Här är årets vackraste bok

27 mar 2015 • < 1 min

I går kväll, torsdagen den 26 mars, hade Svensk Bokkonst 2014 prisutdelning och vernissage på Kungliga biblioteket i Stockholm. Förra...

sb_aretsbok2014_inlagaI går kväll, torsdagen den 26 mars, hade Svensk Bokkonst 2014 prisutdelning och vernissage på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Förra året var det The second in line – from the sketchbooks of Mattias Adolfsson som kammade hem priset som årets vackraste bok. Och i år går priset till Den nya världen & Den nya staden av Lennart Pehrson. Böckerna är formgivna och illustrerade av Johannes Molin.

Priset som delas ut kallas ”Den gyllene boken” och är formgiven av konstnären Wilhelm von Kröckert.

repro: Kungliga biblioteketSuverän fackboksform, som en myllrande upptäcktsfärd ledsagad i form, typografi, tryck och bokbinderi. Snygga blockbokstäver i stora utbrutna citat och fenomenala omslag. Bandens visuella uttryck gillas av juryn exempelvis stadens omslagsbild som fint omslingrar titeltexten. En bokproduktion som visar stor omsorg. Teasern på eftersättsbladen är fiffig och nu väntar juryn med spänning på nummer tre i serien.” (Juryns motivering)

Det var 1933 som Svensk Bokkonst grundades. I dag är det en ideell förening som bland annat ska inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker.

Foto: Jens Östman/KB

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min