Gulfregionens digitala bibliotek

11 nov 2014 • < 1 min

Qatars Digital Library startade officiellt i oktober i år. En tvåspråkig portal på arabiska och engelska, tillgänglig för alla. Det...

Qatars Digital Library startade officiellt i oktober i år. En tvåspråkig portal på arabiska och engelska, tillgänglig för alla. Det är en del av det samarbete mellan Qatars nationalbibliotek, Qatar Foundation och British Library som påbörjades under sommaren 2012:

Qatars Digital Library ger information om Gulfregionens historia, politik, folk, platser, vetenskap, handel och kultur. Materialet omfattar över en halv miljon sidor. Av dessa är 475 000 från British Librarys India Office Records med material från mitten av 1700-talet till 1951. Det omfattar också 25 000 sidor medeltida arabiska manuskript, som visar islamsk påverkan på västerlandet.

Qatars Digital Library ligger i linje med Qatars nationella vision 2030, att ”bevara nationens arv och öka arabiska värderingar och islamsk identitet”. Qatar ska vara ett center för historiska studier om Gulfregionen.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min