KB i centrum för möjlig e-bokslösning

26 feb 2015 • < 1 min

En samlad tjänst för lån av e-böcker, med Kungliga Biblioteket i centrum. Det är en tänkbar framtid, enligt en rapport...

hhdhktyxolhx0fphxxijEn samlad tjänst för lån av e-böcker, med Kungliga Biblioteket i centrum. Det är en tänkbar framtid, enligt en rapport som nu överlämnats till regeringen efter avslutad försöksverksamhet vid KB.


Enligt slutrapporten skulle bibliotekskatalogen LIBRIS kunna fungera som en lagringsplats för e-böcker och bli en nationell e-bokstjänst.
I oktober 2013 gav den dåvarande regeringen KB i uppdrag att starta ett försök med att göra e-böcker tillgängliga via LIBRIS. Uppdraget skulle slutrapporteras senast februari 2015 och under projekttiden har en prototyp arbetats fram, med ett flöde av e-böcker från distributörer till biblioteken.
De bibliotek som testat prototypen, med ungefär 400 e-böcker, har gett ett gott betyg och uppskattat möjligheten att integrera flera aktörer och medieleverantörer i systemet. Försöket visar att LIBRIS skulle kunna utgöra grunden för en samlad, hållbar tjänst och en nationell och långsiktig lösning.
Den framkomliga väg KB ser är ett utökat samarbete och samverkan med förlag och distributörer för att tillsammans uppnå bästa möjliga resultat.
Enligt ett pressmeddelande har KB i dag varken ett uppdrag eller särskilda medel för att arbeta vidare med frågan om e-böcker till biblioteken.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min