På Lilla Slottet står barnens perspektiv i centrum
30 maj 2016 • 4 min
När Malmö Stadsbibliotek bygger om sitt barnbibliotek fick barnen vara med och bestämma redan från början. Vad är egentligen skillnaden...

När Malmö Stadsbibliotek bygger om sitt barnbibliotek fick barnen vara med och bestämma redan från början.
Vad är egentligen skillnaden mellan barnperspektiv och barnens perspektiv? Den frågan ställde sig bibliotekspersonalen när de skulle planera ombyggnaden av barnbiblioteket Lilla Slottet.
– Frågan blev en ögonöppnare för oss, och vi har funderat mycket över hur vi får barnen att känna en större delaktighet, säger Malin Gillberg, projektledare för Lilla Slottet, som drivs av Stadsbiblioteket i Malmö.
Att ha barnens perspektiv som utgångspunkt innebar att barnen kom med önskemål redan på planeringsstadiet.
– Vi hade dialogworkshops med föräldrar, barn och flera skolklasser. Barnen fick träffa oss, arkitekterna och de barnkulturstudenter och interaktionsdesigners vi samarbetar med, säger Malin Gillberg.
Barnen önskade sig en miljö som var varm, stor och spännande – men också trygg. De ville möta nya och gamla vänner på Lilla Slottet, och kunna dra sig undan och vara för sig själva när de kände för det. Barnen efterlyste också ett naturtema, gärna med ett vattenfall eller en sjö inomhus.
– Det var väldigt inspirerande utgångspunkter, och barnen fick även rita hur de tänkt sig. Bokhyllan i form av ett träd var något arkitekterna tog med sig från barnens teckningar, säger Malin Gillberg.
Arkitekterna tog också in dygnets skiftningar med tema dag och natt. Rummet som främst är tänkt för de små barnen, 0 till 3 år, heter Gryningen och går i ljusgult, de som är 4–5 år har den rosafärgade Skymningen och de största barnen, 6–8-åringarna, finns i ett blåtonat rum som heter Skuggan.
– Tanken är att familjer ska kunna röra sig mellan rummen, men Gryningen passar de allra yngsta med höjdskillnader att träna motorik på, medan Skuggan har kojor högt uppe som de minsta inte kan klättra upp i, säger Malin Gillberg.
Ett annat viktigt rum är Regnbågen, en skaparverkstad för barn i alla åldrar. Den förra skaparverkstaden var en analog verksamhet, men nu finns det digitala vid sidan av det analoga.
– Vi rekryterar en digital pedagog och tänker oss en miljö där barn och vuxna kan göra saker tillsammans, allt från att göra egna programmeringar, filma mot en green-screen (grön duk som gör att man kan byta ut bakgrunden) till att bygga robotar. Vi har ju ett uppdrag att verka socioekonomiskt -utjämnande, och alla barn i Malmö har inte tillgång till digitala verktyg som datorer, Ipads och kameror, men här finns möjlighet att testa sådana verktyg, säger Malin Gillberg.
Regnbågens alla verktyg är också ett sätt att ge barn möjlighet att vara aktiva producenter.
– Vi tänker att om du är en aktiv producent, så blir du också en mer kritisk konsument. Du förstår mer av vad du har i dina händer.
Det kommer också att finnas boknings-bara vitrinskåp så barnen kan ställa ut det de skapar, och det är ingen slump att Regnbågsrummet är vitt.
– Vi vill att barnen ska kunna sätta sina avtryck, så ifall det kommer färg på golv och väggar är det meningen.
Projektet Lilla Slottet började 2013, då stadsbiblioteket fick extra resurser för att bygga om barnavdelningen. Behoven är stora och växande – barnen utgör en stor del av medborgarna i Malmö stad, och åldersgruppen 0 till 8 år är den som växer snabbast. 2018 kommer gruppen att utgöra 13 procent av Malmös befolkning.
Den projektgrupp som tillsattes fick som utgångspunkt att skapa en kreativ och kollaborativ kulturell miljö för alla Malmöbarn. Uppdraget skulle vila på tre pelare: aktuell forskning, nya och utvecklande samarbeten inom och utanför bibliotekssfären och så skulle omgörningen göras tillsammans med barnen. I september får vi se om de är nöjda – då sker invigningen. Personalen ser fram emot den, särskilt som de inte bara byggt om sina barnbibliotek utan också arbetat med sin yrkesroll – framför allt i det sociala mötet med barnen. För barnens perspektiv innefattar också det sociala mötet, och det handlar om allt från att jobba med de ord barn använder när de söker böcker till att bibliotekspersonalen lämnar desken och möter barnen.
– Vi har testat olika sätt att möta barnen på, och haft ”läxor” som att leta fram bra attribut som barnen förstår. De små barnen uppskattade mycket när vi hade stora tofflor med djurform på, till exempel.
Så kan det bli när barnens delaktighet är utgångspunkten, men barnen är inte de enda vinnarna.
– Det är väldigt utvecklande och roligt även för oss vuxna!
Text: Ana Udovic
Lilla slottet – Så funkar det
I Malmö Stadsbiblioteks nya barnavdelning har barnens önskemål tagits tillvara. Här finns bokhyllor i form av träd och berg och klädskåp som kan prata.
1. Entré
Det finns en hemlig ingång för barnen som består av en ganska smal tunnel, och en vanlig ingång. I kapprummet pratar några av förvaringsskåpen när du öppnar dem. Du kan få en hälsning på ett av de 150 språk som talas i Malmö (och själv spela in en sådan hälsning).
2. Skuggan
Skuggan går i blått och är tänkt för barn 6–8 år. Här finns en bokhylla i form av boktorn med gluggar att kika ut genom i toppen. Andra bokhyllor är inramade i berg – för att återknyta till naturtemat som barnen önskade sig.
3. Skymningen
Rummen i Lilla Slottet flyter in i varandra. Skuggan övergår i Skymning, ett rum i rosa ton med bilderböcker och material för barn 4–5 år.
4. Gryningen
Gryningens rum går i gult, som milt morgonljus. Här finns pekböcker och bilderböcker anpassade för barn 0–3 år. Här finns också sittmöbeln Vulkanen, där små barn kan krypa runt eller titta i pekböcker.
5. Grottan
Sagogrottan har en magisk dörr som öppnas när man knackar på en bokhylla. Rummet är öppet för besökare som vill läsa och mysa även när det inte är högläsning.
6. Bokskogen
Här ska det vara som i en skog, med bokhyllor i form av träd. Hur boksamlingen ska kategoriseras är en process som pågår – det är viktigt att böckerna blir tillgängliga även för dem som ännu inte lärt sig läsa.
7. Gläntan
I bokskogen finns också ett pentry. De som vill kan ta med sig egen mat och äta, här finns mikrovågsugnar och diskho. Här finns kokböcker eller böcker om föräldraskap.
8. Regnbågen
I skaparverkstaden ska man kunna jobba båda analogt och digitalt, med färg, lera, kameror, läsplattor och datorer. Man ska kunna programmera egna dataspel eller spela in film framför greenscreen.
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer