"Hembesöken har varit ett bra verktyg"
19 sep 2018 • 2 min
Det läsfrämjande projektet Bokstart har varit uppskattat, även om det funnits en del utmaningar. Det konstaterar Kulturrådet i en rapport. "Hembesöken har varit ett bra verktyg att nå dem som annars inte kommer till biblioteken", säger projektledaren Maria Telenius i ett pressmeddelande.


I tre år har Kulturrådet drivit projektet Bokstart som ska främja språk- och läsutvecklingen hos barn mellan noll till tre år. I projektet samarbetar folkbibliotek och barnavårdscentraler genom att göra hembesök och stötta föräldrar till att stimulera barnets språkutveckling.
Bokstart har drivits som ett pilotprojekt i Göteborg, Landskrona och Södertälje, samt i regionerna Jämtland/Härjedalen och Västernorrland. Läs ett reportage med läsfrämjarna i Södertälje här.
Kulturrådet har nu sammanställt läsfrämjarnas erfarenheter och lärdomar från pilotperioden i en rapport. Familjerna som deltagit har inte varit med i uppföljningen.
I rapporten konstaterar läsfrämjarna att det varit positivt att att möta barn och familjer på deras hemmaplan.
”Genom hembesök har bibliotekspersonal fått en personlig stund tillsammans med familjer och överlämnat böcker anpassade för aktuella åldrar. De har även i en trygg miljö kunnat tipsa om ytterligare barnböcker och berättat varför det är viktigt att prata och läsa med barnet”, skriver Kulturrådet i rapporten.
Familjerna har enligt läsfrämjarna uppskattat att information om barns språkutveckling funnits på olika språk. De har också uppskattat urvalet av böcker – även om en del önskat böcker utan text eller på andra språk.
Under tre år har man gjort drygt 2 260 hembesök och nått ut till cirka 1 600 barn.
Men det har funnits en del utmaningar. Bland annat har det varit problem med kommunikation, som att läsfrämjarna och familjerna inte pratat samma språk.
Även samverkan mellan barnhälsovård och folkbibliotek har ibland varit svårt. ”Den sammantagna bilden är att det finns en mängd beprövade erfarenheter och metoder för att stimulera små barns språkutveckling men att det ofta saknas gemensamma strukturer för samverkan mellan de olika aktörerna”, skriver Kulturrådet.
Maria Telenius är projektledare för Bokstart på Kulturrådet.
– Det vi ser efter de här första åren med Bokstart är att samverkan är nyckeln för att kunna nå resultat, vi ska jobba vidare med att skapa ännu bättre förutsättningar för samverkan. Hembesöken har varit ett bra verktyg att nå dem som annars inte kommer till biblioteken. Förankring och organisation är också viktiga framgångsfaktorer, det tar vi med oss i det fortsatta arbetet med Bokstart, säger hon i ett pressmeddelande.
Bokstart finns i ett 40-tal länder. Förra året fick Kulturrådet i uppdrag av regeringen att se till att Bokstart sprids till fler i Sverige och att även förskolan kopplas på i satsningen.
Senaste nytt

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer