Framtiden formas i Luleå
10 apr 2019 • 4 min
Teknisk utveckling och nya studievanor har lett till en stor renovering av biblioteket vid Luleå tekniska universitet. Lånedisken tas bort och bokhyllorna komprimeras för att ge plats åt fler samarbetsytor och ett makerspace.


I vår har det gått 25 år sedan biblioteket vid Luleå tekniska universitet öppnade dörrarna för första gången. Sedan dess har det hänt en hel del, exempelvis har biblioteket haft närmare tio miljoner besökare under de här åren. Men det har hänt mycket annat också. Framför allt har den tekniska utvecklingen gått snabbt vilket har lett till att studenternas behov har förändrats i grunden.
Mot den bakgrunden började biblioteksledningen planera för en stor renovering redan 2014. Det berättar biträdande bibliotekschefen Eva Nyman.
Verkligheten har förändrats, både för oss och för våra studenter, men vårt bibliotek har inte anpassats till det. Vi har haft för lite variation i våra miljöer, för dålig ventilation och för få eluttag, säger hon.
För att få en bra bild av vilka förändringar som behövde göras började projektet med ett researcharbete bland studenter och lärare för att förstå vilka behov som fanns framåt. Man tittade även på vad den senaste forskningen sa om lärandemiljöer.

En av de saker som framkom var att vi behövde skapa bättre samarbetsytor, men också att det fanns ett fortsatt stort behov av en tyst miljö. Den största bristen som uppdagades var dock att det fanns ett skriande behov av el i lokalerna.
– Vi var väl försedda med el under nittiotalet och har alltid haft publika datorer som alla har fått använda. Men det där är ju totalt överspelat i dag. Nu behöver studenterna stöd för att kunna använda sin egen utrustning. Den här utvecklingen kunde man inte förutsäga för 20 år sedan, säger hon.
Planeringen av det nya biblioteket blev färdigt redan under 2015, men av flera skäl fanns det inte möjlighet att påbörja renoveringen då. I stället kom rätt tillfälle för ett år sedan när delar av taket behövde repareras.
För att kunna genomföra reparationen behövde hela lokalen evakueras. Då fick vi chansen, säger Eva Nyman.
Renoveringen av den 3 664 kvadratmeter stora lokalen är nu i full gång, med planerad invigning hösten 2019. Några av de större förändringar som görs är att bokhyllorna komprimeras och till viss del arkiveras för att ge plats åt fler samarbetsytor och lärandemiljön. Dessutom byggs ett helt nytt makerspace.
Här kommer det bland annat att finnas en studio där studenter kan förbereda och öva på presentationer och få feedback. Det kommer även att finnas mycket teknisk utrustning, så som 3D-teknik, bildprogram och filmredigeringsprogram. Tanken är att det här området ska kunna utvecklas efterhand, säger hon.
En annan stor förändring är att biblioteket kommer att få ett rum för aktivt lärande.
ALC (active learning center) är en pedagogik som sätter lärandet i centrum och som kräver särskild utformning och utrustning av rummet. Luleå tekniska universitet styr mot denna form av lärande och rummet som vi bygger blir en förstärkning, säger Eva Nyman.
Andra förändringar som kommer att märkas vid invigningen är att den tysta miljön har utökats, och att det kommer att finnas ett helt nytt forskartorg.
Det här är ett sätt att fånga upp forskarna som hittills har varit väldigt osynliga på biblioteket. På forskartorget kommer avhandlingar att spikas elektroniskt och vi får möjlighet att koppla ihop information om forskaren och avhandlingen, säger Eva Nyman.
Forskartorget kommer också att vara en plats för stöd för forskningsfinansiering och frågor kring öppen vetenskap.
Avslutningsvis, och med spänd förväntan, berättar Eva Nyman att lånedisken kommer att tas bort helt och hållet. I stället kommer det att finnas en självservicepunkt för låneärenden och en mötespunkt där personalen kan ta hand om handledning och sökfrågor. Genom att arbeta i en informell mötespunkt plockar vi bort en barriär och signalerar handledning. Det pågår utvecklingsarbeten på många håll kring hur man bäst når ut med sina söktjänster, både i rummet och på distans. Detta blir vårt sätt att prova något nytt, säger Eva Nyman.
Hon berättar att mötespunkten kommer att vara bemannad hela dagarna och att de kommer att kunna ta hand om alla typer av frågor där. Men fokus ska ligga på mer komplexa frågor.
– Utgångspunkten är att optimera de resurser vi har och jobba med de frågor som hjälper våra målgrupper mest.
[fakta id=”19609″]


Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer