Hbtq-hylla eller inte?

20 sep 2019 • 2 min

En bibliotekarie på en högstadieskola undrar om det är rätt eller fel att ha en särskild regnbågshylla.

Hej!
Jag jobbar i en högstadieskola och vi har haft diskussioner här på skolan om man ska ha en regnbågshylla eller inte. Om man inte vill vara öppen med vad man läser kan det ju vara känsligt att gå till den hyllan och botanisera. Och det kan ju också vara ett sätt att bryta normen att låta olika norm­ system stå sida vid sida. Eller?

Skolbibliotekarie i Skåne

Christer svarar:

Christer Edeholt, nätverket för hbtq­frågor på biblio­tek, biblioteksutveck­lare med fokus tillgänglighet på Regionbibliotek Västerbotten.

Det viktiga är att inkludera hbtq­-personer och att synliggöra hbtq. En regnbågshylla är inte en nödvändig­het, men att lyfta fram medier som handlar om hbtq är konstruktivt och hjälper många. Ett bibliotek i Väster­botten ville först skydda hbtq-­perso­ners integritet genom att låta bli att ha en regnbågshylla – de kände sedan att det inte var deras uppgift att skam­belägga hbtq genom att ta för givet att hbtq är skamfullt för låntagarna. De håller därför på att fixa fram en regn­ bågshylla nu. Om biblioteket har en hylla så är det bra om den placeras så att en kan titta i den utan att bli uttit­tad. Viktigt att hyllan har dubbletter under ordinarie signum, så att hbtq finns integrerat i övriga biblioteket också.

Att låta böckerna stå som de alltid har gjort bryter inte normen utan reproducerar den. Hbtq är inte ett annat normsystem än vad normen är. Samhället är heteronormativt och att lyfta hbtq är att visa på att det finns mer än det som normen beskriver.

Regnbågshyllan är en hylla med hbtq­-perspektiv, aldrig en målgrupps­hylla eller en speciell genre. Hyllan markerar att du har rätt att vara du. Det är en hylla som avdramatiserar hbtq, som höjer den allmänna kunskapsnivån och den kulturella kvaliteten med ett normkritiskt perspektiv. Den är givetvis till för alla och angelägen för alla precis som böcker som beskriver cispersoner och heterosexualitet. [fakta id=”20518″]

På mindre bibliotek med begränsad budget kan det funka bra med ett regnbågstorn som en positiv hbtq­markering. Det är en permanent skyltning med broschyrer och media med hbtq­-perspektiv. Då krävs det inte dubblering av media utan personalen kan i stället variera vad som står i tornet.

Ta gärna mer kontakt med mig, nätverket och er närmsta RFSL­-avdelning.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min