Här är årets vackraste bok

27 mar 2015 • < 1 min

I går kväll, torsdagen den 26 mars, hade Svensk Bokkonst 2014 prisutdelning och vernissage på Kungliga biblioteket i Stockholm. Förra...

sb_aretsbok2014_inlagaI går kväll, torsdagen den 26 mars, hade Svensk Bokkonst 2014 prisutdelning och vernissage på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Förra året var det The second in line – from the sketchbooks of Mattias Adolfsson som kammade hem priset som årets vackraste bok. Och i år går priset till Den nya världen & Den nya staden av Lennart Pehrson. Böckerna är formgivna och illustrerade av Johannes Molin.

Priset som delas ut kallas ”Den gyllene boken” och är formgiven av konstnären Wilhelm von Kröckert.

repro: Kungliga biblioteketSuverän fackboksform, som en myllrande upptäcktsfärd ledsagad i form, typografi, tryck och bokbinderi. Snygga blockbokstäver i stora utbrutna citat och fenomenala omslag. Bandens visuella uttryck gillas av juryn exempelvis stadens omslagsbild som fint omslingrar titeltexten. En bokproduktion som visar stor omsorg. Teasern på eftersättsbladen är fiffig och nu väntar juryn med spänning på nummer tre i serien.” (Juryns motivering)

Det var 1933 som Svensk Bokkonst grundades. I dag är det en ideell förening som bland annat ska inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker.

Foto: Jens Östman/KB

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min