Gratis designprojekt lockade Stockholm

9 jun 2015 • 2 min

Ett gratisprojekt? Ja tack, sa Stockholms stadsbibliotek. När det svenska industridesignföretaget Veryday hörde av sig för tre veckor sedan för...

IMG_0098Ett gratisprojekt? Ja tack, sa Stockholms stadsbibliotek.
När det svenska industridesignföretaget Veryday hörde av sig för tre veckor sedan för ett specialprojekt med biblioteken i Stockholm var det ingen tvekan.
Under tisdagen har därför Veryday synts med pop up-bibliotek i Tantolunden på Södermalm i Stockholms innerstad, och i förorterna Högdalen och Hagsätra.


Dagens satsning har handlat om att 38 personer från designföretaget, med hjälp av pop up-bibliotek och olika påhittiga och mer eller mindre handfasta metoder, försökt komma i kontakt med dem som ännu inte är vana biblioteksbesökare.

– De ska hjälpa till med att hitta lösningar för att stimulera intresset för läsning och bibliotek, säger Elisabeth Aldstedt, som har det övergripande ansvaret för stadsdelsbiblioteken i Stockholm.

Bland annat har Stockholms stadsbiblioteks mini-bibbla, en modul på en pirra, visats upp. Mini-biblioteket var också med på lördagens nationaldagsfirande i Rinkeby i västra Stockholm.

– Modulen är verkligen jättefin och väldigt användbar, säger Elisabeth Aldstedt. I Rinkeby var det jättemånga som kom fram och tittade och pratade böcker. Väldigt kul!

Designföretaget är prisbelönt och har vana från tidigare, ideella satsningar, ska ha tagit kontakt med Stockholms stadsbibliotek i ambitionen att ”ge något bra tillbaka till Stockholm”.

– Vi tog en kopp kaffe och jag berättade om våra största utmaningar: att minska klyftorna mellan dem som läser och inte läser. Och att biblioteken behöver hitta nya sätt att attrahera nya grupper.

– Att göra nya saker och gå ut utanför biblioteket för att möta och prata med människor, det är bra. Vi behöver ta reda på vad det är som skulle få människor, som inte läser böcker, att plötsligt bli intresserade. Vi hoppas att vi lär oss mycket av det här spännande samarbetet med Veryday, säger Elisabeth Aldstedt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min