Inget guldår 2014

15 jan 2014 • < 1 min

Danmarks Biblioteksforenings årliga tendensundersökning visar att kommunerna återigen sparar på biblioteken. Var tredje kommun får reducerad budget med mellan 1...

Danmarks Biblioteksforenings årliga tendensundersökning visar att kommunerna återigen sparar på biblioteken. Var tredje kommun får reducerad budget med mellan 1 % och 8 % i förhållande till 2013. Endast tio kommuner (av 98) ökar sin biblioteksbudget.

Biblioteken har ju sedan kommunreformen fått sig pålagt en rad nya uppgifter samtidigt som själva biblioteksverksamheten är under nyutveckling, påpekar Danmarks biblioteksforenings ordförande Vagn Ytte Larsen. Under förra och denna valperioden har kommunerna sparat på biblioteken. För de kommande fyra årens biblioteksbudgetar handlar det därför om att stärka biblioteksområdet i kommunerna, hävdar Vagn Ytte Larsen.

Bilden föreställer Den Sorte Diamant i Köpenhamn, Danmarks nationalbibliotek. 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min