Frescatibiblioteket äntligen klart

20 feb 2015 • 2 min

Efter ett år och ett halvt års ombyggnad är Stockholms universitetsbibliotek återinvigt. Under torsdagens öppet hus var det framför allt...

Hundratals studenter kom till det öppna huset för att titta på Stockholms universitets nya lokaler. Foto: Lilian Fernandez Hall

Efter ett år och ett halvt års ombyggnad är Stockholms universitetsbibliotek återinvigt. Under torsdagens öppet hus var det framför allt hundratals studenter som tog chansen att se sig om i de nyrenoverade lokalerna. Den vanligaste frågan var inte oväntat: ”Hur har biblioteket blivit bättre för oss?”.

– Svaret är förstås att vi har fler läsplatser och fler och modernare grupprum, med bättre och snabbare teknik, säger Lilian Fernandez Hall, informatör och samordnare på Stockholms universitetsbibliotek.

Från och med nu finns det 1 400 sittplatser och över 1 000 arbetsplatser i biblioteket. Möbler och mattor är utbytta och även ventilationen har förbättrats.

– Studenterna är glada över att ombyggnaden äntligen är klar. De allra flesta har visat stor förståelse under renoveringen, även om det ibland har varit besvärligt, säger Lilian Fernandez Hall.

”Äntligen!” kan sägas vara en sammanfattning av reaktionerna vid själva invigningen i onsdags. Överbibliotekarie Wilhelm Widmark utbrast just i ett ”Äntligen!”, då de renoverade lokalerna numera innebär att biblioteket är anpassat efter 2015 års krav på teknik och tillgänglighet.

Överbibliotekarien Wilhelm Widmark. Foto: Lilian Fernandez Hall
Överbibliotekarien Wilhelm Widmark. Foto: Lilian Fernandez Hall

Under det öppna huset kunde besökarna även svara på en frågesport, med frågor om vilken arkitekt som en gång ritat biblioteket (Ralph Erskine) och när det invigdes (1983).

Stockholms universitetsbibliotek är ett av landets största forskningsbibliotek och har i genomsnitt 3 000 besökare per dag eller sammanlagt 1,8 miljoner besökare per år.

Själva biblioteksbyggnaden har från och med februari bytt namn till Frescatibiblioteket.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min