Gratis designprojekt lockade Stockholm

9 jun 2015 • 2 min

Ett gratisprojekt? Ja tack, sa Stockholms stadsbibliotek. När det svenska industridesignföretaget Veryday hörde av sig för tre veckor sedan för...

IMG_0098Ett gratisprojekt? Ja tack, sa Stockholms stadsbibliotek.
När det svenska industridesignföretaget Veryday hörde av sig för tre veckor sedan för ett specialprojekt med biblioteken i Stockholm var det ingen tvekan.
Under tisdagen har därför Veryday synts med pop up-bibliotek i Tantolunden på Södermalm i Stockholms innerstad, och i förorterna Högdalen och Hagsätra.


Dagens satsning har handlat om att 38 personer från designföretaget, med hjälp av pop up-bibliotek och olika påhittiga och mer eller mindre handfasta metoder, försökt komma i kontakt med dem som ännu inte är vana biblioteksbesökare.

– De ska hjälpa till med att hitta lösningar för att stimulera intresset för läsning och bibliotek, säger Elisabeth Aldstedt, som har det övergripande ansvaret för stadsdelsbiblioteken i Stockholm.

Bland annat har Stockholms stadsbiblioteks mini-bibbla, en modul på en pirra, visats upp. Mini-biblioteket var också med på lördagens nationaldagsfirande i Rinkeby i västra Stockholm.

– Modulen är verkligen jättefin och väldigt användbar, säger Elisabeth Aldstedt. I Rinkeby var det jättemånga som kom fram och tittade och pratade böcker. Väldigt kul!

Designföretaget är prisbelönt och har vana från tidigare, ideella satsningar, ska ha tagit kontakt med Stockholms stadsbibliotek i ambitionen att ”ge något bra tillbaka till Stockholm”.

– Vi tog en kopp kaffe och jag berättade om våra största utmaningar: att minska klyftorna mellan dem som läser och inte läser. Och att biblioteken behöver hitta nya sätt att attrahera nya grupper.

– Att göra nya saker och gå ut utanför biblioteket för att möta och prata med människor, det är bra. Vi behöver ta reda på vad det är som skulle få människor, som inte läser böcker, att plötsligt bli intresserade. Vi hoppas att vi lär oss mycket av det här spännande samarbetet med Veryday, säger Elisabeth Aldstedt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min