Kritiker – bibliotekariens nya roll?

11 mar 2015 • < 1 min

Prisvinnande böcker som inte blir recenserade av de stora kulturredaktionerna. Det diskuteras just nu i Norge. Ett förslag är att...

Prisvinnande böcker som inte blir recenserade av de stora kulturredaktionerna. Det diskuteras just nu i Norge. Ett förslag är att bibliotekarierna kliver in i det offentliga bok-samtalet och blir regelrätta kritiker.


I en intervju med NRK säger Ingela Nøding, redaktör på den litteraturblogg som tillhör Oslo-biblioteken, att beslutandemakten över vilka böcker som är värda att uppmärksammas har flyttat under det senaste halvåret. Enligt Ingela Nøding har kritikerna i de stora mediehusen förlorat till förmån för bloggare, nätverk på nätet och biblioteken.

Diskussionen i Norge har intensifierats efter att kulturdepartementet delat ut pris till böcker, som alltså inte har recenserats av de stora kulturredaktionerna. Det norska kulturdepartementet har utsett Liv Marit Webergs ”Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til” till 2014 års bästa barn- och ungdomsbok, en bok som inte recenserats av de stora redaktionerna. Inte heller Lise Forfang Grimnes, som skrivit ”Kaoshjerte” och som nu fått kulturdepartementets pris för 2014 års bästa debut, har fått en recension i de traditionella medierna.
Men Liv Marit Weberg säger till NRK att hon inte är bekymrad. Visserligen skär kulturredaktionerna skär ner och minskar på antalet litteraturredaktörer. Men läsarna fortsätter att läsa, diskutera och recensera på nätet och biblioteken jobbar aktivt och uppmärksammar böcker och författare. Enligt Liv Marit Weberg betyder den pågående förändringen att litteratur- och kulturkritiken demokratiseras.
Dagens situation gör at biblioteks-bloggaren Ingela Nøding anser att bibliotekarierna helt enkelt ska börja recensera litteratur. Bibliotekarierna har enligt henne en unik och icke-kommersiell position. Därför föreslår hon att bibliotekarierna utnyttjar detta till att skriva kritik och tydligt engagera sig i det offentliga samtalet om litteratur.

2 kommentarer

  1. Hur i hela fridens namn ska vi hinna det? På vår fritid eller? För som det är nu har vi (folk-)bibliotekarier inte ens betald lästid.

    1. Ingela Nøding verkar tycka att förslaget är rimligt (det kommer ju från henne själv). Kan det vara annorlunda arbetsvillkor i Norge?

Senaste nytt

Internationellt

Ny rapport: ”USA:s väljare utsätts för manipulation”

Med hjälp av falska gillatummar och annat artificiellt engagemang, trummas politiska budskap in eller förvrängs inför presidentvalet nästa vecka. I bakgrunden anas Ryssland. Trots upptrappad konfliktnivå i världen sedan förra valet, har de sociala medieplattformarnas agerande inte förändrats, visar en ännu opublicerad rapport från Nato Stratcom.

31 okt 2024 • 5 min

Nyheter

Bibliotek stängt efter hotfull situation och droghandel

Öppen droghandel och en hotfull situation mot personalen har lett till att biblioteket Garaget i Malmö har stängt hela höstlovet. Huvudskyddsombud krävde ett arbetet skulle stoppas och arbetsgivaren var överens. ”Vi delar bilden att arbetsmiljön inte är trygg.”

29 okt 2024 • 2 min

Nyheter

Aniarapriset firade halvsekel

Med poesi, diskussion och ett samtal med Aniaraprisets allra första mottagare uppmärksammade Svensk biblioteksförening att priset har delats ut i 50 år. Ett stillsamt firande hölls på Tranströmerbiblioteket i Stockholm på torsdagskvällen.

24 okt 2024 • 2 min

Krönika

Miriam Nauri: "Låt oss tala så att folk begriper"

Vad sysslar ett lärosätesbibliotek med, "mer än bara böcker"? Många använder fackspråk för att förklara. "Faran är alltid att skapa avstånd i frågor som borde engagera brett", skriver Miriam Nauri, chef för biblioteket på Karolinska institutet.

17 okt 2024 • 3 min