Hbtq-hylla eller inte?

20 sep 2019 • 2 min

En bibliotekarie på en högstadieskola undrar om det är rätt eller fel att ha en särskild regnbågshylla.

Hej!
Jag jobbar i en högstadieskola och vi har haft diskussioner här på skolan om man ska ha en regnbågshylla eller inte. Om man inte vill vara öppen med vad man läser kan det ju vara känsligt att gå till den hyllan och botanisera. Och det kan ju också vara ett sätt att bryta normen att låta olika norm­ system stå sida vid sida. Eller?

Skolbibliotekarie i Skåne

Christer svarar:

Christer Edeholt, nätverket för hbtq­frågor på biblio­tek, biblioteksutveck­lare med fokus tillgänglighet på Regionbibliotek Västerbotten.

Det viktiga är att inkludera hbtq­-personer och att synliggöra hbtq. En regnbågshylla är inte en nödvändig­het, men att lyfta fram medier som handlar om hbtq är konstruktivt och hjälper många. Ett bibliotek i Väster­botten ville först skydda hbtq-­perso­ners integritet genom att låta bli att ha en regnbågshylla – de kände sedan att det inte var deras uppgift att skam­belägga hbtq genom att ta för givet att hbtq är skamfullt för låntagarna. De håller därför på att fixa fram en regn­ bågshylla nu. Om biblioteket har en hylla så är det bra om den placeras så att en kan titta i den utan att bli uttit­tad. Viktigt att hyllan har dubbletter under ordinarie signum, så att hbtq finns integrerat i övriga biblioteket också.

Att låta böckerna stå som de alltid har gjort bryter inte normen utan reproducerar den. Hbtq är inte ett annat normsystem än vad normen är. Samhället är heteronormativt och att lyfta hbtq är att visa på att det finns mer än det som normen beskriver.

Regnbågshyllan är en hylla med hbtq­-perspektiv, aldrig en målgrupps­hylla eller en speciell genre. Hyllan markerar att du har rätt att vara du. Det är en hylla som avdramatiserar hbtq, som höjer den allmänna kunskapsnivån och den kulturella kvaliteten med ett normkritiskt perspektiv. Den är givetvis till för alla och angelägen för alla precis som böcker som beskriver cispersoner och heterosexualitet. [fakta id=”20518″]

På mindre bibliotek med begränsad budget kan det funka bra med ett regnbågstorn som en positiv hbtq­markering. Det är en permanent skyltning med broschyrer och media med hbtq­-perspektiv. Då krävs det inte dubblering av media utan personalen kan i stället variera vad som står i tornet.

Ta gärna mer kontakt med mig, nätverket och er närmsta RFSL­-avdelning.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min