Inget guldår 2014

15 jan 2014 • < 1 min

Danmarks Biblioteksforenings årliga tendensundersökning visar att kommunerna återigen sparar på biblioteken. Var tredje kommun får reducerad budget med mellan 1...

Danmarks Biblioteksforenings årliga tendensundersökning visar att kommunerna återigen sparar på biblioteken. Var tredje kommun får reducerad budget med mellan 1 % och 8 % i förhållande till 2013. Endast tio kommuner (av 98) ökar sin biblioteksbudget.

Biblioteken har ju sedan kommunreformen fått sig pålagt en rad nya uppgifter samtidigt som själva biblioteksverksamheten är under nyutveckling, påpekar Danmarks biblioteksforenings ordförande Vagn Ytte Larsen. Under förra och denna valperioden har kommunerna sparat på biblioteken. För de kommande fyra årens biblioteksbudgetar handlar det därför om att stärka biblioteksområdet i kommunerna, hävdar Vagn Ytte Larsen.

Bilden föreställer Den Sorte Diamant i Köpenhamn, Danmarks nationalbibliotek. 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min