Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
17 sep 2020 • 2 min
Regissören Alexander Mørk-Eidem låter sex bibliotekarier gestalta Frans G Bengtssons klassiska vikingaepos Röde Orm. Premiären på Dramaten ställdes in i våras och äger istället rum 4 oktober.
Varför ville du dramatisera Röde Orm?
– Ibland gör man pjäser för att de har ett viktigt tema eller någon form av existentiell intressant problematik. Nu var jag sugen på att ha lite kul. Som barn lånade jag extremt mycket böcker på biblioteket, som låg i ett litet skyddsrum och hade öppet två timmar varje tisdagskväll. Jag tyckte extra mycket om Röde Orm, och jag rev faktiskt bort den lilla lappen och snodde den. Det är samma exemplar som jag har hemma fortfarande.
Du vill reclaima vikingatiden, vad menar du med det?
– Hela den delen av vår historia har tagits gisslan av nationalistiska och högerpopulistiska strömningar. Jag vill gärna ta tillbaka den, men i och med att vi är på ett bibliotek gör vi det inte med hjälmar och svärd. Vi hamnar på den humoristiska sidan allt som oftast, snarare än i hyllningar av den starka, blonda och skäggiga mannen.
Varför valde du biblioteket som ram för berättelsen?
– Röde Orm är hyfsat omöjlig att göra på en scen eftersom det är en episk berättelse som förflyttar sig i tid och rum och har alldeles för många rollfigurer för att kunna berättas effektivt. Jag försökte lösa problemet genom att hoppa tillbaka till biblioteket där jag en gång hittade boken. Då blev det kul att tänka på de här sex bibliotekarierna som möts efter stängning för att lajva en bok medan de dricker vin och äter chips. Det är något roligt som uppstår i friktionen mellan det blodiga vikingaeposet och det torftiga i de vanliga människorna som utan speciellt bra hjälpmedel ska försöka att gestalta det.
Hur ser du på bibliotekens betydelse för samhället i dag?
– Vi kunde ha valt att vara på en bensinmack, eller var som helst egentligen, men för mig har biblioteket varit extremt viktigt under hela min uppväxt och studietid. Jag lackar ur när bibliotek läggs ner eller blir ekonomiskt ifrågasatta. Föreställningen är ett slags tummen upp till hela biblioteksverksamheten.
Intervjun gjordes i våras inför premiären som ställdes in på grund av pandemin. Nytt premiärdatum är 4 oktober, skriver Dramaten i ett pressmeddelande. I rollerna syns Emma Broomé, Andreas T Olsson, Gerhard Hoberstorfer, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Karin Franz Körlof och Lennart Jähkel.
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer