Idag firar vi...

20 nov 2012 • < 1 min

…Barnkonventionens dag. För 23 år sedan, 1989, antog FN en konvention om barns och ungdomars rättigheter. Det uppmärksammas internationellt varje...

…Barnkonventionens dag. För 23 år sedan, 1989, antog FN en konvention om barns och ungdomars rättigheter. Det uppmärksammas internationellt varje år med en Barnkonventionens dag. Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Bland annat att alla barn har samma rättigheter och lika värde och att ingen får diskrimineras.

Barnkonventionen slår vidare fast varje barns rätt till yttrandefrihet, tankefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet ska respekteras; att varje barn ha rätt till utbildning och att grundskolan ska vara gratis; att undervisningen ska syfta till att utveckla barnets fulla möjligheter och respekt för mänskliga rättigheter.

Barnkonventionen påminner om att ett barn som tillhör en minoritet eller ursprungsbefolkning har rätt till sitt språk, sin kultur och religion liksom barnens rätt till lek, vila och fritid. En dag som denna kan det vara värt att på nytt ta del av Barnkonventionens bestämmelser i sin helhet.

I Sverige uppmärksammas FN:s internationella barnkonventionsdag bland annat på Nobelmuseet i Stockholm med en familjedag. Evenemanget sker i samarbete med Nobelpristagaren UNICEF vars ambassadör, Eva Röse, finns på plats för att bjuda på en sagostund. På programmet finns också aktiviteter som Skapa fredsuppfinningar av gamla leksaker och Rita dina rättigheter. Dessutom visas Johan Hagelbäcks film Ja visst har barnen rätt!

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min