Kraftig ökning för e-boken

24 apr 2015 • < 1 min

Allt fler läser e-böcker. Men de som väljer e-boken är inte de ovana läsarna utan de som redan läser. Enligt...

Ola KjelbyeAllt fler läser e-böcker. Men de som väljer e-boken är inte de ovana läsarna utan de som redan läser. Enligt en ny undersökning från Högskolan i Borås och Göteborgs universitet har antalet e-boksläsare stigit från 11 till 18 procent på ett år.

– En kraftig ökning, säger Annika Bergström, medieforskare vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, JMG, vid Göteborgs universitet.

Undersökningen ingår i ett större projekt, som handlar om ”e-bokens framväxt i ett litet språkområde”. Fem forskare från Högskolan i Borås och Göteborgs universitet jobbar med projektet, som finansieras av Vetenskapsrådet.

Under hösten 2014 har 3 400 boende i Sverige, i åldrarna mellan 16 och 85 år, via post och webb. 54 procent svarade på frågor om sina läsvanor under det senaste året.

Det starkaste stödet har e-boken bland dem mellan 16 och 29 år. Undersökningen visar också att tillgången till surfplattor har ökat under samma period, från 38 till 50 procent.

Annika Bergström talar om en tveksamhet inför e-boken, en tveksamhet som känns igen från andra skeden i medieutvecklingen. De skilda momssatserna komplicerar frågan ytterligare, liksom en avvaktande hållning från både författare och förläggare.

– Man ska inte förvänta sig någon revolution, säger Annika Bergström.

FOTO: JMG

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min