"Jag lackar ur när bibliotek läggs ner"
17 sep 2020 • 2 min
Regissören Alexander Mørk-Eidem låter sex bibliotekarier gestalta Frans G Bengtssons klassiska vikingaepos Röde Orm. Premiären på Dramaten ställdes in i våras och äger istället rum 4 oktober.

Varför ville du dramatisera Röde Orm?
– Ibland gör man pjäser för att de har ett viktigt tema eller någon form av existentiell intressant problematik. Nu var jag sugen på att ha lite kul. Som barn lånade jag extremt mycket böcker på biblioteket, som låg i ett litet skyddsrum och hade öppet två timmar varje tisdagskväll. Jag tyckte extra mycket om Röde Orm, och jag rev faktiskt bort den lilla lappen och snodde den. Det är samma exemplar som jag har hemma fortfarande.
Du vill reclaima vikingatiden, vad menar du med det?
– Hela den delen av vår historia har tagits gisslan av nationalistiska och högerpopulistiska strömningar. Jag vill gärna ta tillbaka den, men i och med att vi är på ett bibliotek gör vi det inte med hjälmar och svärd. Vi hamnar på den humoristiska sidan allt som oftast, snarare än i hyllningar av den starka, blonda och skäggiga mannen.
Varför valde du biblioteket som ram för berättelsen?
– Röde Orm är hyfsat omöjlig att göra på en scen eftersom det är en episk berättelse som förflyttar sig i tid och rum och har alldeles för många rollfigurer för att kunna berättas effektivt. Jag försökte lösa problemet genom att hoppa tillbaka till biblioteket där jag en gång hittade boken. Då blev det kul att tänka på de här sex bibliotekarierna som möts efter stängning för att lajva en bok medan de dricker vin och äter chips. Det är något roligt som uppstår i friktionen mellan det blodiga vikingaeposet och det torftiga i de vanliga människorna som utan speciellt bra hjälpmedel ska försöka att gestalta det.
Hur ser du på bibliotekens betydelse för samhället i dag?
– Vi kunde ha valt att vara på en bensinmack, eller var som helst egentligen, men för mig har biblioteket varit extremt viktigt under hela min uppväxt och studietid. Jag lackar ur när bibliotek läggs ner eller blir ekonomiskt ifrågasatta. Föreställningen är ett slags tummen upp till hela biblioteksverksamheten.
Intervjun gjordes i våras inför premiären som ställdes in på grund av pandemin. Nytt premiärdatum är 4 oktober, skriver Dramaten i ett pressmeddelande. I rollerna syns Emma Broomé, Andreas T Olsson, Gerhard Hoberstorfer, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Karin Franz Körlof och Lennart Jähkel.
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer