Ifrågasatt kulturlyft i Staffanstorp
6 mar 2019 • 6 min
Staffanstorp är en av tre svenska kommuner som Sverigedemokraterna nu är med och styr. Ett av deras första initiativ var att lägga ner kulturnämnden.


Biblioteket i Staffanstorp ligger inhyst i en klassiskt anonym 1990-talsbyggnad av gult och oranget tegel. Hade det inte varit för den stora guldiga skylten med ett rytande lejon ovanför entrén hade det dock varit svårt att hitta dit.

Inte för att skylten har något med biblioteket att göra – den tillhör Rådhuset som huserar i samma byggnad. Men vet man det, vet man i alla fall vad man ska leta efter.
Det har gått ett år sedan biblioteket flyttade från sin egen byggnad, ett stort 1970-talshus, till att dela hus med Rådhuset i centrala Staffanstorp. Flytten motiverades med att kulturen skulle få en mer central plats i samhället.
– Bibliotekets placering i Rådhuset, i hjärtat av Staffanstorp, markerar kulturens betydelse i kommunen. Flytten, som även bidrog till att öppna upp Rådhuset, är en del av Kulturlyftet som initierades av det moderata styret våren 2016, säger kommunstyrelseordföranden Christian Sonesson (M).
I samband med flytten till mindre lokaler fick biblioteket göra sig av med ett stort antal böcker. En fjärdedel av facklitteraturen och knappt tio procent av skönlitteraturen. Resten av böckerna står tajt hopträngda på hyllorna – dock prydligt och välsorterat. Känns som ett väl underhållet skolbibliotek. Alla är dock inte lika positivt inställda till flytten som Christian Sonesson.
– Det är trångt och mörkt. Det andra biblioteket var luftigt och välkomnande. Här välkomnas man av en trasig dörr och trasiga golvplankor. Det känns ogästvänligt, säger Lena Ring som besöker biblioteket för att delta i en boktipsgrupp som träffas några gånger om året i regi av biblioteket.
Hon får medhåll av sin boktipsgranne Berit Linder.
– Det är alldeles för trångt i hyllorna och det är svårt att böja sig ner till den lägsta hyllan. Jag går inte hit ofta längre.
Hon berättar att hon i somras träffade en dam från Malmö som hade för vana att en gång om året besöka biblioteket i Staffanstorp eftersom hon tyckte att det var så fint.
– När jag sa att de hade flyttat utbrast hon ”Men hur kunde de göra det? Det som var så fantastiskt!”
Inte alla i sällskapet tycker dock att flytten har varit enbart till det sämre. Torun Sandberg är av en positiv natur och menar att människan är anpassningsbar, men att det kanske dröjer lite innan saker och ting kommer på plats.
– Jag tycker ändå att det har tagit sig. Man försöker att hitta det som är bra. Jag tycker att man har börjat hitta mysiga platser här.

