K-märkt stall blev musikbibliotek

27 apr 2017 • 5 min

Efter en process som tagit sjuttio år har Kungliga musikhögskolan äntligen fått nya ändamålsenliga lokaler – och resultatet har blivit ett uppsving. ”Vi har fler besök än någonsin”, säger bibliotekarien Ann Malm.

Biblioteket ligger precis i anslutning till Kungliga musikhögskolans entré. Foto: Stina Loman
Biblioteket ligger precis i anslutning till Kungliga musikhögskolans entré. Foto: Stina Loman

Det var inte kärlek vid första ögonkastet när bibliotekarierna på Kungliga musikhögskolan besökte sina nya lokaler på Valhallavägen i Stockholm. I det gamla stallet var taket lågt, fönstren satt högt upp och det låg döda fåglar på golvet. Dessutom präglades lokalen av de svarta träpelarna som hästar gnagt på.

– Stallet var byggt 1880, det hade varit tomt i fyra-fem år och var inte så trevligt. Det var svårt att föreställa sig hur fint det skulle bli, säger Karin Nordgren, chefsbibliotekarie på musikhögskolan.

Bibliotekarierna Ann Malm, Judit Schöld och Karin Nordgren är nöjda med renoveringen. Foto: Stina Loman
Bibliotekarierna Ann Malm, Judit Schöld och Karin Nordgren är nöjda med renoveringen. Foto: Stina Loman

Redan för 70 år sedan ville Kungliga musikhögskolan ha ett nytt campus med lokaler som var anpassade för musikstudenter. Sedan dess har saker dragit ut på tiden, bland annat kom ett ryttar-OS emellan. När man sedan, runt år 2000, skulle börja bygga ställde bland annat k-märkningen på stallet till det eftersom huset inte fick förändras för mycket.

2016 var allt äntligen klart och biblioteket kunde flytta in i det 515 kvadratmeter stora stallet som en gång tillhört försvaret och de senaste åren använts som ridskola.

Numera är det låga taket borta och en brunorange ursprungsfärg har tagits fram på de stora pelarna, men bettmärkena från hästarna är fortfarande kvar. Träväggarna är målade vita och stora glas har satts in i de gamla stallportarna.

– Det har blivit en ljus, luftig och vacker byggnad. De flesta upplever det som en oas, säger Karin Nordgren.

Ett bibliotek på en musikhögskola kräver ett lyssningsrum där studenterna kan spela upp olika musikstycken. I den gamla lokalen fanns ett lyssningsrum men ljudet läckte ut i biblioteket. Därför har det nya rummet fått dubbla dörrar så nu går det att spela hög musik utan att ett enda ljud släpps ut till dem som vill ha studiero utanför.

Ursprungsfärgen på de stora pelarna har tagits fram i renoveringen. Foto: Stina Loman
Ursprungsfärgen på de stora pelarna har tagits fram i renoveringen. Foto: Stina Loman

– Vi har också fått en tyst läsesal, det bad vi särskilt om eftersom vi vill att det ska finnas en plats där studenterna kan ha extra mycket lugn och ro, säger Karin Nordgren.

Läsesalen har två ingångar, en från biblioteket och en annan som nås direkt från musikhögskolans entré. På så sätt kan studenterna använda rummet även när biblioteket är stängt.

Foto: Stina Loman
Foto: Stina Loman

Bibliotekarierna ville även att deras arbetsrum skulle ligga lite på sidan av för att de inte skulle bli störda av studenter när biblioteket var obemannat. Därför har arbetsrummen placerats på en balkong. På så sätt nyttjas även takhöjden och det blir ett fint ljusinsläpp då rummen är i samma höjd som fönstren.

Andra saker som förändrats i och med flytten är att magasinet ligger på samma våningsplan som biblioteket. Det har även tillkommit en punktskriftskrivare och en hörna med soffa, fåtöljer och tidskrifter där studenterna kan göra grupparbeten utan att störa.

– Vi har fler besök än någonsin och jag tror det beror på att fler hittar hit, både studenter, lärare och allmänhet. Att man kan se biblioteket från vägen gör nog att det blir mer välkomnande, säger Ann Malm, en av tre heltidsanställda bibliotekarier.

Biblioteket har flyttats en gång tidigare eftersom det hade blivit för trångbott på gamla stället. Då hamnade man i utkanten av campus-området och få hittade dit.

