Idag firar vi...

20 nov 2012 • < 1 min

…Barnkonventionens dag. För 23 år sedan, 1989, antog FN en konvention om barns och ungdomars rättigheter. Det uppmärksammas internationellt varje...

…Barnkonventionens dag. För 23 år sedan, 1989, antog FN en konvention om barns och ungdomars rättigheter. Det uppmärksammas internationellt varje år med en Barnkonventionens dag. Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Bland annat att alla barn har samma rättigheter och lika värde och att ingen får diskrimineras.

Barnkonventionen slår vidare fast varje barns rätt till yttrandefrihet, tankefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet ska respekteras; att varje barn ha rätt till utbildning och att grundskolan ska vara gratis; att undervisningen ska syfta till att utveckla barnets fulla möjligheter och respekt för mänskliga rättigheter.

Barnkonventionen påminner om att ett barn som tillhör en minoritet eller ursprungsbefolkning har rätt till sitt språk, sin kultur och religion liksom barnens rätt till lek, vila och fritid. En dag som denna kan det vara värt att på nytt ta del av Barnkonventionens bestämmelser i sin helhet.

I Sverige uppmärksammas FN:s internationella barnkonventionsdag bland annat på Nobelmuseet i Stockholm med en familjedag. Evenemanget sker i samarbete med Nobelpristagaren UNICEF vars ambassadör, Eva Röse, finns på plats för att bjuda på en sagostund. På programmet finns också aktiviteter som Skapa fredsuppfinningar av gamla leksaker och Rita dina rättigheter. Dessutom visas Johan Hagelbäcks film Ja visst har barnen rätt!

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min