Rinkeby årets mångspråkiga bibliotek

24 apr 2015 • < 1 min

Rinkeby bibliotek har utsetts till 2015 års mångspråkiga bibliotek. Enligt motiveringen är biblioteket ”ett friskt pumpande hjärta i lokalsamhället”. Dessutom...

etwis7xpeop9ddiwxeecRinkeby bibliotek har utsetts till 2015 års mångspråkiga bibliotek. Enligt motiveringen är biblioteket ”ett friskt pumpande hjärta i lokalsamhället”.

Dessutom har eldsjälarna bakom verksamheten ”satt Rinkeby på kartan till och med för Nobelpristagare, men ännu viktigare är alla de barn som på biblioteket får mod att uttrycka sig.” Beskedet togs emot med jubel:

– Jättekul! Arbetsgruppen gör ett strålande jobb varje dag, säger Britta Palm, enhetschef för Rinkeby och Tensta bibliotek, i ett pressmeddelande.

Tolv bibliotek var nominerade och i juryn ingår representanter från Bibliotek Botkyrka, Internationella biblioteket, Kungliga biblioteket och Svensk Biblioteksförening

Priset delas ut till ett bibliotek som på ett ”bra sätt har utvecklat mångspråkig biblioteksverksamhet i nya riktningar”. Rinkeby bibliotek har sagostunder på arabiska, svenska och somali och fungerar som ett kultur- och informationscentrum, på en plats där cirka 90 procent av de boende har utländsk bakgrund.

– En mångfald av språk och uttryck är en rikedom i ett samhälle, säger Katti Hoflin, Stockholms stadsbibliotekarie i ett uttalande. Och jag är så stolt över det arbete som bedrivs dagligen i Rinkeby bibliotek! Det berikar oss alla.

Varje år bjuds Nobelpristagaren i litteratur in till Rinkeby bibliotek, ett besök där pristagaren tar del av ett program skapat av elever från Bredbyskolan och Rinkebyskolan i samarbete med författaren Gunilla Lundgren.

Tidigare pristagare är Fisksätra bibliotek (2011) och Öxnehaga bibliotek (2013).

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min