Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
16 jun 2016 • 2 min
I höst startar UR en serie om programmering för barn. Läraren och eldsjälen Karin Nygårds spelar huvudrollen. Programledaren Karin Nygårds...
I höst startar UR en serie om programmering för barn. Läraren och eldsjälen Karin Nygårds spelar huvudrollen.
Programledaren Karin Nygårds ger kameran en busig blick.
– I dag finns det faktiskt små datorer i väldigt många av våra saker.
Hon står i studion och spelar in teveserien Programmera mera som har premiär i höst. Den riktar sig till nioåringar och målet är att ge grundläggande kunskap om programmering. Ett ämne som Karin Nygårds i sin roll som svensklärare slagits för att få in på schemat.
– Klyftan växer mellan det fåtal som förstår den digitala världen och den stora majoriteten som inte kan fatta bra digitala beslut. Det kan vara vilka program som är trovärdiga eller hur de kan skydda sig på nätet. För att vara fullgoda demokratiska deltagare idag måste vi ha digital kompetens.
För fyra år sedan led Karin Nygårds av teknikskräck. Men efter en kurs i programmering vände det. Idag går hon på workshops och kryptopartyn där datorintresserade personer träffas och lär av varandra.
Där har hon mött många bibliotekarier.
– För vissa är biblioteket den enda plats där de har tillgång till dator och internet. En del har anledning att hålla sig dolda på nätet och då kan det vara viktigt för bibliotekarier att ha koll på kryptering och anonymitet.
Det digitala och det analoga möts när barnen Eli, Frank och Eliot får sätta ihop pärlhalsband efter givna mönster.
– Det handlar om att lära sig se mönstren och upprepa dem – att tänka logiskt, säger Karin Nygårds.
Till serien kommer det också att finnas handledning för lärare, extramaterial på webben och radioprogram.
Den som vill lära sig ännu mer om programmering kan bjuda in någon frivilligorganisation. Eller samla kollegorna för att titta på Youtubeklipp om olika verktyg och testa själva, tipsar Nygårds. En annan väg är att ordna en kurs i barnprogrammering. – Det finns enkla verktyg där allt du behöver är tillgång till wifi. Ordna ett biblioteksjam där besökarna tar med sina datorer, surfplattor eller mobiler och så lär ni er tillsammans.
I juni lämnar Skolverket sitt förslag till regeringen om att föra in programmering i läroplanen – något som Karin Nygårds kämpat för länge.
Text: Jennie Aquilonius
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer