Hotad på jobbet
20 sep 2017 • 4 min
Hat på Ekerö, fysiskt våld i Öxnehaga. Biblioteksbladet har pratat med dem som blivit utsatta på sin arbetsplats. Vad hände? Hur kändes det? Vad görs för att det inte ska hända igen?
Februari i år. En kvinna kommer in på Nina Sundbergs arbetsplats, folkbiblioteket på Ekerö, för att lämna ett inköpsförslag. Boken, ”Massutmaning”, är skriven av debattören och ekonomen Tino Sanandaji och handlar om Sveriges kostnader för invandring.
Inköpsförslaget behandlas som alla andra förslag. Bibliotekarierna tar upp det på ett av sina bokmöten. Eftersom ”Massutmaning” i februari saknar recensioner, knappt finns på några andra bibliotek, är utgiven på eget förlag och finansierad genom crowdsourcing, blir beslutet att inte köpa in den.
Nina Sundberg får i uppdrag att kontakta låntagaren. Efter ett telefonsamtal och några mejl fram och tillbaka tror hon att ärendet är avklarat.
– Några timmar senare börjar det plinga till i min telefon. Nyheter idag har publicerat en nyhet om att jag har vägrat att köpa in boken och även plockat upp saker som jag skrivit på min privata Facebook, säger hon.
Nyheter idags artikel blir början på en storm. De närmaste dagarna tar bibliotekets Facebook-sida emot 900 kommentarer. Mycket av det som skrivs är hatiskt och direkt riktat mot Nina Sundberg. Biblioteket sätter upp ett filter där de inlägg som nämner hennes namn eller innehåller svordomar fastnar.
– Det var ett så massivt hat. Jag hade ingen kontroll över hur mitt namn användes på nätet. Det fanns till och med trådar på Flashback där min adress stod.
Biblioteket blir nerringt. Nina Sundberg får inte jobba ute på golvet på en och en halv vecka. Därefter lugnar det ner sig.
Efter hatvågen beslutas det att all mejlkonversation med låntagare ska ske med biblioteket som avsändare, inte med personalens namn. Däremot anmäls inte händelsen till Arbetsmiljöverket eller polisen.
– Dels finns det inte riktigt någon rutin för att hantera sånt här. Dels upplevde jag det inte som några konkreta hot. Men det finns väl också någon slags oro för att verka överkänslig. Att när man har en offentlig anställning måste man tåla vissa saker, säger Nina Sundberg.
Hon är inte den enda bibliotekarie som nyligen blivit utsatt för hat eller hot på jobbet. Det berättar Maria Jacobsson, ansvarig för folkbiblioteksfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vars årliga kulturkonferens i mitten av oktober kommer att ha en programpunkt på temat hot och säkerhet.
– Jag har sett en ökning av kommuner som hört av sig till mig och berättat om hot. Alla ärenden har handlat om att man valt att köpa in eller inte köpa in vissa medier.
Ett exempel är biblioteket i Nacka vars beslut att inte köpa in den högerextrema tidningen Nya Tider ledde till att en bibliotekarie fick ta emot ett dödshot på telefon.
Maria Jacobsson har lång erfarenhet av att arbeta med biblioteksfrågor, både lokalt och regionalt. Det som hänt i Nacka och på Ekerö tycker hon visar på en ny sorts hot. Gemensamt är att de på ett eller annat sätt är politiskt motiverade. Men också att det ofta är enskilda anställda som får ta emot hoten.
– Det kan handla om reaktioner på enskilda föreläsare, men också om att biblioteket till exempel har blivit hbtq-certifierat, säger Maria Jacobsson. Att enskilda medarbetare hotas, det känner jag inte igen sedan tidigare.
Hot kopplade till stök och oro på biblioteken kan Maria Jacobsson däremot inte se någon ökning av.
– Stök på bibliotek har alltid funnits och det går i vågor. Men det kanske är andra typer av grupper i dag och det kanske har gått ner i åldrarna. På en del bibliotek är det väldigt många barn som inte har någonstans att vara på eftermiddagarna. Är det väldigt mycket folk på ett bibliotek blir det lätt konflikter.
Biblioteksbladet har tittat på alla anmälningar om hot och våld mot biblioteksanställda som har kommit in till Arbetsmiljöverket de senaste fyra åren. De som hotar är främst berusade personer eller gäng med ungdomar, ofta efter en tillsägelse från den anställda.
Så långt som till våld går det sällan. Men det händer. I januari 2016 blir en bibliotekarie på Öxnehaga bibliotek utanför Huskvarna slagen i ansiktet av en besökare när hon säger till ett gäng ungdomar att sluta störa.
– Att klippa till en bibliotekarie är ju en extraordinär händelse. Vi har haft en del stök och bråk, säger Ulrich Wollrab, bibliotekarie och verksamhetsledare.
Biblioteket ligger i anslutning till en skola i Öxnehaga centrum och spelar en viktig roll i ett samhälle med höga ohälso- och arbetslöshetstal. Så pass att de som arbetar på filialen förra året blev framröstade som årets Öxnehagaprofiler av de boende i området.
– Vi vill vara en lokal mötesplats och försöker profilera oss lite ”out of the box”. Vi jobbar väldigt mycket med aktiviteter och kontaktskapande åtgärder som familjesöndagar och språkkafé, berättar Ulrich Wollrab.
Det centrala läget är dock på gott och ont.
– På ett sätt är det perfekt och på ett annat sätt inte så bra. Centrum är tillhåll för ungdomar som kanske inte har världens bästa meritförteckning.
Ulrich Wollrab ser tydligt hur det som händer i lokalsamhället påverkar biblioteket. Just nu, berättar han, är det lugnt i Öxnehaga, mycket beroende på att de unga som tidigare drivit runt i centrum fått jobb. Och då är det också lugnt på biblioteket. Samtidigt, menar han, måste personalen själva kunna se till att biblioteket är lugnt och tryggt, även när miljön utanför är stökig.
– Det demokratiska uppdraget går före alla andra uppdrag, alla ska kunna vistas i den här lokalen. Man ska kunna använda biblioteket som studieplats, ha politiska debatter, och skriva sitt cv för att söka jobb.
Eftersom det har varit stökigt till och från har biblioteket i Öxnehaga sedan flera år tillbaka en handlingsplan som i korthet går ut på att ingen ska jobba ensam. Personalen har också fått utbildning i bemötande. Och om någon beter sig olämpligt ska ett givet schema följas.
– Om någon ska avvisas från biblioteket är vi alltid två personer. Vi försöker hålla avstånd, aldrig ta tag i kläderna, tala lugnt och sansat. Vi säger till en gång, sedan en andra gång och sedan säger vi att vi får tillkalla säkerhetsvakt eller polis. Och vi försöker vara konsekventa med att göra det, säger Ulrich Wollrab.
Ulrich Wollrab anser förstås att det är oacceptabelt att bli slagen eller hotad på jobbet men framhåller att den sociala delen av arbetet som bibliotekarie samtidigt är viktig.
– Innan du kan få någon att läsa en Nobelpristagare måste du få den att befinna sig på en nivå där man kan ta till sig information. Att skapa kontakt, visa att personen är sedd, att hjälpa till – men också att visa när ett beteende inte fungerar på biblioteket.
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer