Idag firar vi...

20 nov 2012 • < 1 min

…Barnkonventionens dag. För 23 år sedan, 1989, antog FN en konvention om barns och ungdomars rättigheter. Det uppmärksammas internationellt varje...

…Barnkonventionens dag. För 23 år sedan, 1989, antog FN en konvention om barns och ungdomars rättigheter. Det uppmärksammas internationellt varje år med en Barnkonventionens dag. Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Bland annat att alla barn har samma rättigheter och lika värde och att ingen får diskrimineras.

Barnkonventionen slår vidare fast varje barns rätt till yttrandefrihet, tankefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet ska respekteras; att varje barn ha rätt till utbildning och att grundskolan ska vara gratis; att undervisningen ska syfta till att utveckla barnets fulla möjligheter och respekt för mänskliga rättigheter.

Barnkonventionen påminner om att ett barn som tillhör en minoritet eller ursprungsbefolkning har rätt till sitt språk, sin kultur och religion liksom barnens rätt till lek, vila och fritid. En dag som denna kan det vara värt att på nytt ta del av Barnkonventionens bestämmelser i sin helhet.

I Sverige uppmärksammas FN:s internationella barnkonventionsdag bland annat på Nobelmuseet i Stockholm med en familjedag. Evenemanget sker i samarbete med Nobelpristagaren UNICEF vars ambassadör, Eva Röse, finns på plats för att bjuda på en sagostund. På programmet finns också aktiviteter som Skapa fredsuppfinningar av gamla leksaker och Rita dina rättigheter. Dessutom visas Johan Hagelbäcks film Ja visst har barnen rätt!

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min