Identitet i kris
8 feb 2018 • 2 min
Vad är ett modernt folkbibliotek? Danmarks biblioteksförening efterlyser riktlinjer i en tydligare bibliotekslag – men har dragit gränsen för vad som går an att låna ut.


För fem år sedan startade Danmarks biblioteksförening tankesmedjan Fremtidens biblioteker för att undersöka och skapa debatt kring det moderna biblioteket. I somras berättade också den danska kulturministern Mette Bock, Liberal Alliance, att hon har beställt en undersökning som under 2018 ska analysera bibliotekens roll i samhället och om bibliotekslagen fortfarande är aktuell. I ett mejl till tidningen Politiken skrev hon att ”digitaliseringen och förändrade användarvanor utmanar vårt traditionella sätt att tänka på bibliotek”.
Undersökningen välkomnas av Danmarks biblioteksförening, som drivit frågan -under parollen ”Får det moderna biblioteket plats i lagen?” Föreningens direktör, Michel Steen-Hansen, tycker att det behövs en -nationell debatt för att olika bibliotek inte ska utvecklas för långt ifrån varandra. Men han är samtidigt orolig och pekar på vikten av att definiera vad ett modernt bibliotek är.
– Vi måste konstant prata om var gränserna går, och ibland kan vi antagligen visa dem som vanligtvis inte går till biblioteket att det finns något här även för dem. Men det behövs fortfarande en politisk förståelse av bibliotekens kärnuppdrag och det måste handla om kunskap, läsande, informationskompetens och att stärka medborgarna, säger han.

Michel Steen-Hansen ser också att biblioteken öppnar upp mer mot samhället, arrangerar fler aktiviteter och får fler samhällsuppdrag.
– Lokalpolitikerna fokuserar mer på att biblioteken ska vara en del av lösningen på samhällets utmaningar. Från Biblioteksföreningens sida tycker vi att det är bra, biblioteket är en viktig del för att människor ska kunna delta i demokratin, säger han.
Problemet är, fortsätter han, att pengarna inte följer med de nya uppgifterna. Nästan hälften av de danska biblioteken har också försvunnit på 15 år. Den ekonomiska utvecklingen kan påverka kvaliteten, samtidigt har automatisering av till exempel utlån varit till stor hjälp. Det har också gjort meröppna bibliotek möjliga. Något Michel Steen-Hansen menar var en naturlig utveckling som i början ökade tillgängligheten.
– Men nu finns det lokalpolitiker som tycker att ”åh, bibliotek utan personal, det är jättebilligt!” Nu handlar det bara om att skära i budgeten. Men det finns också kommuner som Århus, som satsar mer på sina bibliotek än tidigare.
Michel Steen-Hansen ser själv en tydlig gräns för vad biblioteket ska göra. I Danmark har det funnits en diskussion om att låna ut verktyg, det ingår inte i uppdraget, anser han.
Senaste nytt

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer