Hbtq-hylla eller inte?

20 sep 2019 • 2 min

En bibliotekarie på en högstadieskola undrar om det är rätt eller fel att ha en särskild regnbågshylla.

Hej!
Jag jobbar i en högstadieskola och vi har haft diskussioner här på skolan om man ska ha en regnbågshylla eller inte. Om man inte vill vara öppen med vad man läser kan det ju vara känsligt att gå till den hyllan och botanisera. Och det kan ju också vara ett sätt att bryta normen att låta olika norm­ system stå sida vid sida. Eller?

Skolbibliotekarie i Skåne

Christer svarar:

Christer Edeholt, nätverket för hbtq­frågor på biblio­tek, biblioteksutveck­lare med fokus tillgänglighet på Regionbibliotek Västerbotten.

Det viktiga är att inkludera hbtq­-personer och att synliggöra hbtq. En regnbågshylla är inte en nödvändig­het, men att lyfta fram medier som handlar om hbtq är konstruktivt och hjälper många. Ett bibliotek i Väster­botten ville först skydda hbtq-­perso­ners integritet genom att låta bli att ha en regnbågshylla – de kände sedan att det inte var deras uppgift att skam­belägga hbtq genom att ta för givet att hbtq är skamfullt för låntagarna. De håller därför på att fixa fram en regn­ bågshylla nu. Om biblioteket har en hylla så är det bra om den placeras så att en kan titta i den utan att bli uttit­tad. Viktigt att hyllan har dubbletter under ordinarie signum, så att hbtq finns integrerat i övriga biblioteket också.

Att låta böckerna stå som de alltid har gjort bryter inte normen utan reproducerar den. Hbtq är inte ett annat normsystem än vad normen är. Samhället är heteronormativt och att lyfta hbtq är att visa på att det finns mer än det som normen beskriver.

Regnbågshyllan är en hylla med hbtq­-perspektiv, aldrig en målgrupps­hylla eller en speciell genre. Hyllan markerar att du har rätt att vara du. Det är en hylla som avdramatiserar hbtq, som höjer den allmänna kunskapsnivån och den kulturella kvaliteten med ett normkritiskt perspektiv. Den är givetvis till för alla och angelägen för alla precis som böcker som beskriver cispersoner och heterosexualitet. [fakta id=”20518″]

På mindre bibliotek med begränsad budget kan det funka bra med ett regnbågstorn som en positiv hbtq­markering. Det är en permanent skyltning med broschyrer och media med hbtq­-perspektiv. Då krävs det inte dubblering av media utan personalen kan i stället variera vad som står i tornet.

Ta gärna mer kontakt med mig, nätverket och er närmsta RFSL­-avdelning.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min