Sedan årsskiftet styrs Staffanstorp av Moderaterna och Sverigedemokraterna i ett koalitionsstyre. När Sverigedemokraterna kom till makten i Hörby kommun annonserade de neddragningar på modersmålsundervisning, biblioteken och kulturskolan, även om biblioteket sedan klarade sig med blotta förskräckelsen. Något liknande kommer dock inte att ske i Staffanstorp enligt Christian Sonesson.
– I vårt gemensamma handlingsprogram så finns det inga uttryck för en annorlunda kulturpolitik än den som har förts tidigare, säger han.
Dock har man sedan årsskiftet redan hunnit med att lägga ner kultur- och fritidsnämnden till förmån för en kultur- och fritidsberedning, vilket innebär att besluten om kulturfrågor inte längre fattas i nämnden utan i kommunstyrelsen. De som sitter i beredningen får således bara tycka till, men inte besluta.
Enligt oppositionspolitikern Torbjörn Lövendahl (S) i kommunstyrelsen, tidigare ersättare i kultur- och fritidsnämnden, lades nämnden ner på grund av ett svagt intresse hos det nya styret.
– Kultur är ingen stor fråga i Staffanstorp. Moderaterna sa en gång att de som behöver kultur kan åka till Malmö, säger han.
– Nämnden stod nästan aldrig upp för något. Inledningsvis tyckte vi socialdemokrater att den skulle behållas, men i slutänden hade det varit negativt för kulturen så vi gick med på att prova en beredning. Så passiv som den hade varit den senaste tiden kvittar det om man har en nämnd eller inte.
Det återstår att se om intresset blir större hos en beredning. Det första sammanträdet ställdes in på grund av ärendebrist.
Till skillnad från Christian Sonesson säger Torbjörn Lövendahl att kultur- och fritidsbudgeten visst har förändrats de senaste åren. Enligt oppositionens uträkning minskade den med 900 000 kronor inför 2019 och året innan med en miljon kronor. Lövendahl säger att det beror på att de som styr vill satsa på kärnverksamhet som skola och äldreomsorg i stället. Att flytta biblioteket ingick också i sparpaketet, säger han. Lövendahl köper inte Christian Sonessons förklaring om att biblioteket flyttades för att vara mer i centrum.
– I Staffanstorp finns inga avstånd. En vanlig medborgare har ingen anledning att gå till Rådhuset. Jag kan inte förstå hur man har kommit fram till det förutom att det handlar om att hålla ekonomin nere.
Dessutom har öppettiderna på biblioteket i Hjärup minskat med flera timmar i veckan.
Men enligt Christian Sonesson finns det inga planer på att förändra eller lägga sig i bibliotekets verksamhet eller inköpspolicy.
– Biblioteket följer de riktlinjer som återfinns i bibliotekslagen gällande prioriterade grupper och inköp av medier. Vi kommer även fortsättningsvis att prioritera bidrag till barn- och ungdomskultur eftersom barn och ungdomar inte har samma betalningsförmåga som vuxna har, säger han.
Men han säger samtidigt att kommunen kommer att dra åt när det gäller inköp av konsulter, stöd till transporter och resor samt storleken på potten för lokalstöd.
På ena sidan om ingången till det nya biblioteket finns en stor yta med bland annat tidningshyllor. Trots utrymmet finns här bara ett bord och några stolar och längre bort några soffor. I övrigt är det tomt sånär som på en överfylld anslagstavla. Längst in i lokalen finns ett övergivet café. På den preliminära skissen över biblioteket som publicerades i Sydsvenskan 2017 visas dock en betydligt mer lockande inredning upp. Färgglada mattor och tapeter, läsplatser och mysbelysning. Verkligheten är betydligt dystrare.

På en av de få stolarna sitter Anders Nilsson med näsan djupt i en dagstidning. Han är inte alls nöjd med det nya biblioteket.
– Det ser ut som vad det är – en foajé till ett kommunhus. Det ser inte längre ut som ett bibliotek. Det finns inte heller några parkeringsplatser. Jag tror att detta är det första steget till att biblioteket försvinner helt, säger han.
Han får sällskap av Monica Centervall som delar hans uppfattning.
– Det är många människor som gick till biblioteket varje dag innan som inte har satt sin fot här på grund av att det är så ogästvänligt.

På barn- och ungdomsavdelningen på ovanvåningen sitter bibliotekschefen Anna-Karin Rennemark. Till skillnad från tidningsläsarna på bottenvåningen är hon positivt inställd till flytten på grund av det centrala läget.
– Nu får vi hit grupper som vi inte hade tidigare. Det är ett större flöde av olika människor.
Hon medger förvisso att det sedan flytten har skett en nedgång i antalet utlånade böcker från vuxenavdelningen, men tillägger att det inte nödvändigtvis behöver bero på de nya lokalerna. Och om det ändå skulle vara anledningen så menar hon att de fortfarande håller på att anpassa sig.
– Vi jobbar löpande med lokalerna och jag sitter just nu och tittar på hur vi ska få till bättre studieplatser. Vi har en mindre yta nu så det är en utmaning att få till olika funktioner. Det har varit en stor förändring och det tar tid att landa.
[fakta id=”19315″]
[fakta id=”19317″]
Senaste nytt

M-politikers svar på SD-kritik om dragqueens: "Långsökt"
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
0 kommentarer