Kraftig ökning för e-boken

24 apr 2015 • < 1 min

Allt fler läser e-böcker. Men de som väljer e-boken är inte de ovana läsarna utan de som redan läser. Enligt...

Ola KjelbyeAllt fler läser e-böcker. Men de som väljer e-boken är inte de ovana läsarna utan de som redan läser. Enligt en ny undersökning från Högskolan i Borås och Göteborgs universitet har antalet e-boksläsare stigit från 11 till 18 procent på ett år.

– En kraftig ökning, säger Annika Bergström, medieforskare vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, JMG, vid Göteborgs universitet.

Undersökningen ingår i ett större projekt, som handlar om ”e-bokens framväxt i ett litet språkområde”. Fem forskare från Högskolan i Borås och Göteborgs universitet jobbar med projektet, som finansieras av Vetenskapsrådet.

Under hösten 2014 har 3 400 boende i Sverige, i åldrarna mellan 16 och 85 år, via post och webb. 54 procent svarade på frågor om sina läsvanor under det senaste året.

Det starkaste stödet har e-boken bland dem mellan 16 och 29 år. Undersökningen visar också att tillgången till surfplattor har ökat under samma period, från 38 till 50 procent.

Annika Bergström talar om en tveksamhet inför e-boken, en tveksamhet som känns igen från andra skeden i medieutvecklingen. De skilda momssatserna komplicerar frågan ytterligare, liksom en avvaktande hållning från både författare och förläggare.

– Man ska inte förvänta sig någon revolution, säger Annika Bergström.

FOTO: JMG

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min