Gratis designprojekt lockade Stockholm

9 jun 2015 • 2 min

Ett gratisprojekt? Ja tack, sa Stockholms stadsbibliotek. När det svenska industridesignföretaget Veryday hörde av sig för tre veckor sedan för...

IMG_0098Ett gratisprojekt? Ja tack, sa Stockholms stadsbibliotek.
När det svenska industridesignföretaget Veryday hörde av sig för tre veckor sedan för ett specialprojekt med biblioteken i Stockholm var det ingen tvekan.
Under tisdagen har därför Veryday synts med pop up-bibliotek i Tantolunden på Södermalm i Stockholms innerstad, och i förorterna Högdalen och Hagsätra.


Dagens satsning har handlat om att 38 personer från designföretaget, med hjälp av pop up-bibliotek och olika påhittiga och mer eller mindre handfasta metoder, försökt komma i kontakt med dem som ännu inte är vana biblioteksbesökare.

– De ska hjälpa till med att hitta lösningar för att stimulera intresset för läsning och bibliotek, säger Elisabeth Aldstedt, som har det övergripande ansvaret för stadsdelsbiblioteken i Stockholm.

Bland annat har Stockholms stadsbiblioteks mini-bibbla, en modul på en pirra, visats upp. Mini-biblioteket var också med på lördagens nationaldagsfirande i Rinkeby i västra Stockholm.

– Modulen är verkligen jättefin och väldigt användbar, säger Elisabeth Aldstedt. I Rinkeby var det jättemånga som kom fram och tittade och pratade böcker. Väldigt kul!

Designföretaget är prisbelönt och har vana från tidigare, ideella satsningar, ska ha tagit kontakt med Stockholms stadsbibliotek i ambitionen att ”ge något bra tillbaka till Stockholm”.

– Vi tog en kopp kaffe och jag berättade om våra största utmaningar: att minska klyftorna mellan dem som läser och inte läser. Och att biblioteken behöver hitta nya sätt att attrahera nya grupper.

– Att göra nya saker och gå ut utanför biblioteket för att möta och prata med människor, det är bra. Vi behöver ta reda på vad det är som skulle få människor, som inte läser böcker, att plötsligt bli intresserade. Vi hoppas att vi lär oss mycket av det här spännande samarbetet med Veryday, säger Elisabeth Aldstedt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min