Identitet i kris

8 feb 2018 • 2 min

Vad är ett modernt folkbibliotek? Danmarks biblioteksförening efterlyser riktlinjer i en tydligare bibliotekslag – men har dragit gränsen för vad som går an att låna ut.

Foto: Getty.
Foto: Getty.

För fem år sedan startade Danmarks biblioteksförening tankesmedjan Fremtidens biblioteker för att undersöka och skapa debatt kring det moderna biblioteket. I somras berättade också den danska kulturministern Mette Bock, Liberal Alliance, att hon har beställt en undersökning som under 2018 ska analysera bibliotekens roll i samhället och om bibliotekslagen fortfarande är aktuell. I ett mejl till tidningen Politiken skrev hon att ”digitaliseringen och förändrade användarvanor utmanar vårt traditionella sätt att tänka på bibliotek”.

Undersökningen välkomnas av Danmarks biblioteksförening, som drivit frågan -under parollen ”Får det moderna biblioteket plats i lagen?” Föreningens direktör, Michel Steen-Hansen, tycker att det behövs en -nationell debatt för att olika bibliotek inte ska utvecklas för långt ifrån varandra. Men han är samtidigt orolig och pekar på vikten av att definiera vad ett modernt bibliotek är.

– Vi måste konstant prata om var gränserna går, och ibland kan vi antagligen visa dem som vanligtvis inte går till biblioteket att det finns något här även för dem. Men det behövs fortfarande en politisk förståelse av bibliotekens kärnuppdrag och det måste handla om kunskap, läsande, informationskompetens och att stärka medborgarna, säger han.

Michel Steen-Hansen. Foto: Danmarks biblioteksförening.
Michel Steen-Hansen. Foto: Danmarks biblioteksförening.

Michel Steen-Hansen ser också att biblioteken öppnar upp mer mot samhället, arrangerar fler aktiviteter och får fler samhällsuppdrag.

– Lokalpolitikerna fokuserar mer på att biblioteken ska vara en del av lösningen på samhällets utmaningar. Från Biblioteksföreningens sida tycker vi att det är bra, biblioteket är en viktig del för att människor ska kunna delta i demokratin, säger han.

Problemet är, fortsätter han, att pengarna inte följer med de nya uppgifterna. Nästan hälften av de danska biblioteken har också försvunnit på 15 år. Den ekonomiska utvecklingen kan påverka kvaliteten, samtidigt har automatisering av till exempel utlån varit till stor hjälp. Det har också gjort meröppna bibliotek möjliga. Något Michel Steen-Hansen menar var en naturlig utveckling som i början ökade tillgängligheten.

– Men nu finns det lokalpolitiker som tycker att ”åh, bibliotek utan personal, det är jättebilligt!” Nu handlar det bara om att skära i budgeten. Men det finns också kommuner som Århus, som satsar mer på sina bibliotek än tidigare.

Michel Steen-Hansen ser själv en tydlig gräns för vad biblioteket ska göra. I Danmark har det funnits en diskussion om att låna ut verktyg, det ingår inte i uppdraget, anser han.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min