Idag firar vi...

20 nov 2012 • < 1 min

…Barnkonventionens dag. För 23 år sedan, 1989, antog FN en konvention om barns och ungdomars rättigheter. Det uppmärksammas internationellt varje...

…Barnkonventionens dag. För 23 år sedan, 1989, antog FN en konvention om barns och ungdomars rättigheter. Det uppmärksammas internationellt varje år med en Barnkonventionens dag. Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Bland annat att alla barn har samma rättigheter och lika värde och att ingen får diskrimineras.

Barnkonventionen slår vidare fast varje barns rätt till yttrandefrihet, tankefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet ska respekteras; att varje barn ha rätt till utbildning och att grundskolan ska vara gratis; att undervisningen ska syfta till att utveckla barnets fulla möjligheter och respekt för mänskliga rättigheter.

Barnkonventionen påminner om att ett barn som tillhör en minoritet eller ursprungsbefolkning har rätt till sitt språk, sin kultur och religion liksom barnens rätt till lek, vila och fritid. En dag som denna kan det vara värt att på nytt ta del av Barnkonventionens bestämmelser i sin helhet.

I Sverige uppmärksammas FN:s internationella barnkonventionsdag bland annat på Nobelmuseet i Stockholm med en familjedag. Evenemanget sker i samarbete med Nobelpristagaren UNICEF vars ambassadör, Eva Röse, finns på plats för att bjuda på en sagostund. På programmet finns också aktiviteter som Skapa fredsuppfinningar av gamla leksaker och Rita dina rättigheter. Dessutom visas Johan Hagelbäcks film Ja visst har barnen rätt!

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min