Frescatibiblioteket äntligen klart

20 feb 2015 • 2 min

Efter ett år och ett halvt års ombyggnad är Stockholms universitetsbibliotek återinvigt. Under torsdagens öppet hus var det framför allt...

Hundratals studenter kom till det öppna huset för att titta på Stockholms universitets nya lokaler. Foto: Lilian Fernandez Hall

Efter ett år och ett halvt års ombyggnad är Stockholms universitetsbibliotek återinvigt. Under torsdagens öppet hus var det framför allt hundratals studenter som tog chansen att se sig om i de nyrenoverade lokalerna. Den vanligaste frågan var inte oväntat: ”Hur har biblioteket blivit bättre för oss?”.

– Svaret är förstås att vi har fler läsplatser och fler och modernare grupprum, med bättre och snabbare teknik, säger Lilian Fernandez Hall, informatör och samordnare på Stockholms universitetsbibliotek.

Från och med nu finns det 1 400 sittplatser och över 1 000 arbetsplatser i biblioteket. Möbler och mattor är utbytta och även ventilationen har förbättrats.

– Studenterna är glada över att ombyggnaden äntligen är klar. De allra flesta har visat stor förståelse under renoveringen, även om det ibland har varit besvärligt, säger Lilian Fernandez Hall.

”Äntligen!” kan sägas vara en sammanfattning av reaktionerna vid själva invigningen i onsdags. Överbibliotekarie Wilhelm Widmark utbrast just i ett ”Äntligen!”, då de renoverade lokalerna numera innebär att biblioteket är anpassat efter 2015 års krav på teknik och tillgänglighet.

Överbibliotekarien Wilhelm Widmark. Foto: Lilian Fernandez Hall
Överbibliotekarien Wilhelm Widmark. Foto: Lilian Fernandez Hall

Under det öppna huset kunde besökarna även svara på en frågesport, med frågor om vilken arkitekt som en gång ritat biblioteket (Ralph Erskine) och när det invigdes (1983).

Stockholms universitetsbibliotek är ett av landets största forskningsbibliotek och har i genomsnitt 3 000 besökare per dag eller sammanlagt 1,8 miljoner besökare per år.

Själva biblioteksbyggnaden har från och med februari bytt namn till Frescatibiblioteket.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min