I vilken stad finns Årets bibliotek 2015?

29 maj 2015 • 2 min

På biblioteket i Rosengård är personalen lite extra glada, och inte bara för att sommaren närmar sig. De har nämligen...

Storstader-arets-bibliotekPå biblioteket i Rosengård är personalen lite extra glada, och inte bara för att sommaren närmar sig. De har nämligen blivit nominerade till Årets bibliotek 2015. ”Det är som att få nobelpriset,” säger bibliotekschefen Maria Roijer till Sydsvenskan. Så nu står det mellan Malmö, Göteborg och Stockholm. 

I början av maj presenterades vilka tre bibliotek som är nominerade till Årets bibliotek 2015, en utmärkelse som delats ut sedan 1986. Det är DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation som står bakom priset. Vinnaren utses i Göteborg på Bok- och biblioteksmässan den 24 september.

I år är det, förutom Rosengårds bibliotek, även Chalmers Tekniska Högskolas bibliotek och Kista bibliotek som har chans att kamma hem den ärofyllda titeln.

Rosengårds bibliotek har ”lyckats skapa en naturlig mötesplats för de som bor i Rosengård”, och här samlas människor från hela världen. Kanske bland annat för att biblioteket har ett språkcafé, en uppfinning som de var först med, där svenskar lär invandrare att samtala på svenska. I DIK:s nominering står det: ”Biblioteket skapar ytor där människor med olika språk och kulturer kommunicerar och interagerar med varandra.”

Maria Roijer är bibliotekschef på Rosengårds bibliotek och hon är riktigt spänd inför hösten när vinnaren ska utses.

– Att bli nominerad är som att få Nobelpriset, säger hon till Sydsvenskan.

Också på Kista bibliotek finns ett språkcafé. Det är öppet en och en halv timme varje dag för de som vill lära sig prata svenska. I och med att biblioteket flyttade in i Kista Galleria får de bland annat nomineringen för att de är ett bibliotek ”mitt i lokalsamhället, öppet för alla invånare med olika och skiftande behov och önskemål.”

Chalmers Tekniska Högskolas bibliotek har förtjänat sin nominering, bland annat genom att alltid möta studenters och forskares behov med hjälp av ett arbetssätt där användaren står i centrum. DIK trycker även på Chalmers egenutvecklade hemsida som är byggd med ett responsivt och lätthanterligt gränssnitt.

Priset består, förutom själva utmärkelsen, också av ett stipendium på 25 000 kronor. Förra året var det biblioteket i Växjö som vann. Hela listan över vilka som fått utmärkelsen hittar du här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min