Gulfregionens digitala bibliotek

11 nov 2014 • < 1 min

Qatars Digital Library startade officiellt i oktober i år. En tvåspråkig portal på arabiska och engelska, tillgänglig för alla. Det...

Qatars Digital Library startade officiellt i oktober i år. En tvåspråkig portal på arabiska och engelska, tillgänglig för alla. Det är en del av det samarbete mellan Qatars nationalbibliotek, Qatar Foundation och British Library som påbörjades under sommaren 2012:

https://www.youtube.com/watch?v=QSGm6TfPUkE#t=15

Qatars Digital Library ger information om Gulfregionens historia, politik, folk, platser, vetenskap, handel och kultur. Materialet omfattar över en halv miljon sidor. Av dessa är 475 000 från British Librarys India Office Records med material från mitten av 1700-talet till 1951. Det omfattar också 25 000 sidor medeltida arabiska manuskript, som visar islamsk påverkan på västerlandet.

Qatars Digital Library ligger i linje med Qatars nationella vision 2030, att ”bevara nationens arv och öka arabiska värderingar och islamsk identitet”. Qatar ska vara ett center för historiska studier om Gulfregionen.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min