Rummet präglas av flera träpelare där hästarnas bettmärken fortfarande är kvar. Foto: Stina Loman
Rummet präglas av flera träpelare där hästarnas bettmärken fortfarande är kvar. Foto: Stina Loman

– Att vi flyttat tidigare gjorde att vi denna gång kunde undvika vanliga misstag, säger Karin Nordgren och kollegan och bibliotekarien Judit Schöld fyller i:

– Vid förra flytten packades alla böcker i lådor vilket gjorde att det var svårt att ställa böckerna på rätt plats när de sedan skulle packas upp. Denna gång ställde vi allt på vagnar och det funkade jättebra, säger hon.

Alla möbler i det nya biblioteket har följt med från det gamla stället. Arkitekten ritade in inredningen på skisser, men när bibliotekarierna var på plats insåg de att möbleringen inte funkade.

– Man märker först efter ett tag hur biblioteket används. Exempelvis var läsplatserna placerade vid bokhyllor där många gick förbi, det var inte optimalt för studieron, säger Karin Nordgren.

 

Det k-märkta stallet rymmer nu musikrum, läsplatser och punktskriftsskrivare. Men bettmärkena från de tidigare invånarna har lämnats kvar.
Det k-märkta stallet rymmer nu musikrum, läsplatser och punktskriftsskrivare.

1. Läsesal

Tyst läsesal med flera studieplatser. Lokalen har två ingångar vilket betyder att den kan användas även då biblioteket har stängt.

2. Studieplatser

Tysta studieplatser. Foto: Stina Loman
Tysta studieplatser. Foto: Stina Loman

Flera studieplatser intill ett stort fönster som vetter mot innergården. Arkitekten hade ritat in sittpuffar, de syns på skissen, men för att få plats med fler studieplatser togs de bort.

3. Tidskriftshörna

Tidskriftshörnan med soffa, bord och fåtöljer. Lite avskild passar den för grupparbeten.

4. Musikrum

Ljudisolerat musikrum med dubbla dörrar. Innehåller teve, dator, musikspelare och stolar.

5. Magasin

Magasin direkt i lokalen, något som uppskattas då magasinet tidigare låg två trappor ner. Magasinet består av rullhyllor.

6. Dataplatser

Vid entrén finns dataplatser som kan användas av dem som har ett personligt inlogg. De som inte har det får ett gästinlogg av personalen.

7. Utlåningsapparat

Utlåningsautomaten stod tidigare till vänster precis vid entrén, men väl på plats var den i vägen för framkomligheten och fick flyttas runt hörnet.

I de gamla stallportarna har stora fönster satts in. Foto: Stina Loman
I de gamla stallportarna har stora fönster satts in. Foto: Stina Loman

8. Skrivare

Rum med punktskriftsskrivare som bland annat används för att skriva ut noter.

9. Fåtöljer

Fåtöljer med läslampor. Intill står bokhyllor med de populäraste avdelningarna (piano och stråkar) och därför passar dessa läsplatser bäst för kortare sittningar.

10. Arbetsrum 

Arbetsrum för studenter och bibliotekspersonal. De ligger på en balkong och är insynsskyddade. Glasväggar ut mot biblioteket och fönster för ljusinsläpp. Det finns hiss för rörelsehindrade och för att flytta bokvagnar.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till bbl@a4.se.


Senaste nytt

Debatt

Fjärrlån: Skåne ett varnande exempel

Om vi menar allvar med att ge alla tillgång till landets samlade biblioteksresurser krävs det en ny struktur för fjärrlån. Det skriver Astrid Larsson, Vellinge bibliotek, och efterlyser ett större engagemang från KB i frågan.

29 sep 2020 • 3 min

Nyheter

Ett år efter stormen

Det har gått ett år sedan Sofia Lenninger berättade om svårigheterna med den nya biblioteksplanen i SD-ledda Sölvesborg. Det ledde till att hon tvingades sluta. I dag tycker hon att det är viktigt att lyfta debatten.

25 sep 2020 • 3 min

Nyheter

DIK prisar alla bibliotekarier

Utmärkelsen Årets bibliotek går inte till något enskild verksamhet. Istället prisas alla landets bibliotekiarer för att de, enligt motiveringen, förkroppsligar tanken om kulturen som en självklar samhällsbärare.

24 sep 2020 • < 1 min

Annons

Annons

Axiell om Quria i Kungsbacka: det blir en spännande höst

Den 31 mars gick Axiell ut med nyheten att Kungsbacka blir svenskt premiärbibliotek för deras molnbaserade bibliotekstjänst Quria. Läs deras summering om allt från startmöte till framtidsplaner. Det råder ingen tvekan om att det kommer att bli en spännande höst. Quria är här för att stanna.

22 sep 2020 • 2 min