Ickeanvändarna ska nås

24 okt 2012 • 2 min

Stiftelsen för internetinfrastruktur, .SE, finansierar 11 nya projekt inom ramen för kampanjen Digidel. Flera av projekten riktar in sig på...

Stiftelsen för internetinfrastruktur, .SE, finansierar 11 nya projekt inom ramen för kampanjen Digidel. Flera av projekten riktar in sig på att nå människor över 45 år och uppåt. Bland de 1,2 miljoner svenskar som aldrig eller väldigt sällan använder internet är personer över 45 år i majoritet..SE:s Internetfonden har sedan 2008 finansierat 61 projekt med totalt 18,5 miljoner kronor i syfte att höja den digitala kompetensen hos människor i Sverige som av olika anledningar står utanför internet. Under höstens ansökningsperiod har man fått in 44 ansökningar inom ramen för digital delaktighet och nu har elva av dessa beviljats finansiering. Projekten erbjuder på olika sätt utbildning i grundläggande internetkunskaper. De drivs av bibliotek, folkbildning och ideella organisationer med flera aktörer.

På Digideldagen – en konferensdag under Internetdagarna tidigare i höst –presenterades elva nya projekt som startar med stöd av Internetfonden.

Bland annat ska 50 seniorer i Västerbotten introduceras i YouTube, Twitter och Google. Öjaby Sveriges Pensionärsförbund har som mål att utbilda 40 medlemmar i Kronobergs län i digital delaktighet.

I Lycksele driver Medborgarskolan Nord ett projekt för ökad digital delaktighet hos personer över 65 år för att de ska kunna bli aktiva e-medborgare.

Spelprogrammering för seniorer är ett projekt som drivs av it-företaget Roboro i Tullinge som satsar på att lära äldre att ha kul med en dator genom att göra webbaserade spel med JavaScript.

PRO i Örebro län ska i studiecirkelform utbilda äldre i att använda dator och Internet med inriktning på banktjänster, e-post, sökning på nätet, beställa biljetter till kulturarrangemang och resor.

Och i Östergötland ska fler LO-medlemmar få hjälp att lära sig internet.

Mer om dessa och andra projekt som får stöd finns att läsa om på .SE:s hemsida.

Kampanjen Digidel 2013 startade med ett upprop för digital delaktighet i april 2011 av 16 initiativtagare, bland dessa .SE. Idag har Digidel 299 partners från offentlig- privat- och ideell sektor – bland dem Svensk Biblioteksförening, som gör insatser för ökad digital delaktighet. De projekt som beviljas medel undersöker nya grepp för att öka kunskapen om och användande av internet för icke- och sällanvändare. Enligt Digidel har närmare 92 000 personer hittills nåtts av kampanjens insatser.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min