Frescatibiblioteket äntligen klart

20 feb 2015 • 2 min

Efter ett år och ett halvt års ombyggnad är Stockholms universitetsbibliotek återinvigt. Under torsdagens öppet hus var det framför allt...

Hundratals studenter kom till det öppna huset för att titta på Stockholms universitets nya lokaler. Foto: Lilian Fernandez Hall

Efter ett år och ett halvt års ombyggnad är Stockholms universitetsbibliotek återinvigt. Under torsdagens öppet hus var det framför allt hundratals studenter som tog chansen att se sig om i de nyrenoverade lokalerna. Den vanligaste frågan var inte oväntat: ”Hur har biblioteket blivit bättre för oss?”.

– Svaret är förstås att vi har fler läsplatser och fler och modernare grupprum, med bättre och snabbare teknik, säger Lilian Fernandez Hall, informatör och samordnare på Stockholms universitetsbibliotek.

Från och med nu finns det 1 400 sittplatser och över 1 000 arbetsplatser i biblioteket. Möbler och mattor är utbytta och även ventilationen har förbättrats.

– Studenterna är glada över att ombyggnaden äntligen är klar. De allra flesta har visat stor förståelse under renoveringen, även om det ibland har varit besvärligt, säger Lilian Fernandez Hall.

”Äntligen!” kan sägas vara en sammanfattning av reaktionerna vid själva invigningen i onsdags. Överbibliotekarie Wilhelm Widmark utbrast just i ett ”Äntligen!”, då de renoverade lokalerna numera innebär att biblioteket är anpassat efter 2015 års krav på teknik och tillgänglighet.

Överbibliotekarien Wilhelm Widmark. Foto: Lilian Fernandez Hall
Överbibliotekarien Wilhelm Widmark. Foto: Lilian Fernandez Hall

Under det öppna huset kunde besökarna även svara på en frågesport, med frågor om vilken arkitekt som en gång ritat biblioteket (Ralph Erskine) och när det invigdes (1983).

Stockholms universitetsbibliotek är ett av landets största forskningsbibliotek och har i genomsnitt 3 000 besökare per dag eller sammanlagt 1,8 miljoner besökare per år.

Själva biblioteksbyggnaden har från och med februari bytt namn till Frescatibiblioteket.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min