Kritiker – bibliotekariens nya roll?

11 mar 2015 • < 1 min

Prisvinnande böcker som inte blir recenserade av de stora kulturredaktionerna. Det diskuteras just nu i Norge. Ett förslag är att...

Prisvinnande böcker som inte blir recenserade av de stora kulturredaktionerna. Det diskuteras just nu i Norge. Ett förslag är att bibliotekarierna kliver in i det offentliga bok-samtalet och blir regelrätta kritiker.


I en intervju med NRK säger Ingela Nøding, redaktör på den litteraturblogg som tillhör Oslo-biblioteken, att beslutandemakten över vilka böcker som är värda att uppmärksammas har flyttat under det senaste halvåret. Enligt Ingela Nøding har kritikerna i de stora mediehusen förlorat till förmån för bloggare, nätverk på nätet och biblioteken.

Diskussionen i Norge har intensifierats efter att kulturdepartementet delat ut pris till böcker, som alltså inte har recenserats av de stora kulturredaktionerna. Det norska kulturdepartementet har utsett Liv Marit Webergs ”Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til” till 2014 års bästa barn- och ungdomsbok, en bok som inte recenserats av de stora redaktionerna. Inte heller Lise Forfang Grimnes, som skrivit ”Kaoshjerte” och som nu fått kulturdepartementets pris för 2014 års bästa debut, har fått en recension i de traditionella medierna.
Men Liv Marit Weberg säger till NRK att hon inte är bekymrad. Visserligen skär kulturredaktionerna skär ner och minskar på antalet litteraturredaktörer. Men läsarna fortsätter att läsa, diskutera och recensera på nätet och biblioteken jobbar aktivt och uppmärksammar böcker och författare. Enligt Liv Marit Weberg betyder den pågående förändringen att litteratur- och kulturkritiken demokratiseras.
Dagens situation gör at biblioteks-bloggaren Ingela Nøding anser att bibliotekarierna helt enkelt ska börja recensera litteratur. Bibliotekarierna har enligt henne en unik och icke-kommersiell position. Därför föreslår hon att bibliotekarierna utnyttjar detta till att skriva kritik och tydligt engagera sig i det offentliga samtalet om litteratur.

2 kommentarer

  1. Hur i hela fridens namn ska vi hinna det? På vår fritid eller? För som det är nu har vi (folk-)bibliotekarier inte ens betald lästid.

    1. Ingela Nøding verkar tycka att förslaget är rimligt (det kommer ju från henne själv). Kan det vara annorlunda arbetsvillkor i Norge?

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min