Ifrågasatt kulturlyft i Staffanstorp

6 mar 2019 • 6 min

Staffanstorp är en av tre svenska kommuner som Sverigedemokraterna nu är med och styr. Ett av deras första initiativ var att lägga ner kulturnämnden.

I skånska Staffanstorp har Moderaterna valt att samarbeta med Sverigememokraterna i stället för med sina tidigare allianskolleger. Foto: Johan Bävman.

Biblioteket i Staffanstorp ligger inhyst i en klassiskt anonym 1990-talsbyggnad av gult och oranget tegel. Hade det inte varit för den stora guldiga skylten med ett rytande lejon ovanför entrén hade det dock varit svårt att hitta dit.

Lokalerna blev mindre när biblioteket i Staffanstorp flyttade in i kommunens rådhus. Foto: Johan Bävman.

Inte för att skylten har något med biblioteket att göra – den tillhör Rådhuset som huserar i samma byggnad. Men vet man det, vet man i alla fall vad man ska leta efter.

Det har gått ett år sedan biblioteket flyttade från sin egen byggnad, ett stort 1970-talshus, till att dela hus med Rådhuset i centrala Staffanstorp. Flytten motiverades med att kulturen skulle få en mer central plats i samhället.

– Bibliotekets placering i Rådhuset, i hjärtat av Staffanstorp, markerar kulturens betydelse i kommunen. Flytten, som även bidrog till att öppna upp Rådhuset, är en del av Kulturlyftet som initierades av det moderata styret våren 2016, säger kommunstyrelseordföranden Christian Sonesson (M).

I samband med flytten till mindre lokaler fick biblioteket göra sig av med ett stort antal böcker. En fjärdedel av facklitteraturen och knappt tio procent av skönlitteraturen. Resten av böckerna står tajt hopträngda på hyllorna – dock prydligt och välsorterat. Känns som ett väl underhållet skolbibliotek. Alla är dock inte lika positivt inställda till flytten som Christian Sonesson.

– Det är trångt och mörkt. Det andra biblioteket var luftigt och välkomnande. Här välkomnas man av en trasig dörr och trasiga golvplankor. Det känns ogästvänligt, säger Lena Ring som besöker biblioteket för att delta i en boktipsgrupp som träffas några gånger om året i regi av biblioteket.

Hon får medhåll av sin boktipsgranne Berit Linder.

– Det är alldeles för trångt i hyllorna och det är svårt att böja sig ner till den lägsta hyllan. Jag går inte hit ofta längre.

Hon berättar att hon i somras träffade en dam från Malmö som hade för vana att en gång om året besöka biblioteket i Staffanstorp eftersom hon tyckte att det var så fint.

– När jag sa att de hade flyttat utbrast hon ”Men hur kunde de göra det? Det som var så fantastiskt!”

Inte alla i sällskapet tycker dock att flytten har varit enbart till det sämre. Torun Sandberg är av en positiv natur och menar att människan är anpassningsbar, men att det kanske dröjer lite innan saker och ting kommer på plats.

– Jag tycker ändå att det har tagit sig. Man försöker att hitta det som är bra. Jag tycker att man har börjat hitta mysiga platser här.

Torbjörn Lövendahl (S) är kulturpolitiker i opposition i Staffanstorp. Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) ville inte fotograferas. Foto: Johan Bävman.

Sedan årsskiftet styrs Staffanstorp av Moderaterna och Sverigedemokraterna i ett koalitionsstyre. När Sverigedemokraterna kom till makten i Hörby kommun annonserade de neddragningar på modersmålsundervisning, biblioteken och kulturskolan, även om biblioteket sedan klarade sig med blotta förskräckelsen. Något liknande kommer dock inte att ske i Staffanstorp enligt Christian Sonesson.

– I vårt gemensamma handlingsprogram så finns det inga uttryck för en annorlunda kulturpolitik än den som har förts tidigare, säger han.

Dock har man sedan årsskiftet redan hunnit med att lägga ner kultur- och fritidsnämnden till förmån för en kultur- och fritidsberedning, vilket innebär att besluten om kulturfrågor inte längre fattas i nämnden utan i kommunstyrelsen. De som sitter i beredningen får således bara tycka till, men inte besluta.

Enligt oppositionspolitikern Torbjörn Lövendahl (S) i kommunstyrelsen, tidigare ersättare i kultur- och fritidsnämnden, lades nämnden ner på grund av ett svagt intresse hos det nya styret.

