Idag firar vi...

20 nov 2012 • < 1 min

…Barnkonventionens dag. För 23 år sedan, 1989, antog FN en konvention om barns och ungdomars rättigheter. Det uppmärksammas internationellt varje...

…Barnkonventionens dag. För 23 år sedan, 1989, antog FN en konvention om barns och ungdomars rättigheter. Det uppmärksammas internationellt varje år med en Barnkonventionens dag. Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Bland annat att alla barn har samma rättigheter och lika värde och att ingen får diskrimineras.

Barnkonventionen slår vidare fast varje barns rätt till yttrandefrihet, tankefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet ska respekteras; att varje barn ha rätt till utbildning och att grundskolan ska vara gratis; att undervisningen ska syfta till att utveckla barnets fulla möjligheter och respekt för mänskliga rättigheter.

Barnkonventionen påminner om att ett barn som tillhör en minoritet eller ursprungsbefolkning har rätt till sitt språk, sin kultur och religion liksom barnens rätt till lek, vila och fritid. En dag som denna kan det vara värt att på nytt ta del av Barnkonventionens bestämmelser i sin helhet.

I Sverige uppmärksammas FN:s internationella barnkonventionsdag bland annat på Nobelmuseet i Stockholm med en familjedag. Evenemanget sker i samarbete med Nobelpristagaren UNICEF vars ambassadör, Eva Röse, finns på plats för att bjuda på en sagostund. På programmet finns också aktiviteter som Skapa fredsuppfinningar av gamla leksaker och Rita dina rättigheter. Dessutom visas Johan Hagelbäcks film Ja visst har barnen rätt!

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min