Gulfregionens digitala bibliotek

11 nov 2014 • < 1 min

Qatars Digital Library startade officiellt i oktober i år. En tvåspråkig portal på arabiska och engelska, tillgänglig för alla. Det...

Qatars Digital Library startade officiellt i oktober i år. En tvåspråkig portal på arabiska och engelska, tillgänglig för alla. Det är en del av det samarbete mellan Qatars nationalbibliotek, Qatar Foundation och British Library som påbörjades under sommaren 2012:

Qatars Digital Library ger information om Gulfregionens historia, politik, folk, platser, vetenskap, handel och kultur. Materialet omfattar över en halv miljon sidor. Av dessa är 475 000 från British Librarys India Office Records med material från mitten av 1700-talet till 1951. Det omfattar också 25 000 sidor medeltida arabiska manuskript, som visar islamsk påverkan på västerlandet.

Qatars Digital Library ligger i linje med Qatars nationella vision 2030, att ”bevara nationens arv och öka arabiska värderingar och islamsk identitet”. Qatar ska vara ett center för historiska studier om Gulfregionen.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min