– Kultur är ingen stor fråga i Staffanstorp. Moderaterna sa en gång att de som behöver kultur kan åka till Malmö, säger han.

– Nämnden stod nästan aldrig upp för något. Inledningsvis tyckte vi socialdemokrater att den skulle behållas, men i slutänden hade det varit negativt för kulturen så vi gick med på att prova en beredning. Så passiv som den hade varit den senaste tiden kvittar det om man har en nämnd eller inte.

Det återstår att se om intresset blir större hos en beredning. Det första sammanträdet ställdes in på grund av ärendebrist.

Till skillnad från Christian Sonesson säger Torbjörn Lövendahl att kultur- och fritidsbudgeten visst har förändrats de senaste åren. Enligt oppositionens uträkning minskade den med 900 000 kronor inför 2019 och året innan med en miljon kronor. Lövendahl säger att det beror på att de som styr vill satsa på kärnverksamhet som skola och äldreomsorg i stället. Att flytta biblioteket ingick också i sparpaketet, säger han. Lövendahl köper inte Christian Sonessons förklaring om att biblioteket flyttades för att vara mer i centrum.

– I Staffanstorp finns inga avstånd. En vanlig medborgare har ingen anledning att gå till Rådhuset. Jag kan inte förstå hur man har kommit fram till det förutom att det handlar om att hålla ekonomin nere.

Dessutom har öppettiderna på biblioteket i Hjärup minskat med flera timmar i veckan.

Men enligt Christian Sonesson finns det inga planer på att förändra eller lägga sig i bibliotekets verksamhet eller inköpspolicy.

– Biblioteket följer de riktlinjer som återfinns i bibliotekslagen gällande prioriterade grupper och inköp av medier. Vi kommer även fortsättningsvis att prioritera bidrag till barn- och ungdomskultur eftersom barn och ungdomar inte har samma betalningsförmåga som vuxna har, säger han.

Men han säger samtidigt att kommunen kommer att dra åt när det gäller inköp av konsulter, stöd till transporter och resor samt storleken på potten för lokalstöd.

På ena sidan om ingången till det nya biblioteket finns en stor yta med bland annat tidningshyllor. Trots utrymmet finns här bara ett bord och några stolar och längre bort några soffor. I övrigt är det tomt sånär som på en överfylld anslagstavla. Längst in i lokalen finns ett övergivet café. På den preliminära skissen över biblioteket som publicerades i Sydsvenskan 2017 visas dock en betydligt mer lockande inredning upp. Färgglada mattor och tapeter, läsplatser och mysbelysning. Verkligheten är betydligt dystrare.

Bibliotekets budget har räknats upp för att bland annat täcka den högre hyran i Rådhuset. Foto: Johan Bävman.

På en av de få stolarna sitter Anders Nilsson med näsan djupt i en dagstidning. Han är inte alls nöjd med det nya biblioteket.

– Det ser ut som vad det är – en foajé till ett kommunhus. Det ser inte längre ut som ett bibliotek. Det finns inte heller några parkeringsplatser. Jag tror att detta är det första steget till att biblioteket försvinner helt, säger han.

Han får sällskap av Monica Centervall som delar hans uppfattning.

– Det är många människor som gick till biblioteket varje dag innan som inte har satt sin fot här på grund av att det är så ogästvänligt.

Bibliotekschefen Anna-Karin Rennemark upplever att nya grupper hittat till biblioteket. Foto: Johan Bävman.

På barn- och ungdomsavdelningen på ovanvåningen sitter bibliotekschefen Anna-Karin Rennemark. Till skillnad från tidningsläsarna på bottenvåningen är hon positivt inställd till flytten på grund av det centrala läget.

– Nu får vi hit grupper som vi inte hade tidigare. Det är ett större flöde av olika människor.

Hon medger förvisso att det sedan flytten har skett en nedgång i antalet utlånade böcker från vuxenavdelningen, men tillägger att det inte nödvändigtvis behöver bero på de nya lokalerna. Och om det ändå skulle vara anledningen så menar hon att de fortfarande håller på att anpassa sig.

– Vi jobbar löpande med lokalerna och jag sitter just nu och tittar på hur vi ska få till bättre studieplatser. Vi har en mindre yta nu så det är en utmaning att få till olika funktioner. Det har varit en stor förändring och det tar tid att landa.

[fakta id=”19315″]

[fakta id=”19317″]

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min