Fyra frågor till Prickiga Paula: Varför ska man göra bokklubbar med unga?

11 maj 2017 • 2 min

Prickiga Paula har snabbt gjort sig ett namn i bibliotekskretsar som engagerad läsfrämjare för barn och unga. Under Biblioteksdagarna i Växjö talade Paula Högström (som hon heter egentligen) om bokklubbar och bokhyllehäng utifrån sina erfarenheter som barn- och ungdomsbibliotekarie på Växjö bibliotek.

Foto: Annika Persson
Foto: Annika Persson

Varför ska man göra bokklubbar med unga?

– Varför skulle man inte? Det är ju det viktigaste och roligaste som finns att prata med dem om böcker och läsupplevelser. Att läsa de bästa böckerna tillsammans. Och så ger det så otroligt mycket tillbaka. Det är också mycket prat om att unga inte läser. Då måste vi se dem som läser. De finns också. Genom att göra aktiviteter för dem stärker vi deras läsaridentiteter. Man pratar mycket om vuxna läsande förebilder, men de jämnåriga läsande förebilderna är ju minst lika viktiga. Stärker vi dem ger det ringar på vattnet.

Vad ska man läsa då?

– Det upptäcker man om man läser massor av barn- och ungdomslitteratur. Man får prova sig fram. När jag läser vissa böcker ser jag grupper framför mig som jag vill prata om läsningen med. Ja, vad ska jag säga. Böcker man vill prata om. Ingen vet vilken bok som kommer att få en ung person att fortsätta läsa.

Och vad ska man prata om?

– Om vad man tyckte om boken. Vad man tyckte om personerna. Hur livet är för dem. Ja, vad man vill. Jag förbereder lappar med frågor som man kan dra. Det kan vara med frågor om texten, men jag har också lådor med lappar om hur deltagarna är som läsare, om man gillar tjocka eller tunna böcker eller när man lärde sig läsa.

Hur hittar man unga till sina klubbar?

– Se barnen som kommer till biblioteket och prata med dem. Berätta att du har bokklubbar för läsare som de. Prata med föräldrarna. Med skolbibliotekarien kanske, och resten av ens nätverk. En av mina cirklar blev till när en person som inte kommer till biblioteket normalt ville att vi skulle köpa in en bok av modebloggaren Sandra Beijer. Då föreslog jag att vi skulle göra en cirkel om den. Nu är de tretton stycken som är med.

Läs mer:

Film från föredraget:

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min