Ickeanvändarna ska nås
24 okt 2012 • 2 min
Stiftelsen för internetinfrastruktur, .SE, finansierar 11 nya projekt inom ramen för kampanjen Digidel. Flera av projekten riktar in sig på...

Stiftelsen för internetinfrastruktur, .SE, finansierar 11 nya projekt inom ramen för kampanjen Digidel. Flera av projekten riktar in sig på att nå människor över 45 år och uppåt. Bland de 1,2 miljoner svenskar som aldrig eller väldigt sällan använder internet är personer över 45 år i majoritet..SE:s Internetfonden har sedan 2008 finansierat 61 projekt med totalt 18,5 miljoner kronor i syfte att höja den digitala kompetensen hos människor i Sverige som av olika anledningar står utanför internet. Under höstens ansökningsperiod har man fått in 44 ansökningar inom ramen för digital delaktighet och nu har elva av dessa beviljats finansiering. Projekten erbjuder på olika sätt utbildning i grundläggande internetkunskaper. De drivs av bibliotek, folkbildning och ideella organisationer med flera aktörer.
På Digideldagen – en konferensdag under Internetdagarna tidigare i höst –presenterades elva nya projekt som startar med stöd av Internetfonden.
Bland annat ska 50 seniorer i Västerbotten introduceras i YouTube, Twitter och Google. Öjaby Sveriges Pensionärsförbund har som mål att utbilda 40 medlemmar i Kronobergs län i digital delaktighet.
I Lycksele driver Medborgarskolan Nord ett projekt för ökad digital delaktighet hos personer över 65 år för att de ska kunna bli aktiva e-medborgare.
Spelprogrammering för seniorer är ett projekt som drivs av it-företaget Roboro i Tullinge som satsar på att lära äldre att ha kul med en dator genom att göra webbaserade spel med JavaScript.
PRO i Örebro län ska i studiecirkelform utbilda äldre i att använda dator och Internet med inriktning på banktjänster, e-post, sökning på nätet, beställa biljetter till kulturarrangemang och resor.
Och i Östergötland ska fler LO-medlemmar få hjälp att lära sig internet.
Mer om dessa och andra projekt som får stöd finns att läsa om på .SE:s hemsida.
Kampanjen Digidel 2013 startade med ett upprop för digital delaktighet i april 2011 av 16 initiativtagare, bland dessa .SE. Idag har Digidel 299 partners från offentlig- privat- och ideell sektor – bland dem Svensk Biblioteksförening, som gör insatser för ökad digital delaktighet. De projekt som beviljas medel undersöker nya grepp för att öka kunskapen om och användande av internet för icke- och sällanvändare. Enligt Digidel har närmare 92 000 personer hittills nåtts av kampanjens insatser.
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
• 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer