Kritiker – bibliotekariens nya roll?
11 mar 2015 • < 1 min
Prisvinnande böcker som inte blir recenserade av de stora kulturredaktionerna. Det diskuteras just nu i Norge. Ett förslag är att...
Prisvinnande böcker som inte blir recenserade av de stora kulturredaktionerna. Det diskuteras just nu i Norge. Ett förslag är att bibliotekarierna kliver in i det offentliga bok-samtalet och blir regelrätta kritiker.
I en intervju med NRK säger Ingela Nøding, redaktör på den litteraturblogg som tillhör Oslo-biblioteken, att beslutandemakten över vilka böcker som är värda att uppmärksammas har flyttat under det senaste halvåret. Enligt Ingela Nøding har kritikerna i de stora mediehusen förlorat till förmån för bloggare, nätverk på nätet och biblioteken.
Diskussionen i Norge har intensifierats efter att kulturdepartementet delat ut pris till böcker, som alltså inte har recenserats av de stora kulturredaktionerna. Det norska kulturdepartementet har utsett Liv Marit Webergs ”Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til” till 2014 års bästa barn- och ungdomsbok, en bok som inte recenserats av de stora redaktionerna. Inte heller Lise Forfang Grimnes, som skrivit ”Kaoshjerte” och som nu fått kulturdepartementets pris för 2014 års bästa debut, har fått en recension i de traditionella medierna.
Men Liv Marit Weberg säger till NRK att hon inte är bekymrad. Visserligen skär kulturredaktionerna skär ner och minskar på antalet litteraturredaktörer. Men läsarna fortsätter att läsa, diskutera och recensera på nätet och biblioteken jobbar aktivt och uppmärksammar böcker och författare. Enligt Liv Marit Weberg betyder den pågående förändringen att litteratur- och kulturkritiken demokratiseras.
Dagens situation gör at biblioteks-bloggaren Ingela Nøding anser att bibliotekarierna helt enkelt ska börja recensera litteratur. Bibliotekarierna har enligt henne en unik och icke-kommersiell position. Därför föreslår hon att bibliotekarierna utnyttjar detta till att skriva kritik och tydligt engagera sig i det offentliga samtalet om litteratur.
2 kommentarer
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
Hur i hela fridens namn ska vi hinna det? På vår fritid eller? För som det är nu har vi (folk-)bibliotekarier inte ens betald lästid.
Ingela Nøding verkar tycka att förslaget är rimligt (det kommer ju från henne själv). Kan det vara annorlunda arbetsvillkor i Norge?