På Lilla Slottet står barnens perspektiv i centrum

30 maj 2016 • 4 min

När Malmö Stadsbibliotek bygger om sitt barnbibliotek fick barnen vara med och bestämma redan från början. Vad är egentligen skillnaden...

Bokskogen -tradbokhylla
Se en ritning över Lilla slottet längre ned i artikeln!

När Malmö Stadsbibliotek bygger om sitt barnbibliotek fick barnen vara med och bestämma redan från början.

Vad är egentligen skillnaden mellan barnperspektiv och barnens perspektiv? Den frågan ställde sig bibliotekspersonalen när de skulle planera ombyggnaden av barnbiblioteket Lilla Slottet.

– Frågan blev en ögonöppnare för oss, och vi har funderat mycket över hur vi får barnen att känna en större delaktighet, säger Malin Gillberg, projektledare för Lilla Slottet, som drivs av Stadsbiblioteket i Malmö.

Att ha barnens perspektiv som utgångspunkt innebar att barnen kom med önskemål redan på planeringsstadiet.

– Vi hade dialogworkshops med föräldrar, barn och flera skolklasser. Barnen fick träffa oss, arkitekterna och de barnkulturstudenter och interaktionsdesigners vi samarbetar med, säger Malin Gillberg.

Barnen önskade sig en miljö som var varm, stor och spännande – men också trygg. De ville möta nya och gamla vänner på Lilla Slottet, och kunna dra sig undan och vara för sig själva när de kände för det. Barnen efterlyste också ett naturtema, gärna med ett vattenfall eller en sjö inomhus.

– Det var väldigt inspirerande utgångspunkter, och barnen fick även rita hur de tänkt sig. Bokhyllan i form av ett träd var något arkitekterna tog med sig från barnens teckningar, säger Malin Gillberg.

Arkitekterna tog också in dygnets skiftningar med tema dag och natt. Rummet som främst är tänkt för de små barnen, 0 till 3 år, heter Gryningen och går i ljusgult, de som är 4–5 år har den rosafärgade Skymningen och de största barnen, 6–8-åringarna, finns i ett blåtonat rum som heter Skuggan.

– Tanken är att familjer ska kunna röra sig mellan rummen, men Gryningen passar de allra yngsta med höjdskillnader att träna motorik på, medan Skuggan har kojor högt uppe som de minsta inte kan klättra upp i, säger Malin Gillberg.

Ett annat viktigt rum är Regnbågen, en skaparverkstad för barn i alla åldrar. Den förra skaparverkstaden var en analog verksamhet, men nu finns det digitala vid sidan av det analoga.

– Vi rekryterar en digital pedagog och tänker oss en miljö där barn och vuxna kan göra saker tillsammans, allt från att göra egna programmeringar, filma mot en green-screen (grön duk som gör att man kan byta ut bakgrunden) till att bygga robotar. Vi har ju ett uppdrag att verka socioekonomiskt -utjämnande, och alla barn i Malmö har inte tillgång till digitala verktyg som datorer, Ipads och kameror, men här finns möjlighet att testa sådana verktyg, säger Malin Gillberg.

Regnbågens alla verktyg är också ett sätt att ge barn möjlighet att vara aktiva producenter.

– Vi tänker att om du är en aktiv producent, så blir du också en mer kritisk konsument. Du förstår mer av vad du har i dina händer.

Det kommer också att finnas boknings-bara vitrinskåp så barnen kan ställa ut det de skapar, och det är ingen slump att Regnbågsrummet är vitt.

– Vi vill att barnen ska kunna sätta sina avtryck, så ifall det kommer färg på golv och väggar är det meningen.

Projektet Lilla Slottet började 2013, då stadsbiblioteket fick extra resurser för att bygga om barnavdelningen. Behoven är stora och växande – barnen utgör en stor del av medborgarna i Malmö stad, och åldersgruppen 0 till 8 år är den som växer snabbast. 2018 kommer gruppen att utgöra 13 procent av Malmös befolkning.

Den projektgrupp som tillsattes fick som utgångspunkt att skapa en kreativ och kollaborativ kulturell miljö för alla Malmöbarn. Uppdraget skulle vila på tre pelare: aktuell forskning, nya och utvecklande samarbeten inom och utanför bibliotekssfären och så skulle omgörningen göras tillsammans med barnen. I september får vi se om de är nöjda – då sker invigningen. Personalen ser fram emot den, särskilt som de inte bara byggt om sina barnbibliotek utan också arbetat med sin yrkesroll – framför allt i det sociala mötet med barnen. För barnens perspektiv innefattar också det sociala mötet, och det handlar om allt från att jobba med de ord barn använder när de söker böcker till att bibliotekspersonalen lämnar desken och möter barnen.

– Vi har testat olika sätt att möta barnen på, och haft ”läxor” som att leta fram bra attribut som barnen förstår. De små barnen uppskattade mycket när vi hade stora tofflor med djurform på, till exempel.

Så kan det bli när barnens delaktighet är utgångspunkten, men barnen är inte de enda vinnarna.

– Det är väldigt utvecklande och roligt även för oss vuxna!

Text: Ana Udovic

Lilla slottet – Så funkar det

I Malmö Stadsbiblioteks nya barnavdelning har barnens önskemål tagits tillvara. Här finns bokhyllor i form av träd och berg och klädskåp som kan prata.

1. Entré

Det finns en hemlig ingång för barnen som består av en ganska smal tunnel, och en vanlig ingång. I kapprummet pratar några av förvaringsskåpen när du öppnar dem. Du kan få en hälsning på ett av de 150 språk som talas i Malmö (och själv spela in en sådan hälsning).

2. Skuggan

Skuggan går i blått och är tänkt för barn 6–8 år. Här finns en bokhylla i form av boktorn med gluggar att kika ut genom i toppen. Andra bokhyllor är inramade i berg – för att återknyta till naturtemat som barnen önskade sig.

ny-modellmindre

3. Skymningen

Rummen i Lilla Slottet flyter in i varandra. Skuggan övergår i Skymning, ett rum i rosa ton med bilderböcker och material för barn 4–5 år.

4. Gryningen

Gryningens rum går i gult, som milt morgonljus. Här finns pekböcker och bilderböcker anpassade för barn 0–3 år. Här finns också sittmöbeln Vulkanen, där små barn kan krypa runt eller titta i pekböcker.

5. Grottan

Sagogrottan har en magisk dörr som öppnas när man knackar på en bokhylla. Rummet är öppet för besökare som vill läsa och mysa även när det inte är högläsning.

6. Bokskogen

Här ska det vara som i en skog, med bokhyllor i form av träd. Hur boksamlingen ska kategoriseras är en process som pågår – det är viktigt att böckerna blir tillgängliga även för dem som ännu inte lärt sig läsa.

7. Gläntan

I bokskogen finns också ett pentry. De som vill kan ta med sig egen mat och äta, här finns mikrovågsugnar och diskho. Här finns kokböcker eller böcker om föräldraskap.

8. Regnbågen

I skaparverkstaden ska man kunna jobba båda analogt och digitalt, med färg, lera, kameror, läsplattor och datorer. Man ska kunna programmera egna dataspel eller spela in film framför greenscreen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min