"Hembesöken har varit ett bra verktyg"
19 sep 2018 • 2 min
Det läsfrämjande projektet Bokstart har varit uppskattat, även om det funnits en del utmaningar. Det konstaterar Kulturrådet i en rapport. "Hembesöken har varit ett bra verktyg att nå dem som annars inte kommer till biblioteken", säger projektledaren Maria Telenius i ett pressmeddelande.
I tre år har Kulturrådet drivit projektet Bokstart som ska främja språk- och läsutvecklingen hos barn mellan noll till tre år. I projektet samarbetar folkbibliotek och barnavårdscentraler genom att göra hembesök och stötta föräldrar till att stimulera barnets språkutveckling.
Bokstart har drivits som ett pilotprojekt i Göteborg, Landskrona och Södertälje, samt i regionerna Jämtland/Härjedalen och Västernorrland. Läs ett reportage med läsfrämjarna i Södertälje här.
Kulturrådet har nu sammanställt läsfrämjarnas erfarenheter och lärdomar från pilotperioden i en rapport. Familjerna som deltagit har inte varit med i uppföljningen.
I rapporten konstaterar läsfrämjarna att det varit positivt att att möta barn och familjer på deras hemmaplan.
”Genom hembesök har bibliotekspersonal fått en personlig stund tillsammans med familjer och överlämnat böcker anpassade för aktuella åldrar. De har även i en trygg miljö kunnat tipsa om ytterligare barnböcker och berättat varför det är viktigt att prata och läsa med barnet”, skriver Kulturrådet i rapporten.
Familjerna har enligt läsfrämjarna uppskattat att information om barns språkutveckling funnits på olika språk. De har också uppskattat urvalet av böcker – även om en del önskat böcker utan text eller på andra språk.
Under tre år har man gjort drygt 2 260 hembesök och nått ut till cirka 1 600 barn.
Men det har funnits en del utmaningar. Bland annat har det varit problem med kommunikation, som att läsfrämjarna och familjerna inte pratat samma språk.
Även samverkan mellan barnhälsovård och folkbibliotek har ibland varit svårt. ”Den sammantagna bilden är att det finns en mängd beprövade erfarenheter och metoder för att stimulera små barns språkutveckling men att det ofta saknas gemensamma strukturer för samverkan mellan de olika aktörerna”, skriver Kulturrådet.
Maria Telenius är projektledare för Bokstart på Kulturrådet.
– Det vi ser efter de här första åren med Bokstart är att samverkan är nyckeln för att kunna nå resultat, vi ska jobba vidare med att skapa ännu bättre förutsättningar för samverkan. Hembesöken har varit ett bra verktyg att nå dem som annars inte kommer till biblioteken. Förankring och organisation är också viktiga framgångsfaktorer, det tar vi med oss i det fortsatta arbetet med Bokstart, säger hon i ett pressmeddelande.
Bokstart finns i ett 40-tal länder. Förra året fick Kulturrådet i uppdrag av regeringen att se till att Bokstart sprids till fler i Sverige och att även förskolan kopplas på i satsningen.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer