Kritiker – bibliotekariens nya roll?

11 mar 2015 • < 1 min

Prisvinnande böcker som inte blir recenserade av de stora kulturredaktionerna. Det diskuteras just nu i Norge. Ett förslag är att...

Prisvinnande böcker som inte blir recenserade av de stora kulturredaktionerna. Det diskuteras just nu i Norge. Ett förslag är att bibliotekarierna kliver in i det offentliga bok-samtalet och blir regelrätta kritiker.


I en intervju med NRK säger Ingela Nøding, redaktör på den litteraturblogg som tillhör Oslo-biblioteken, att beslutandemakten över vilka böcker som är värda att uppmärksammas har flyttat under det senaste halvåret. Enligt Ingela Nøding har kritikerna i de stora mediehusen förlorat till förmån för bloggare, nätverk på nätet och biblioteken.

Diskussionen i Norge har intensifierats efter att kulturdepartementet delat ut pris till böcker, som alltså inte har recenserats av de stora kulturredaktionerna. Det norska kulturdepartementet har utsett Liv Marit Webergs ”Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til” till 2014 års bästa barn- och ungdomsbok, en bok som inte recenserats av de stora redaktionerna. Inte heller Lise Forfang Grimnes, som skrivit ”Kaoshjerte” och som nu fått kulturdepartementets pris för 2014 års bästa debut, har fått en recension i de traditionella medierna.
Men Liv Marit Weberg säger till NRK att hon inte är bekymrad. Visserligen skär kulturredaktionerna skär ner och minskar på antalet litteraturredaktörer. Men läsarna fortsätter att läsa, diskutera och recensera på nätet och biblioteken jobbar aktivt och uppmärksammar böcker och författare. Enligt Liv Marit Weberg betyder den pågående förändringen att litteratur- och kulturkritiken demokratiseras.
Dagens situation gör at biblioteks-bloggaren Ingela Nøding anser att bibliotekarierna helt enkelt ska börja recensera litteratur. Bibliotekarierna har enligt henne en unik och icke-kommersiell position. Därför föreslår hon att bibliotekarierna utnyttjar detta till att skriva kritik och tydligt engagera sig i det offentliga samtalet om litteratur.

2 kommentarer

  1. Hur i hela fridens namn ska vi hinna det? På vår fritid eller? För som det är nu har vi (folk-)bibliotekarier inte ens betald lästid.

    1. Ingela Nøding verkar tycka att förslaget är rimligt (det kommer ju från henne själv). Kan det vara annorlunda arbetsvillkor i Norge?

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min