Gratis designprojekt lockade Stockholm

9 jun 2015 • 2 min

Ett gratisprojekt? Ja tack, sa Stockholms stadsbibliotek. När det svenska industridesignföretaget Veryday hörde av sig för tre veckor sedan för...

IMG_0098Ett gratisprojekt? Ja tack, sa Stockholms stadsbibliotek.
När det svenska industridesignföretaget Veryday hörde av sig för tre veckor sedan för ett specialprojekt med biblioteken i Stockholm var det ingen tvekan.
Under tisdagen har därför Veryday synts med pop up-bibliotek i Tantolunden på Södermalm i Stockholms innerstad, och i förorterna Högdalen och Hagsätra.


Dagens satsning har handlat om att 38 personer från designföretaget, med hjälp av pop up-bibliotek och olika påhittiga och mer eller mindre handfasta metoder, försökt komma i kontakt med dem som ännu inte är vana biblioteksbesökare.

– De ska hjälpa till med att hitta lösningar för att stimulera intresset för läsning och bibliotek, säger Elisabeth Aldstedt, som har det övergripande ansvaret för stadsdelsbiblioteken i Stockholm.

Bland annat har Stockholms stadsbiblioteks mini-bibbla, en modul på en pirra, visats upp. Mini-biblioteket var också med på lördagens nationaldagsfirande i Rinkeby i västra Stockholm.

– Modulen är verkligen jättefin och väldigt användbar, säger Elisabeth Aldstedt. I Rinkeby var det jättemånga som kom fram och tittade och pratade böcker. Väldigt kul!

Designföretaget är prisbelönt och har vana från tidigare, ideella satsningar, ska ha tagit kontakt med Stockholms stadsbibliotek i ambitionen att ”ge något bra tillbaka till Stockholm”.

– Vi tog en kopp kaffe och jag berättade om våra största utmaningar: att minska klyftorna mellan dem som läser och inte läser. Och att biblioteken behöver hitta nya sätt att attrahera nya grupper.

– Att göra nya saker och gå ut utanför biblioteket för att möta och prata med människor, det är bra. Vi behöver ta reda på vad det är som skulle få människor, som inte läser böcker, att plötsligt bli intresserade. Vi hoppas att vi lär oss mycket av det här spännande samarbetet med Veryday, säger Elisabeth Aldstedt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min