”Jag tycker att jag har fått ett nytt jobb”

4 jan 2016 • 2 min

  Biblioteket i skidorten Sälen har blivit en framgångssaga sedan det slogs ihop med turistbyrån och flyttade in i det...

 

biblioteksbladet 2

Biblioteket i skidorten Sälen har blivit en framgångssaga sedan det slogs ihop med turistbyrån och flyttade in i det stora huset i centrum som också inrymmer apotek, systembolag, vårdcentral och konditori. Utlånen har ökat med 10 000 om året eller ca 40 procent och besöken har flerdubblats.

– Det är jättekul, säger bibliotekarien Marlene Jernberg. Det känns som om jag har fått ett nytt jobb.

 

Här i centrumhuset jobbar de två bibliotekarierna sida vid sida med två turistvärdar och delar entré med turistbyrån. Öppettiderna har kunnat utökas till nästan det dubbla och biblioteket har nu öppet från 9 till 18 och lite kortare på lördagar. Det är inte alltid det finns bibliotekarier på plats, men då kan man låna på egen hand.

Flytten föregicks av kraftiga protester. Grannorten Transtrand, som tidigare hyste filialen, förlorade med biblioteket sin sista mötesplats sedan post, bank och matbutiker hade stängt. Och byalaget samlade 700 namnunderskrifter mot flytten. I Sälens skola hördes också oro för att barnen som tidigare fått besök av bibliotekarien nu istället skulle få bege sig till centrum.

Marlene Jernberg var lite orolig inför flytten. Men de kraftigt förbättrade resultaten gör henne glad.

– Utlåningen av barnböcker har fördubblats sedan vi kom hit. Det kommer mycket fler barn hit på eftermiddagarna för det bor ju fler barn här i Sälen. Dessutom kan vi samarbeta med Bullans konditori här utanför och ha servering när vi har föreläsare eller musikkvällar.

Biblioteket flyttade i juni 2014 och mellan 2013 och 2015 ökade utlåningen från 25 715 till 35 106 lån per år. Besöksantalet, mätt i vecka 20, var före flytten 103 personer och efter flytten 275. Mätt i vecka 39 var skillnaden ännu större, från 133 besökare till 540.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min