Gratis designprojekt lockade Stockholm

9 jun 2015 • 2 min

Ett gratisprojekt? Ja tack, sa Stockholms stadsbibliotek. När det svenska industridesignföretaget Veryday hörde av sig för tre veckor sedan för...

IMG_0098Ett gratisprojekt? Ja tack, sa Stockholms stadsbibliotek.
När det svenska industridesignföretaget Veryday hörde av sig för tre veckor sedan för ett specialprojekt med biblioteken i Stockholm var det ingen tvekan.
Under tisdagen har därför Veryday synts med pop up-bibliotek i Tantolunden på Södermalm i Stockholms innerstad, och i förorterna Högdalen och Hagsätra.


Dagens satsning har handlat om att 38 personer från designföretaget, med hjälp av pop up-bibliotek och olika påhittiga och mer eller mindre handfasta metoder, försökt komma i kontakt med dem som ännu inte är vana biblioteksbesökare.

– De ska hjälpa till med att hitta lösningar för att stimulera intresset för läsning och bibliotek, säger Elisabeth Aldstedt, som har det övergripande ansvaret för stadsdelsbiblioteken i Stockholm.

Bland annat har Stockholms stadsbiblioteks mini-bibbla, en modul på en pirra, visats upp. Mini-biblioteket var också med på lördagens nationaldagsfirande i Rinkeby i västra Stockholm.

– Modulen är verkligen jättefin och väldigt användbar, säger Elisabeth Aldstedt. I Rinkeby var det jättemånga som kom fram och tittade och pratade böcker. Väldigt kul!

Designföretaget är prisbelönt och har vana från tidigare, ideella satsningar, ska ha tagit kontakt med Stockholms stadsbibliotek i ambitionen att ”ge något bra tillbaka till Stockholm”.

– Vi tog en kopp kaffe och jag berättade om våra största utmaningar: att minska klyftorna mellan dem som läser och inte läser. Och att biblioteken behöver hitta nya sätt att attrahera nya grupper.

– Att göra nya saker och gå ut utanför biblioteket för att möta och prata med människor, det är bra. Vi behöver ta reda på vad det är som skulle få människor, som inte läser böcker, att plötsligt bli intresserade. Vi hoppas att vi lär oss mycket av det här spännande samarbetet med Veryday, säger Elisabeth Aldstedt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min