Fyra frågor till Prickiga Paula: Varför ska man göra bokklubbar med unga?

11 maj 2017 • 2 min

Prickiga Paula har snabbt gjort sig ett namn i bibliotekskretsar som engagerad läsfrämjare för barn och unga. Under Biblioteksdagarna i Växjö talade Paula Högström (som hon heter egentligen) om bokklubbar och bokhyllehäng utifrån sina erfarenheter som barn- och ungdomsbibliotekarie på Växjö bibliotek.

Foto: Annika Persson
Foto: Annika Persson

Varför ska man göra bokklubbar med unga?

– Varför skulle man inte? Det är ju det viktigaste och roligaste som finns att prata med dem om böcker och läsupplevelser. Att läsa de bästa böckerna tillsammans. Och så ger det så otroligt mycket tillbaka. Det är också mycket prat om att unga inte läser. Då måste vi se dem som läser. De finns också. Genom att göra aktiviteter för dem stärker vi deras läsaridentiteter. Man pratar mycket om vuxna läsande förebilder, men de jämnåriga läsande förebilderna är ju minst lika viktiga. Stärker vi dem ger det ringar på vattnet.

Vad ska man läsa då?

– Det upptäcker man om man läser massor av barn- och ungdomslitteratur. Man får prova sig fram. När jag läser vissa böcker ser jag grupper framför mig som jag vill prata om läsningen med. Ja, vad ska jag säga. Böcker man vill prata om. Ingen vet vilken bok som kommer att få en ung person att fortsätta läsa.

Och vad ska man prata om?

– Om vad man tyckte om boken. Vad man tyckte om personerna. Hur livet är för dem. Ja, vad man vill. Jag förbereder lappar med frågor som man kan dra. Det kan vara med frågor om texten, men jag har också lådor med lappar om hur deltagarna är som läsare, om man gillar tjocka eller tunna böcker eller när man lärde sig läsa.

Hur hittar man unga till sina klubbar?

– Se barnen som kommer till biblioteket och prata med dem. Berätta att du har bokklubbar för läsare som de. Prata med föräldrarna. Med skolbibliotekarien kanske, och resten av ens nätverk. En av mina cirklar blev till när en person som inte kommer till biblioteket normalt ville att vi skulle köpa in en bok av modebloggaren Sandra Beijer. Då föreslog jag att vi skulle göra en cirkel om den. Nu är de tretton stycken som är med.

Läs mer:

Film från föredraget:

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min