Rinkeby årets mångspråkiga bibliotek

24 apr 2015 • < 1 min

Rinkeby bibliotek har utsetts till 2015 års mångspråkiga bibliotek. Enligt motiveringen är biblioteket ”ett friskt pumpande hjärta i lokalsamhället”. Dessutom...

etwis7xpeop9ddiwxeecRinkeby bibliotek har utsetts till 2015 års mångspråkiga bibliotek. Enligt motiveringen är biblioteket ”ett friskt pumpande hjärta i lokalsamhället”.

Dessutom har eldsjälarna bakom verksamheten ”satt Rinkeby på kartan till och med för Nobelpristagare, men ännu viktigare är alla de barn som på biblioteket får mod att uttrycka sig.” Beskedet togs emot med jubel:

– Jättekul! Arbetsgruppen gör ett strålande jobb varje dag, säger Britta Palm, enhetschef för Rinkeby och Tensta bibliotek, i ett pressmeddelande.

Tolv bibliotek var nominerade och i juryn ingår representanter från Bibliotek Botkyrka, Internationella biblioteket, Kungliga biblioteket och Svensk Biblioteksförening

Priset delas ut till ett bibliotek som på ett ”bra sätt har utvecklat mångspråkig biblioteksverksamhet i nya riktningar”. Rinkeby bibliotek har sagostunder på arabiska, svenska och somali och fungerar som ett kultur- och informationscentrum, på en plats där cirka 90 procent av de boende har utländsk bakgrund.

– En mångfald av språk och uttryck är en rikedom i ett samhälle, säger Katti Hoflin, Stockholms stadsbibliotekarie i ett uttalande. Och jag är så stolt över det arbete som bedrivs dagligen i Rinkeby bibliotek! Det berikar oss alla.

Varje år bjuds Nobelpristagaren i litteratur in till Rinkeby bibliotek, ett besök där pristagaren tar del av ett program skapat av elever från Bredbyskolan och Rinkebyskolan i samarbete med författaren Gunilla Lundgren.

Tidigare pristagare är Fisksätra bibliotek (2011) och Öxnehaga bibliotek (2013).

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min