nyman.

Andra förändringar som kommer att märkas vid invigningen är att den tysta miljön har utökats, och att det kommer att finnas ett helt nytt forskartorg. 

Det här är ett sätt att fånga upp forskarna som hittills har varit väldigt osynliga på biblioteket. På forskartorget kommer avhandlingar att spikas elektroniskt och vi får möjlighet att koppla ihop information om forskaren och avhandlingen, säger Eva Nyman. 

Forskartorget kommer också att vara en plats för stöd för forskningsfinansiering och frågor kring öppen vetenskap.

Avslutningsvis, och med spänd förväntan, berättar Eva Nyman att lånedisken kommer att tas bort helt och hållet. I stället kommer det att finnas en självservicepunkt för låneärenden och en mötespunkt där personalen kan ta hand om handledning och sökfrågor. Genom att arbeta i en informell mötespunkt plockar vi bort en barriär och signalerar handledning.  Det pågår utvecklingsarbeten på många håll kring hur man bäst når ut med sina söktjänster, både i rummet och på distans. Detta blir vårt sätt att prova något nytt, säger Eva Nyman. 

Hon berättar att mötespunkten kommer att vara bemannad hela dagarna och att de kommer att kunna ta hand om alla typer av frågor där. Men fokus ska ligga på mer komplexa frågor. 

– Utgångspunkten är att optimera de resurser vi har och jobba med de frågor som hjälper våra målgrupper mest.

[fakta id=”19609″]

Bild: A och D arkitektkontor
Bild: A och D arkitektkontor

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min