Gulfregionens digitala bibliotek

11 nov 2014 • < 1 min

Qatars Digital Library startade officiellt i oktober i år. En tvåspråkig portal på arabiska och engelska, tillgänglig för alla. Det...

Qatars Digital Library startade officiellt i oktober i år. En tvåspråkig portal på arabiska och engelska, tillgänglig för alla. Det är en del av det samarbete mellan Qatars nationalbibliotek, Qatar Foundation och British Library som påbörjades under sommaren 2012:

Qatars Digital Library ger information om Gulfregionens historia, politik, folk, platser, vetenskap, handel och kultur. Materialet omfattar över en halv miljon sidor. Av dessa är 475 000 från British Librarys India Office Records med material från mitten av 1700-talet till 1951. Det omfattar också 25 000 sidor medeltida arabiska manuskript, som visar islamsk påverkan på västerlandet.

Qatars Digital Library ligger i linje med Qatars nationella vision 2030, att ”bevara nationens arv och öka arabiska värderingar och islamsk identitet”. Qatar ska vara ett center för historiska studier om Gulfregionen.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min